Γ. Στουρνάρας: Πώς μπορεί να μειωθεί το έλλειμμα

Στις σημαντικές και ανεκμετάλλευτες πηγές ανάπτυξης αλλά και σε τρόπους μείωσης του ελλείματος στάθηκε ο κ. Γιάννης Στουρνάρας, διευθυντής του ΙΟΒΕ και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Γ. Στουρνάρας: Πώς μπορεί να μειωθεί το έλλειμμα
Στις σημαντικές και ανεκμετάλλευτες πηγές ανάπτυξης αλλά και σε τρόπους μείωσης του ελλείματος στάθηκε ο κ. Γιάννης Στουρνάρας, διευθυντής του ΙΟΒΕ και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, μιλώντας στην ημερίδα του Ιδρύματος της Βουλής.

Όπως τόνισε, το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης μπορεί να μειωθεί με την περικοπή των αμυντικών δαπανών και, κυρίως, με την περιστολή των δημοσίων δαπανών για την υγεία μέσα από την αναμόρφωση του συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας, την εισαγωγή λογιστικών βιβλίων, επαγγελματικής διαχείρισης και πληροφοριακών συστημάτων στα κρατικά νοσοκομεία.

Ομοίως, υπογράμμισε, το δημόσιο χρέος μπορεί να μειωθεί με την αξιοποίηση μεγάλων εκτάσεων γης υψηλής αξίας, που, για ιστορικούς λόγους, ανήκουν στο κράτος.

Παράλληλα, ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι το άνοιγμα αγορών και επαγγελμάτων μπορεί να οδηγήσει σε ισχυρή αύξηση του ΑΕΠ.

Όπως ανέφερε, η προσομοίωση ενός γνωστού διεθνούς υποδείγματος (GIMF) και η διαμέτρησή του από το ΙΟΒΕ στην ελληνική και τις υπόλοιπες οικονομίες της Ευρωζώνης, έδειξε ότι το άνοιγμα των αγορών και των επαγγελμάτων στους τομείς των μη εμπορεύσιμων αγαθών και υπηρεσιών, καθώς και στην αγορά εργασίας, θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του ΑΕΠ κατά 17% στη νέα κατάσταση ισορροπίας, σε σχέση με το προ των μεταρρυθμίσεων σενάριο. Σε πέντε χρόνια από σήμερα, το ΑΕΠ αναμένεται να είναι 10% υψηλότερο.

***Η ομιλία του Γ. Στουρνάρα στην ημερίδα του ιδρύματος της Βουλής, δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη, "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v