Ημιυπαίθριοι: Απέσυραν χαράτσι για δημοτικά τέλη

Έντονες αντιδράσεις προκαλεί η απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών να επιβάλει δημοτικά τέλη και τέλος ακίνητης περιουσίας σε όσους "τακτοποίησαν" τους ημιυπαίθριους ή άλλους χώρους που άλλαξαν χρήση.

Ημιυπαίθριοι: Απέσυραν χαράτσι για δημοτικά τέλη
Αποσύρθηκε από τη Βουλή η εγκύκλιος που προέβλεπε την επιβολή δημοτικών τελών και τέλους ακίνητης περιουσίας σε όσους τακτοποίησαν τους ημιυπαίθριους χώρους, σύμφωνα με ρεπορτάζ του MEGA.

Ο υφυπουργός Εσωτερικών, κ. Γ. Ντόλιος, μετά από παρέμβαση του πρωθυπουργού, Γ. Παπανδρέου, απέσυρε την επίμαχη ρύθμιση μετά τη σωρεία αντιδράσεων και δήλωσε ότι θα υπάρξει συνολική ρύθμιση για το ζήτημα.

Μάλιστα, μετά την όλη αναταραχή που ξέσπασε για το θέμα, φήμες θέλουν τον αρμόδιο υπουργό Εσωτερικών Γ. Ραγκούση να μην γνωρίζει το θέμα και η εγκύκλιος να αποτέλεσε πρωτοβουλία του υφυπουργού κ. Γ. Ντόλιου. Κατόπιν τούτου, δεν αποκλείεται να ενταθούν οι πιέσεις για την παραίτησή του.

Νωρίτερα, το euro2day μετέδιδε:

Έντονες αντιδράσεις προκαλεί η απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών να επιβάλει δημοτικά τέλη και τέλος ακίνητης περιουσίας σε όσους "τακτοποίησαν" τους ημιυπαίθριους ή άλλους χώρους που άλλαξαν χρήση.

Επιπλέον επιβαρύνσεις μέσω αυξημένων δημοτικών τελών και τέλους ακίνητης περιουσίας περιμένουν όσους "τακτοποίησαν" τον ημιυπαίθριο ή άλλον χώρο που άλλαξε χρήση, βάσει της σχετικής ρύθμισης του ΥΠΕΚΑ, μετά την εγκύκλιο που απέστειλε το υπουργείο Εσωτερικών προς τις διευθύνσεις οικονομικών υπηρεσιών των δήμων, σύμφωνα με την οποία μπορούν να συνυπολογίζονται στον προσδιορισμό του ΤΑΠ και των τελών καθαριότητας, φωτισμού και ηλεκτροδοτούμενων χώρων τα τετραγωνικά μέτρα των συγκεκριμένων χώρων.

"Η αναδρομική επιβάρυνση σε δημοτικά τέλη και ΤΑΠ αφορά σε όσους δεν τα είχαν δηλώσει στους οικείους δήμους και όχι σε όσους εντάχθηκαν στη ρύθμιση για τους ημιυπαίθριους", διευκρίνισε στο MEGA ο υφυπουργός Εσωτερικών κ. Γ. Ντόλιος.

Σχεδόν μία εβδομάδα πριν εκπνεύσει η προθεσμία για τη δήλωση των κλειστών ημιυπαίθριων και των άλλων υπερβάσεων στη δόμηση (αν και δεν αποκλείεται να δοθεί νέα χρονική παράταση) και ενώ έχουν ήδη ενταχθεί στη ρύθμιση περίπου 500 χιλιάδες ιδιοκτήτες, το υπουργείο Εσωτερικών ακυρώνει στην πράξη τις διαβεβαιώσεις αλλά και τις προβλέψεις του νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος για απαλλαγή των δηλούμενων χώρων από νέες οικονομικές επιβαρύνσεις (αναδρομικές ή εφεξής) ζητώντας από τους δήμους της χώρας να λαμβάνουν πλέον υπόψη τους στον προσδιορισμό των τελών τις αυξημένες επιφάνειες των ακινήτων.

