Aυστηρότερες ποινές για φοροδιαφυγή

Στη Βουλή κατατέθηκε το φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο διακρίνεται για το αυστηρότατο πλαίσιο ποινών για τους κατά σύστημα φοροφυγάδες, κίνητρα για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας. Οι αλλαγές.

Aυστηρότερες ποινές για φοροδιαφυγή
Στη Βουλή κατατέθηκε το φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο διακρίνεται για το αυστηρότατο πλαίσιο ποινών για τους κατά σύστημα φοροφυγάδες, κίνητρα για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας αλλά και πολλές άλλες διατάξεις.

Αναλυτικότερα με διάταξη του φορολογικού νομοσχεδίου δίδεται παράταση μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2011, σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα που υπόκεινται σε φόρο εισοδήματος στην Ελλάδα, για να μεταφέρουν κεφάλαια από το εξωτερικό στη χώρα, σε προθεσμιακό λογαριασμό κατάθεσης διάρκειας τουλάχιστον ενός έτους, εφόσον καταβάλουν φόρο με συντελεστή 8% επί της αξίας των καταθέσεων που μεταφέρουν.

Ο νόμος 3842 προέβλεπε φόρο 5% για όσους επαναπατρίσουν τα κεφάλαιά τους και 8% για όσους δηλώσουν καταθέσεις του εξωτερικού (χωρίς να τα φέρουν πίσω). Όμως το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με την Ε. Ε. αναγκάζει το υπουργείο Οικονομικών να βάλει ενιαίο συντελεστή 8%.

Επίσης το νομοσχέδιο περιλαμβάνει τα εξής:

- Για τα κέρδη που διανέμονται εντός του έτους 2011, ενεργείται παρακράτηση φόρου με συντελεστή 21% με την οποία εξαντλείται η φορολογική υποχρέωση των δικαιούχων.

-Οι ποινές για βεβαιωμένα στις δημόσιες οικονομικές υπηρεσίες (Δ.Ο.Υ.) και τα τελωνεία χρέη προς το Δημόσιο, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς του ευρύτερου δημόσιου τομέα για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τεσσάρων μηνών, επιβάλλονται για ποσά άνω των 5.000 ευρώ.

Ειδικότερα επιβάλλονται ποινές φυλάκισης:

α) Έως 1 έτος, εφόσον το συνολικό χρέος από κάθε αιτία, συμπεριλαμβανομένων των κάθε είδους τόκων ή προσαυξήσεων μέχρι την ημερομηνία σύνταξης του πίνακα χρεών, υπερβαίνει το ποσό των 5.000 ευρώ
β) Έξι μηνών, εφόσον το συνολικό χρέος, υπερβαίνει το ποσό των 10.000 ευρώ,
γ) Ενός τουλάχιστον έτους, εφόσον το συνολικό χρέος, υπερβαίνει το ποσό των 50.000 ευρώ,
δ) Τριών τουλάχιστον ετών, εφόσον το συνολικό χρέος υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ.
Χρόνος τέλεσης του αδικήματος είναι το χρονικό διάστημα από την παρέλευση των τεσσάρων μηνών μέχρι τη συμπλήρωση χρόνου αντίστοιχου με το 1/3 της κατά περίπτωση προβλεπόμενης προθεσμίας παραγραφής.

Η ποινική δίωξη ασκείται ύστερα από αίτηση του προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ. ή του Τελωνείου προς τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών της έδρας τους, που συνοδεύεται υποχρεωτικά από πίνακα χρεών, συμπεριλαμβανομένων των κάθε είδους τόκων ή προσαυξήσεων.

Η πράξη μπορεί να κριθεί ατιμώρητη, εάν το ποσό που οφείλεται εξοφληθεί μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε οποιονδήποτε βαθμό.

-Καθορίζεται ειδικό επίδομα επίτευξης στόχων που καταβάλλεται στο προσωπικό που υπηρετεί στις θέσεις Ελεγκτών Βεβαίωσης και Αναγκαστικής Είσπραξης των Εσόδων του Κράτους, κατά παρέκκλιση των κειμένων διατάξεων, εφόσον επιτεύχθηκαν οι ποιοτικοί και ποσοτικοί στόχοι του συμβολαίου αποδοτικότητας. Με την ίδια απόφαση καθορίζονται οι ειδικότερες προϋποθέσεις, η διαδικασία και κάθε άλλο θέμα για την πληρωμή του επιδόματος αυτού, τα ειδικότερα καθήκοντα των Ελεγκτών, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα.

