Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΚΕΔ: "Στο πόδι" η αποτίμηση των ακινήτων

Στο… πόδι, έχει γίνει η αποτίμηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, καθώς στα περισσότερα  από τα ακίνητα δεν υπάρχουν χρήσεις γης ώστε να προσδιοριστεί με σχετική ακρίβεια η πραγματική τους αξία.

  • του Φάνη Γαβρινιώτη
ΚΕΔ: Στο πόδι η αποτίμηση των ακινήτων
Στο… πόδι, ως εκ τούτου και στον «αέρα», έχει γίνει η αποτίμηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, καθώς στα περισσότερα – αν όχι σε όλα – από τα ακίνητα που φέρονται να ανήκουν στο κράτος δεν υπάρχουν χρήσεις γης ώστε να προσδιοριστεί με σχετική ακρίβεια η πραγματική τους αξία.

Έτσι, όπως επισημαίνουν ακόμη και στελέχη της ίδιας της ΚΕΔ που διαχειρίζεται περίπου το 92% των κρατικών ακινήτων, η εκτίμηση ότι η αξία αυτών των περιουσιακών στοιχείων ανέρχεται στο ποσό των 272 δισ. ευρώ είναι παντελώς αυθαίρετη και ενδεχομένως δεν αποδίδει ούτε κατά προσέγγιση την πραγματικότητα.

Επιπρόσθετα, το γεγονός ότι ένα μεγάλο μέρος από τα περίπου 71.000 ακίνητα που θεωρούνται κρατική περιουσία και περιλαμβάνονται στην αποτίμηση των 272 δισ. ευρώ είτε έχει καταπατηθεί (το 40% ) είτε χαρακτηρίζεται επισήμως ως άγνωστο (το 22,7%) δημιουργεί προφανώς εύλογες αμφιβολίες για τα αποτελέσματα της καταγραφής της δημόσιας γης.

Πάντως, από την ΚΕΔ επισημαίνουν πως μέχρι το καλοκαίρι θα ολοκληρωθεί η αναλυτική καταγραφή των ακινήτων που ανήκουν στο δημόσιο, ενώ περί τα τέλη του 2011 θα υπάρχει και η πρώτη ουσιαστική αποτίμηση της αξίας τους.

Σημειώνεται ότι το έργο της καταγραφής και αποτίμησης της δημόσιας ακίνητης περιουσίας είχαν εξαγγείλει όλες οι διοικήσεις της ΚΕΔ κατά την τελευταία δεκαετία, καμία όμως από αυτές δεν μπόρεσε να το πραγματοποιήσει επικαλούμενες – μεταξύ άλλων – και την έλλειψη προσωπικού.

Αγνώστου αξίας τα γνωστά ακίνητα

Δυσκολία προσδιορισμού της αξίας τους δεν υφίσταται, όμως, μόνο για το σύνολο των δημοσίων ακινήτων, αλλά και για εκείνα που χαρακτηρίζονται επισήμως ως «γνωστά» και «ελεύθερα» προς αξιοποίηση.

Με βάση την πρώτη καταγραφή που έχει γίνει από την ΚΕΔ, υπάρχουν περίπου 9.500 ακίνητα που μπορούν να αξιοποιηθούν σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα αφού δεν βαρύνονται με καταπατήσεις, αμφισβητήσεις ή άλλες εμπλοκές.

Η αποτίμηση που υπάρχει για τα συγκεκριμένα ακίνητα, τα οποία σημειωτέον αντιπροσωπεύουν μόλις το 13,4% του συνόλου της φερόμενης ως δημόσιας περιουσίας, προσδιορίζει την αξία τους στα 49,5 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, και στην περίπτωση αυτή η αποτίμηση δεν στηρίζεται σε πραγματικά δεδομένα, αφού έχει γίνει χωρίς να έχει προηγηθεί ο καθορισμός των χρήσεων γης στα «γνωστά – ελεύθερα» ακίνητα, στοιχείο που είναι απαραίτητο προκειμένου να καθοριστεί η πραγματική τιμή τους.

Σημειώνεται πως μεταξύ των ακινήτων αυτών υπάρχουν δασικές εκτάσεις και παραλίες που ασφαλώς δεν μπορούν να αποτιμηθούν σε αγοραίες αξίες, αφού πρακτικά δεν μπορούν να πουληθούν ή να αξιοποιηθούν εμπορικά.

Σε κάθε περίπτωση και ανεξάρτητα από την καταγραφή και αποτίμηση των δημοσίων ακινήτων, τόσο τα στελέχη της ΚΕΔ όσο και παράγοντες της κτηματαγοράς θεωρούν απίθανο να μπορέσει να αξιοποιηθεί μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια ένας σημαντικός αριθμός από αυτά.

Σύμφωνα με τους ίδιους, σήμερα είναι ελάχιστα τα κρατικά ακίνητα που θεωρούνται ώριμα προς αξιοποίηση, ενώ οι κακές συνθήκες που επικρατούν στην εγχώρια αγορά και την οικονομία γενικότερα καθιστούν ακόμη πιο δύσκολη την εξεύρεση επενδυτών και κυρίως την εξασφάλιση ικανοποιητικών προσόδων για το δημόσιο από τέτοιου είδους projects.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v