Στο υπουργικό το φορολογικό

"Η φοροδιαφυγή είναι κλοπή" και ως εκ τούτου θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ανάλογα μέσα από ένα αυστηρότερο πλαίσιο ποινών για τους φοροφυγάδες, αναμένεται να τονίσει στο σημερινό υπουργικό ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου.

Στο υπουργικό το φορολογικό
"Η φοροδιαφυγή είναι κλοπή" και ως εκ τούτου θα πρέπει να αντιμετωπισυεί ανάλογα μέσα από ένα αυστηρότερο πλαίσιο ποινών για τους φοροφυγάδες, αναμένεται να τονίσει στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, παρουσιάζοντας τους βασικούς άξονες του φορολογικού νομοσχεδίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών θα προτείνει στο υπουργικό συμβούλιο να καθιερωθεί αυτόφωρη διαδικασία για όσους συλλαμβάνονται να μην έχουν αποδώσει ΦΠΑ ή για άλλους παρακρατούμενους φόρους συνολικού ύψους άνω των 75.000 ευρώ, και να μετατραπεί το αδίκημα της φοροδιαφυγής σε διαρκές.

Ήδη το θέμα του αυτοφώρου έχει συζητηθεί εκτενώς με την ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης και έχουν αποφασιστεί οι διατυπώσεις που θα γίνουν, έτσι ώστε να μην υπάρχει κανένα νομικό πρόβλημα.

Στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής το οικονομικό επιτελείο είναι αποφασισμένο να προχωρήσει στην άρση του φορολογικού απορρήτου και να δώσει στη δημοσιότητα λίστες με τα ονόματα φοροφυγάδων, στις περιπτώσεις όπου το επιτρέπει η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

Για τη δημοσιοποίηση ονομάτων νομικών προσώπων η Αρχή έχει δώσει το πράσινο φως, όχι όμως και για τη δημοσιοποίηση ονομάτων φυσικών προσώπων.

Το υπουργείο Οικονομικών, πάντως, σχεδιάζει να δίνει στη δημοσιότητα ονόματα οφειλετών του Δημοσίου στην περίπτωση όπου αυτοί έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία για πάνω από ένα έτος και το ύψος των οφειλών ξεπερνά τις 150.000 ευρώ.

Επίσης, ονόματα φοροπαραβατών εφόσον πρόκειται για παραβάσεις έκδοσης πλαστών στοιχείων ή έκδοσης, ή λήψης εικονικών στοιχείων, ή νόθευσης στοιχείων, ή μη έκδοσης ή ανακριβούς έκδοσης στοιχείων, από τα οποία προκύπτει απόκρυψη φορολογητέας ύλης καθώς και καταχώρισης στα βιβλία αγορών ή εξόδων που δεν έχουν πραγματοποιηθεί και δεν έχει εκδοθεί φορολογικό στοιχείο.

Το νομοσχέδιο θα προβλέπει μεταξύ άλλων:

-Τον συμψηφισμό φορολογικών οφειλών επιχειρήσεων και του Δημοσίου. Οποιαδήποτε βέβαιη και εκκαθαρισμένη οφειλή του Δημοσίου προς τους φορολογουμένους θα συμψηφίζεται με φόρους. Ο συμψηφισμός θα αφορά αποκλειστικά και μόνο σε οφειλές του στενού δημόσιου τομέα, που έχουν ήδη βεβαιωθεί και έχουν εκκαθαριστεί, δηλαδή θα βρίσκονται ένα βήμα πριν από την εκταμίευσή τους στους δικαιούχους.

Αντίθετα, δεν θα αφορά σε ασφαλιστικές εισφορές και σε οφειλές κρατικών οργανισμών, όπως νοσοκομεία, εκπαιδευτικά ιδρύματα κ.ά. Αυτό σημαίνει ότι αν κάποιος έχει να λάβει επιστροφή φόρου όχι μόνο ΦΠΑ αλλά και εισοδήματος θα μπορεί να τη συμψηφίσει με τον ΦΠΑ που οφείλει.

- Τη δυνατότητα καταβολής του ΦΠΑ σε δόσεις. Με την υποβολή της περιοδικής δήλωσης θα προκαταβάλλεται το 40% του φόρου και το υπόλοιπο 60% θα εξοφλείται σε δύο ίσες μηνιαίες δόσεις.

- Τη φορολόγηση με συντελεστή 20% των συνολικών κερδών των επιχειρήσεων Α.Ε. και ΕΠΕ για τις χρήσεις που αρχίζουν από την 1η Ιανουαρίου 2011. Για τα διανεμόμενα κέρδη προβλέπεται φόρος 25% που θα διενεργείται με τη μορφή παρακράτησης στην επιχείρηση.

- Την καθιέρωση του οικονομικού εισαγγελέα και της φορολογικής διαιτησίας.

- Την αύξηση της προβεβαίωσης από 25% σε 50% του αμφισβητούμενου φόρου για την προσφυγή στη Δικαιοσύνη.

- Την αναδιάρθρωση των φορολογικών και ελεγκτικών υπηρεσιών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v