Δυσφορία Πάγκαλου στο «ναυάγιο» ΕΤΕ- Αlpha

Τη δυσφορία της κυβέρνησης για την διαφαινόμενη αποτυχία στην συγχώνευση Εθνικής - Alpha Bank εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος. Τι είπε για ασφαλιστικές και οι αιχμές για την ηγεσία του υπ. Οικονομικών.

Δυσφορία Πάγκαλου στο «ναυάγιο» ΕΤΕ- Αlpha
Την απογοήτευση της κυβέρνησης για την διαφαινόμενη αποτυχία στην συγχώνευση Εθνικής - Alpha Bank εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλος ο οποίος την ίδια στιγμή δήλωσε εμμέσως πλην σαφώς ότι δεν θα επιθυμούσε την θέση του υπουργού Οικονομικών.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κατά την διάρκεια της ομιλίας του στην ετήσια τακτική γενική συνέλευση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος δεν μάσησε όπως συνηθίζει τα λόγια του για τις εξελίξεις στις τράπεζες.  Ειδικότερα απευθυνόμενος στους ασφαλιστές δήλωσε χαρακτηριστικά "Μερικά 24ωρα αφότου απέτυχε μια ακόμη προσπάθεια συγχώνευσης μεταξύ τραπεζών δεν είναι αναγκαίο να συμβεί το ίδιο και στον κλάδο σας".

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τάραξε και τα πολιτικά ύδατα χαριτολογώντας ότι δεν θα ήθελε να βρεθεί στην δυσάρεστη θέση του υπουργού Οικονομικών. ''Ελπίζω να μην έδειξα ότι γνωρίζω πολύ καλά τα θέματα της ασφαλιστικής αγοράς και να με βάλουν στο υπουργείο Οικονομικών να βάζω φόρους και να κάνω πράγματα που θέλω να αποφύγω, στο τέλος της ζωής μου» ανέφερε χαρακτηριστικά, κλείνοντας την ομιλία του.

Χαριτολόγημα στο οποίο έσπευσε να απαντήσει η γενική διευθύντρια της Ένωσης, κα. Μαργαρίτα Αντωνάκη, δηλώνοντας ότι θα ήταν καλό για το κλάδο ο κ. Πάγκαλος να αναλάβει το ΥΠΟΙΚ καθώς κάτι τέτοιο θα διευκόλυνε τον διάλογο.

Δήλωση που σαφώς αφήνει αιχμές για την νυν πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών. Αιχμές που δεν έλειψαν ούτε από την ομιλία του προέδρου της Ένωσης κ. Γ. Κώτσαλο ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση για έλλειψη συντονισμού και πολυδιάσπαση αρμοδιοτήτων.

Ανέφερε δε χαρακτηριστικά ότι στο φορολογικό καθεστώς δεν έχει ενσωματωθεί πρόνοια για το Solvency II και τις επιπτώσεις στα κεφάλαια και τα αποθέματα των ασφαλιστικών εταιρειών καθώς παρά τους συνεχείς φορολογικούς νόμους το υπουργείο αγνοεί τον κλάδο.

Πυρά εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ στο ΥΠΟΙΚ και για την ΕΛΣΤΑΤ. Ο δείκτης ιατρικού πληθωρισμού που χρησιμοποιεί δεν είναι αντιπροσωπευτικός δήλωσε ο κ. Κώτσαλος αποκαλύπτοντας ότι η Ένωση έχει ξεκινήσει ήδη συνεργασία με το ΙΟΒΕ, για τη δημιουργία δύο δεικτών ιατρικού κόστους, ένας για τους αντασφαλιστές και ένας για τα ασφάλιστρα.

Ο κ. Κώτσαλος ζήτησε άμεσα μέτρα απελευθέρωσης της αγοράς υγείας προκειμένου να αναχαιτισθεί ο υψηλός ιατρικός πληθωρισμός, ο οποίος όπως σημείωσε, δεν είναι θέμα μόνο της Ελλάδος αλλά ευρωπαικό φαινόμενο. Ειδικότερα ζήτησε να απελευθερωθούν οι άδειες των κλινικών να μπορούν να συστήνονται διαγνωστικά κέντρα χωρίς να πρέπει γιατρός να κατέχει το 51% του μετοχικού κεφαλαίου ,

Επιπρόσθετα ζήτησε από το παριστάμενο γενικό γραμματέα Καταναλωτή, Δημ Σπυράκο, να μην προχωρήσει στην επιβολή πλαφόν στα ασφάλιστρα σε μια περίοδο που απαιτείται περαιτέρω εξορθολογισμός του κλάδου και θα απαιτηθούν και αυξήσεις ασφαλίστρων.

Στο Επικουρικό Κεφάλαιο το έλλειμμα αναμένεται να διαμορφωθεί γύρω στα 600 με 800 εκατ ευρώ ενώ ιδιαίτερα για τον κλάδο υγείας σχολίασε ότι οι 10 εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε αυτό τον τομέα σύντομα θα κληθούν να έχουν ισχυρά τεχνικά αποθεματικά που θα ξεπερνούν το 1 δισ ευρώ ενώ τα κεφάλαιά τους σήμερα δεν ξεπερνούν τα 500 εκατ ευρώ.

Τέλος ζήτησε να υπάρξει αυστηρή ενιαία και αδιαίρετος εποπτεία του κλάδου από την Τ.τ.Ε, ώστε να υπάρχει για τους ασφαλιστές ένας συνομιλητής.

Τα μεγέθη του 2010

Σύμφωνα με τα στοιχεία του 2010 τα συνολικά ασφάλιστρα ανήλθαν σε 5,25 δισ. ενώ εάν η αγορά ακολουθούσε τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους θα έπρεπε τα ετήσια ασφάλιστρα να αντιστοιχούν στο 8% του ΑΕΠ και σε αξία να φθάνουν τα 18,3 δις ευρώ.

Οι αποζημιώσεις στο τέλος του 2010 ήταν 2,8 δισ. ευρώ (θα μπορούσε να είναι 9,90 εκατ ευρώ) και οι επενδύσεις είναι 12,5 εκατ ευρώ ενώ θα μπορούσε να ήταν 113 εκατ ευρώ.

Συγκριτικά με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο το ποσοστό των ασφαλίστρων επί του ΑΕΠ είναι 2,2% έναντι 8% το ποσοστό των επενδύσεων επί του ΑΕΠ 4,7% ένατι 49% και τα κατά κεφαλήν ασφάλιστρα 23% του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v