-Το Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων (Ι.Κ.Α.) υποχρεούται μέσα στο μήνα Φεβρουάριο κάθε έτους, να αποστέλλει στην Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών (Γ.Γ.Π.Σ.), τα στοιχεία των οικοδομών που δηλώθηκαν ως αποπερατωθείσες κατά το αμέσως προηγούμενο ημερολογιακό έτος καθώς και τα στοιχεία του κυρίου του έργου και του κατασκευαστή.

-Εφόσον διαπιστώνεται η μη υποβολή από τον υπόχρεο του φόρου, περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ για κάποια φορολογική περίοδο, ο προϊστάμενος της ελεγκτικής υπηρεσίας μπορεί, χωρίς άλλη ελεγκτική ενέργεια, να εκδώσει προσωρινή πράξη προσδιορισμού του φόρου, με την οποία προβαίνει στον προσδιορισμό της φορολογητέας αξίας, των ποσοστών και των εκπτώσεων του φόρου με βάση τα στοιχεία των περιοδικών δηλώσεων στις οποίες έχει προβεί ο υπόχρεος κατά τις τρεις προηγούμενες φορολογικές περιόδους. Στην περίπτωση αυτή, ως φορολογητέα αξία ανά συντελεστή φόρου λαμβάνονται οι αντίστοιχοι μέσοι όροι που προκύπτουν από τις παραπάνω δηλώσεις.

Για επιχειρήσεις που λειτουργούν εποχιακά ο προσδιορισμός της φορολογητέας αξίας, των ποσοστών και των εκπτώσεων του φόρου γίνεται με βάση τα στοιχεία της αντίστοιχης αμέσως προηγούμενης περιόδου

-Το ελληνικό δημόσιο θα καταβάλλει ποσό ύψους 2,65 εκατ. ευρώ για την εξυπηρέτηση δανείου του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Αθηνών (Ο.Μ.Μ.Α.) το οποίο είχε χορηγηθεί με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου και έχει εξυπηρετηθεί.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η διάταξη του νομοσχεδίου η οποία αφορά στη διάκριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε εισπράξιμες και ανεπίδεκτες είσπραξης.

Ειδικότερα, καθιερώνονται ισχυρότατα αντικίνητρα για την εμφάνιση και επέκταση παραβατικών συμπεριφορών εκ μέρους των οφειλετών. Ορίζεται ότι με απόφαση του Τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου είναι δυνατός ο επαναχαρακτηρισμός οφειλής που έχει καταχωρισθεί ως ανεπίδεκτη είσπραξης στα βιβλία των ανεπίδεκτων είσπραξης και η επανεγγραφή της ως εισπράξιμης, εφόσον σε διάστημα 20 ετών από την καταχώρισή της στα βιβλία των ανεπίδεκτων μέχρι και την ημερολογιακή λήξη του εικοστού έτους από αυτήν διαπιστωθεί ότι αποκτήθηκε περιουσιακό στοιχείο από τον οφειλέτη ή τα συνυπόχρεα πρόσωπα.

Ορίζεται, επίσης, ότι εντός του χρονικού διαστήματος της εικοσαετίας αναστέλλεται αυτοδίκαια η παραγραφή, με συνέπεια να μην χορηγείται φορολογική ενημερότητα στον οφειλέτη, αλλά και σε όλα τα συνυπόχρεα πρόσωπα για οποιαδήποτε αιτία, δεσμεύονται οι τραπεζικοί τους λογαριασμοί σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 14 του ν. 2523/1997 και δεν χορηγούνται πιστοποιητικά για μεταβίβαση ή απόκτηση περιουσιακών στοιχείων.

Ομόλογα για αποπληρωμή υποχρεώσεων του δημοσίου

Σοβαρό πρόβλημα με τους προμηθευτές του δημοσίου και γενικότερα σε όσους οφείλει το δημόσιο αναμένεται να δημιουργηθεί με τη διάταξη που ορίζει ότι το Ελληνικό Δημόσιο δύναται να εξοφλεί παντός είδους υποχρεώσεις του, σε εθνικό ή αλλοδαπό νόμισμα, προς όλους τους φορείς του δημοσίου ή ιδιωτικού τομέα, με τη σύμφωνη γνώμη τους, με έκδοση κρατικών χρεογράφων εντόκων γραμματίων ή ομολόγων ή άλλων τίτλων δανεισμού, στο πλαίσιο του εκάστοτε εκτελούμενου κρατικού Προϋπολογισμού.

Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών καθορίζονται το ύψος των εκδιδόμενων τίτλων, ο σκοπός, οι όροι, οι διαδικασίες και κάθε άλλη τεχνική λεπτομέρεια που αφορά την έκδοσή τους. Η διάταξη ισχύει μάλιστα αναδρομικά από τις 12 Δεκεμβρίου 2010.


*** Διαβάστε ολόκληρο το σχέδιο νόμου και την αιτιολογική έκθεση στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v