Αλλαγές στο ν/σ για Επιτροπή Ανταγωνισμού

Σε αναγκαστική στροφή 180 μοιρών σε ότι αφορά στο νέο νόμο για την Επιτροπή Ανταγωνισμού υποχρεώνει η Τρόικα το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
Αλλαγές στο ν/σ για Επιτροπή Ανταγωνισμού
Στην τελευταία έκθεση αξιολόγησης της υλοποίησης του Μνημονίου η Τρόικα βγάζει «κίτρινη κάρτα» στο ΥΠΑΑ για τις προωθούμενες αλλαγές που είχαν γνωστοποιηθεί στο τέλος της περασμένης χρονιάς και οι οποίες περιλαμβάνονταν στο αρχικό σχέδιο νόμου και αναγκάζει την πολιτική ηγεσία του υπουργείου να προχωρήσει σε σημαντικές αλλαγές στο τελικό σχέδιο.

Αλλαγές οι οποίες σύμφωνα με πληροφορίες, στην πλειοψηφία τους, έχουν περάσει στο τελικό σχέδιο νόμου που πρόκειται να κατατεθεί προς ψήφιση στην Βουλή τις αμέσως προσεχείς ημέρες. Συγκεκριμένα και όπως αναφέρεται στην 3η επικαιροποίηση του Μνημονίου, οριστικοποιείται η υιοθέτηση ενός νόμου που τροποποιεί το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο της Ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Εξασφαλίζει την ανεξαρτησία, την αποτελεσματικότητας και την υποχρέωση λογοδοσίας της και εγγυάται τη συνέχεια στην λειτουργία του διοικητικού συμβουλίου της. Ο νέος νόμος καταργεί το σύστημα κοινοποίησης για όλες τις συμφωνίες που εμπίπτουν στο πεδίο του Άρθρου 1 του Νόμου 703/1977, παρέχει στην Επιτροπή την εξουσία να απορρίπτει ενστάσεις και να δίνει αποτελεσματική προτεραιότητα σε υποθέσεις και να θέτει εύλογες προθεσμίες για την έρευνα και την έκδοση αποφάσεων.

Ειδικότερα οι βασικές αλλαγές οι οποίες εκτιμάται ότι εμπεριέχονται στο τελικό σχέδιο νόμου, (σημ: επισημαίνονται στην έκθεση αξιολόγησης) είναι οι εξής:

- Ο πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχή θα διορίζονται από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, γεγονός το οποίο εκτιμάται ότι θα ισχυροποιήσει την ανεξαρτησία της Αρχής. Σημειώνεται ότι το αρχικό σχέδιο νόμου προέβλεπε ότι Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος θα διορίζονταν από το Υπουργικό Συμβούλιο, ύστερα από πρόταση του ΥΠΑΑ και μετά από γνώμη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

- Για να ενισχυθεί η ανεξαρτησία της Αρχής στο τελικό σχέδιο νόμου φαίνεται να μπαίνει «φρένο» στις πληροφορίες που θα δίδονται στην κυβέρνηση και στον υπουργό.

Συγκεκριμένα σημειώνεται ότι, θα έχουν πρόσβαση μόνο σε πληροφορίες γενικού χαρακτήρα. Υπενθυμίζεται ότι το αρχικό σχέδιο νόμου (άρθρο 14, παράγραφος 3, στοιχείο ιστ) προέβλεπε τη δυνατότητα του Υπουργού Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας να ζητά και υποχρέωση στης ΕΑ να αποστέλλει κάθε πληροφορία που κατέχει ή που μπορεί να ανεύρει.

- Η θητεία του διοικητικού συμβουλίου της ΕΠΑΝΤ, όπως σημειώνεται στην έκθεση, θα είναι αποσυνδεδεμένη από τον εκλογικό κύκλο. Συγκεκριμένα σημειώνεται ότι τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου και τα δύο τακτικά και αναπληρωματικά μέλη, καθώς και οι εισηγητές διορίζονται για μια θητεία πέντε ετών η οποία μπορεί να ανανεωθεί για μια επιπλέον πενταετή περίοδο.

- Επιπλέον, στην έκθεση προβλέπεται η μείωση του αριθμού του διοικητικού συμβουλίου από εννέα σε οκτώ μέλη. Υπενθυμίζεται ότι το αρχικό σχέδιο προέβλεπε αύξηση των μελών της Επιτροπής από εννέα που είναι σήμερα σε δώδεκα, εκ των οποίων οι πέντε θα ήταν Εισηγητές (μέχρι τώρα είναι 4).

- Επίσης καθορίζονται πιο εύλογες προθεσμίες για την έρευνα και την έκδοση των αποφάσεων. Μετά την έγκριση του νόμου η Επιτροπή Ανταγωνισμού αναμένεται να λάβει απόφαση εντός 12 μηνών από την περίπτωση που ανατεθεί σε εισηγητή.

Όπως σημειώνεται στην έκθεση αξιολόγησης το τρέχον χρονικό όριο των έξι μηνών μεταξύ της έναρξης της διαδικασίας και της έκδοσης της ανακοινώσεως των αιτιάσεων είναι υπερβολικά αυστηρό και δεν λαμβάνει υπόψη το γεγονός ότι οι περίπλοκες υποθέσεις απαιτούν λεπτομερή έρευνα.

- Επί πλέον προβλέπεται ότι η ΕΠΑΝΤ θα αποφασίζει ποιες υποθέσεις θα εξετάζει και με ποια προτεραιότητα. Σημειώνεται ότι το αρχικό σχέδιο ανέφερε ότι, ο Υπουργός Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας δύναται να ζητήσει την κατ’ απόλυτη προτεραιότητα εξέταση ζητημάτων, εφόσον αυτά έχουν ευρύ οικονομικό και κοινωνικό αντίκτυπο (άρθρο 15, παράγραφος 1).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v