"Μαύρη τρύπα" 271 εκατ. στα έσοδα τον Ιανουάριο

Υστέρηση 271 εκατ. ευρώ στα καθαρά έσοδα του προϋπολογισμού από τον Ιανουάριο. Μεγάλη “πληγή” παραμένουν τα ασφαλιστικά ταμεία. Μηδενικές οι δαπάνες για προμήθειες και μετακινήσεις.

Μαύρη τρύπα 271 εκατ. στα έσοδα τον Ιανουάριο
Υστέρηση 271 εκατ. ευρώ καταγράφηκε τον Ιανουάριο στα καθαρά έσοδα έναντι του μηνιαίου στόχου, ενώ στο σκέλος των δαπανών το Δημόσιο δεν πλήρωσε ούτε ένα ευρώ για μετακινήσεις και προμήθειες και αρκέστηκε στο να πληρώσει τα απολύτως απαραίτητα (φως, νερό, τηλέφωνο).

Ταυτόχρονα, οι επιχορηγήσεις προς ΙΚΑ και ΟΑΕΕ έχουν ήδη χτυπήσει «κόκκινο» από τον πρώτο κιόλας μήνα του έτους και θεωρείται βέβαιο ότι μέχρι το τέλος του έτους θα απαιτηθούν ή νέες επιδοτήσεις ή εκποίηση της περιουσίας των ταμείων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ), τον Ιανουάριο του 2011 τα καθαρά έσοδα διαμορφώθηκαν στα 5,09 δισ. ευρώ έναντι μηνιαίου στόχου 5,361 δισ. ευρώ. Δηλαδή η απόκλιση είναι της τάξης των 271 εκατ. ευρώ, ενώ σε σχέση με τον ετήσιο στόχο για την αύξηση των εσόδων η απόκλιση φτάνει 978 εκατ. ευρώ.

Την ίδια ώρα, οι δαπάνες διαμορφώθηκαν στα 4,846 δις ευρώ τον Ιανουάριο έναντι μηνιαίου στόχου για 4,843 δισ. ευρώ.

Αυτό που αξίζει να σημειωθεί στο σκέλος των δαπανών, είναι ότι το Δημόσιο δεν πλήρωσε τίποτα απολύτως τον Ιανουάριο για προμήθειες, μετακινήσεις και λοιπές επιχορηγήσεις. Συνολικά, οι καταναλωτικές δαπάνες ανήλθαν στα 4 εκατ. ευρώ έναντι ετήσιου στόχου 2,255 δισ. ευρώ, ενώ τα 4 εκατ. ευρώ κατευθύνθηκαν για τις λειτουργικές δαπάνες (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ, ενοίκια κλπ).

Επίσης, οι επιχορηγήσεις των ασφαλιστικών ταμείων ξεπέρασαν κατά πολύ τις προβλέψεις. Το ΙΚΑ εκταμίευσε από τον πρώτο κιόλας μήνα το 22,5% (ή 520 εκατ. ευρώ) της ετήσιας πίστωσής του (2,31 δις. ευρώ). Ο ΟΑΕΕ έχει εκταμιεύσει το 35% αντλώντας 280 εκατ. ευρώ έναντι ετήσιας πίστωσης 800 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, το Δημόσιο εξέδωσε ομόλογα για την τακτοποίηση υποχρεώσεών του ύψους 3,441 δισ. ευρώ για την κάλυψη κυρίως των οφειλών των νοσοκομείων προς του προμηθευτές, καθώς τον Δεκέμβριο δεν είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή.

Σε ότι αφορά στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), οι δαπάνες ανήλθαν μόλις στα 111 εκατ. ευρώ καλύπτοντας το 1,3% του ετήσιων δαπανών του ΠΔΕ (8,5 δις. ευρώ).

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, ο κρατικός προϋπολογισμός έκλεισε τον Ιανουάριο με πλεόνασμα 165 εκατ. ευρώ όταν πέρυσι τον ίδιο μήνα το πλεόνασμα είχε διαμορφωθεί στα 578 εκατ. ευρώ.

***Ο κρατικός προυπολογισμός 2011 για τον Ιανουάριο, δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v