Επιπλέον, στην εγκύκλιο προβλέπεται ότι οι δήμοι μπορούν να επιβάλουν αναδρομικά πρόστιμα σε όσους ιδιοκτήτες είχαν καταθέσει ανακριβείς δηλώσεις αναφορικά με τα τετραγωνικά των κτιρίων που έχουν στην κατοχή τους.

Επίσης, προβλέπεται ότι μπορούν να απαιτηθούν αναδρομικά και τα τέλη καθαριότητας, φωτισμού και ηλεκτροδοτούμενων χώρων σε περιπτώσεις όπου οι δήμοι δεν συνυπολόγιζαν μέχρι σήμερα στην καταβολή των ανταποδοτικών τελών τους ανοιχτούς χώρους που υπήρχαν στα κτίρια του και τους οποίους οι ιδιοκτήτες είχαν δηλώσει.

Επισημαίνεται ότι τα ανταποδοτικά τέλη υπολογίζονται βάσει των τετραγωνικών μέτρων του ακινήτου, πολλαπλασιαζόμενα με τον συντελεστή που έχει καθορίσει το δημοτικό συμβούλιο.

Για τον υπολογισμό του τέλους ακίνητης περιουσίας υπολογίζονται τα τετραγωνικά μέτρα του ακινήτου, η τιμή ζώνης και η παλαιότητα του κτιρίου, πολλαπλασιαζόμενα με τον συντελεστή ΤΑΠ, που επίσης καθορίζει το δημοτικό συμβούλιο.

Ειδικότερα, στην εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών, η οποία επιβαρύνει περαιτέρω του ιδιοκτήτες ακινήτων και αναμένεται να προκαλέσει προστριβές με το υπουργείο Περιβάλλοντος, αναφέρεται ότι τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού (Δ.Τ.), ο φόρος ηλεκτροδοτούμενων χώρων (Δ.Φ.) καθώς και τα δυνητικά, ανταποδοτικά τέλη (ανάλογα με τους όρους που προβλέπονται από την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου) συνεχίζουν να επιβάλλονται με συνυπολογισμό της επιφάνειας των δηλούμενων χώρων (ημιυπαίθριοι, πιλοτές, υπόγειοι χώροι κ.λπ.), κατά τον προσδιορισμό του ύψους αυτών.

Επίσης, σημειώνεται ότι είναι δυνατή η επιβολή ΤΑΠ για τους ημιυπαίθριους χώρους που έχουν κλειστεί, δεδομένου ότι με τη μετατροπή αυτών σε χώρους κύριας χρήσης αυξάνεται η επιφάνεια του ακινήτου, η οποία συνυπολογίζεται για τον προσδιορισμό της υποκείμενης στον φόρο αξίας.

Στην περίπτωση αυτή ΤΑΠ επιβάλλεται από τον χρόνο έναρξης ισχύος του νόμου (δηλ. 28/4/2010) ή από την ημερομηνία μετατροπής της χρήσης του ημιυπαίθριου στην περίπτωση όπου αυτή είναι μεταγενέστερη της 28ης Απριλίου 2010.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, δεν επιβάλλονται αναδρομικά (δηλαδή για χρονική περίοδο προγενέστερη της 28ης Απριλίου 2010) ΤΑΠ και ΔΦ ούτε και τα παρακολουθηματικά, της κύριας οφειλής, πρόστιμα.

Διευκρινίζεται, ωστόσο, ότι παραμένει η δυνατότητα αναδρομικής επιβολής των προαναφερόμενων ανταποδοτικών τελών για τους χώρους που διατηρούνται, στην περίπτωση όπου ο δήμος δεν συνυπολόγιζε το εμβαδόν αυτών στην επιφάνεια των στεγασμένων χώρων των ακινήτων, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία.


**** Η εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών επισυνάπτεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v