Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παράταση για ημιυπαίθριους έως τα τέλη Ιουνίου

Παράταση έως τα τέλη Ιουνίου δίνει το υπουργείο Περιβάλλοντος για τη δήλωση των ημιυπαίθριων. Αναζητείται λύση για την αναδρομική καταβολή δημοτικών τελών στα "τακτοποιημένα". Οι προθεσμίες. Τα πρόστιμα.

  • του Φάνη Γαβρινιώτη
Παράταση για ημιυπαίθριους έως τα τέλη Ιουνίου
Παράταση έως τα τέλη Ιουνίου αποφάσισε να δώσει το υπουργείο Περιβάλλοντος για τη δήλωση των ημιυπαίθριων χωρών, ενώ παράλληλα σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών αναζητούν λύση μέσω νομοθετικής ρύθμισης για το ζήτημα της αναδρομικής καταβολής δημοτικών τελών για τους χώρους που θα ενταχθούν στη ρύθμιση.

Όπως ανέφερε η υπουργός Τ. Μπιρμπίλη σε συνάντηση που είχε με δημοσιογράφους, μέχρι σήμερα έχουν εισπραχθεί από τη ρύθμιση των ημιυπαίθριων χώρων περί τα 163 εκατ. ευρώ ενώ εκτιμούν ότι τα συνολικά έσοδα θα αγγίξουν τα 800 εκατ. ευρώ (μαζί μετα παράβολα). 

Ωστόσο, το ΥΠΕΚΑ δεν αποκλείει τα πρόστιμα που θα εισπραχθούν να είναι μεγαλύτερα λόγω και της ένταξης περισσότερων χώρων μετά από την 4μηνη παράταση που δόθηκε στη ρύθμιση.

Για το θέμα των αυθαιρέτων, η κα Μπιρμπίλη επανέλαβε ότι δεν θα υπάρξει ρύθμιση νομιμοποίησης σημειώνοντας παράλληλα, ότι το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει ρύθμιση που θα απαντά σχετικά με τη δυνατότητα μείωσης των προστίμων που επιβάλλονται.

Για τη δόμηση σε περιοχές Natura, η υπουργός Περιβάλλοντος υπογράμμισε ότι δεν θα αλλάξει τη ρύθμιση για τα 10 και τα 4 στρέμματα αντίστοιχα ούτε θα υπάρξει καμία αλλαγή όσον αφορά το θέμα των κατατμήσεων και των παρεκκλίσεων.

Σύμφωνα με την υπουργό, τα ανοιχτά θέματα τα οποία, θα συζητηθούν στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ αφορούν τη δυνατότητα οικοδόμησης σε οικισμούς χωρίς καθορισμένα όρια, καθώς και στον καθορισμό των προϋποθέσεων που θα απαιτούνται στο εξής για την αξιοποίηση ακινήτων με πρόσοψη σε επαρχιακό ή άλλο δρόμο.

Σχετικά με το Ελληνικό, η υπουργός δεσμεύτηκε να παρουσιάσει την πρόταση του υπουργείου για την αξιοποίηση της έκτασης σε σύντομο χρονικό διάστημα και όταν πρώτα επιλυθούν οικονομικά και νομικά ζητήματα.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο αναπληρωτής υπουργός Ν. Σηφουνάκης αναφερόμενος στις συνομιλίες που είχε η ελληνική αντιπροσωπεία που επισκέφτηκε πρόσφατα το Κατάρ, υπογράμμισε ότι «θέλω να πιστεύω ότι υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον του Κατάρ για την έκταση στο Ελληνικό».

Σχετικά με το project της ανάπλασης Βοτανικού – Λ. Αλεξάνδρας
, το υπουργείο Περιβάλλοντος αναμένει εγγράφως την απάντηση του Δήμου Αθηναίων σχετικά με το αν αποδέχεται ή όχι τη νομοθετική ρύθμιση που έχει ετοιμάσει.

Τέλος, η υπουργός Περιβάλλοντος ανακοίνωσε ότι πιθανότατα εντός του Μαρτίου θα γίνει ανάρτηση του πρώτου δασικού χάρτη που θα αφορά την περιοχή Μαραθώνας – Πεντέλη – Ν. Πεντέλη.


---- Η ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος

Παράταση τεσσάρων μηνών δίνεται στην καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων για τους ημιυπαίθριους, σύμφωνα με ανακοίνωση που έκαναν σήμερα η Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη, και ο Αναπληρωτής Υπουργός ΠΕΚΑ Νίκος Σηφουνάκης σε συνάντηση που είχαν με δημοσιογράφους.

Στη συνάντηση, παρουσιάστηκαν στοιχεία για την πορεία του μέτρου, σύμφωνα με τα οποία εκτιμάται ότι τα πρόστιμα θα αποφέρουν συνολικά έσοδα περίπου 709 εκατ. ευρώ έως και το 2012. Αναλυτικότερα:

Εκτίμηση

Είσπραξη

2010

93 εκατ. ευρώ

105,9 εκατ. ευρώ

2011

420 εκατ. ευρώ

57 εκατ. ευρώ έως 22/02/2011

2012

180 εκατ. ευρώ

Σύνολο

709 εκατ. ευρώ


Σημειώνεται ότι στα παραπάνω ποσά δεν έχουν συμπεριληφθεί τα παράβολα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε το ΥΠΕΚΑ, οι υψηλότερες εισπράξεις έχουν πραγματοποιηθεί στα πολεοδομικά γραφεία των: Αθηνών, Ανατολικής Αττικής, Θεσσαλονίκης, Ευβοίας, Αχαΐας, Ηρακλείου Κρήτης, Δωδεκανήσου και Κυκλάδων.

Έως σήμερα έχουν κατατεθεί 553.701 αιτήσεις πολιτών σε όλη τη χώρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v