Αφερέγγυα η Ελλάδα κατά το Bruegel

Η Ελλάδα είναι ήδη αφερέγγυα δηλώνει το γνωστό think tank Bruegel, τονίζοντας πως η στρατηγική του νέου δανεισμού χωρίς μείωση του χρέους είναι εσφαλμένη. Το πιο αισιόδοξο σενάριο καταλήγει σε haircut 30%.

Αφερέγγυα η Ελλάδα κατά το Bruegel
Η Ελλάδα είναι ήδη δημοσιονομικώς αφερέγγυα, δηλώνει το γνωστό think tank Bruegel, σε έκθεση που παρουσίασε στις Βρυξέλλες για τη "Συνολική προσέγγιση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη".

Οι συντάκτες της έκθεσης υποστηρίζουν ότι σε επίπεδο ευρωζώνης "τα μέτρα που έχουν ληφθεί προς το παρόν δεν είναι επαρκή, γιατί δεν αναγνωρίζουν την πιθανότητα κρατικής χρεοκοπίας και χειρίζονται την κατάσταση λες και επρόκειτο για πρόβλημα ρευστότητας". "Δεν αντιμετωπίζεται η αλληλεξάρτηση ανάμεσα στον τραπεζικό κλάδο και τα δημοσιονομικά προβλήματα, ούτε και μεταξύ των διαφόρων χωρών", αναφέρει η έκθεση.

Συγκεκριμένα, σημειώνεται: "Το ελληνικό δημόσιο χρέος προβλέπεται ότι θα αγγίξει το 150% το 2011 και θα συνεχίσει να κινείται ανοδικά τα επόμενα χρόνια". Η Ελλάδα "σαφώς βρίσκεται στο χείλος της δημοσιονομικής αφερεγγυότητας", αναφέρει το think tank και συμπληρώνει ότι ο δείκτης-κλειδί για να αξιολογηθεί η δημοσιονομική φερεγγυότητα είναι το εάν μπορεί να διατηρηθεί για κάποια χρόνια πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό, ώστε να επιτευχθεί μείωση του δημόσιου χρέους σε βιώσιμα επίπεδα. 

Ακόμη και βάσει του πλέον αισιόδοξου σεναρίου, το Bruegel επισημαίνει ότι, εάν η Ελλάδα καταγράφει πρωτογενές πλεόνασμα από το 2014 έως το 2034 στο 8,4% του ΑΕΠ, το ελληνικό δημόσιο χρέος θα μειωθεί αυτά τα 20 χρόνια στο 60% του ΑΕΠ. Βάσει του αισιόδοξου σεναρίου -το οποίο σημειωτέον προϋποθέτει μείωση του spread με τα γερμανικά ομόλογα στις 200 μονάδες βάσης - η Ελλάδα θα χρειαστεί haircut 30% στο δημόσιο χρέος της.

"Στο σενάριο αυτό περιλαμβάνεται εκτίμηση της Barclays Capital για επιπλέον αναδιάρθρωση των κεφαλαίων των τραπεζών, που για την Ελλάδα υπολογίζεται στα 10 δισ. ευρώ" αναφέρει σε υποσημείωση της έκθεσης το think tank.

"Το συμπέρασμά μας, κατά συνέπεια, είναι πως η Ελλάδα έχει καταστεί αφερέγγυα και περαιτέρω δανεισμός, χωρίς ενδείξεις σημαντικής μείωσης του χρέους, δεν είναι βιώσιμη στρατηγική".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v