Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι 32 μέρες που κρίνουν το μέλλον του μνημονίου

Τριάντα δύο δύσκολες μέρες περιμένουν την κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο για να εξασφαλιστεί η εκταμίευση της πέμπτης δόσης του δανείου από τον μηχανισμό στήριξης. Τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν.

Οι 32 μέρες που κρίνουν το μέλλον του μνημονίου
Τριάντα δύο δύσκολες μέρες περιμένουν την κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο για να εξασφαλιστεί η εκταμίευση της πέμπτης δόσης του δανείου από τον μηχανισμό στήριξης.

Στο ίδιο διάστημα, θα έχει ξεκαθαρίσει και το τοπίο αναφορικά με τις αποφάσεις που θα λάβει η Ευρώπη για τον τρόπο με τον οποίο θα διευκολυνθούν οι χώρες με προβλήματα χρέους να το αποπληρώσουν.

Δεδομένου, όμως, ότι η Ελλάδα θα πρέπει να... κρατά μικρό καλάθι σχετικά με τα μέτρα αυτά, ο μόνος δρόμος που απομένει στην κυβέρνηση είναι να εφαρμόσει πιστά το μνημόνιο, να προχωρήσει πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που συμφωνήθηκε με την τρόικα και να… ελπίζει στην αλλαγή του κλίματος στις αγορές.

Κρίσιμα για την εκταμίευση της πέμπτης δόσης τον ερχόμενο Ιούνιο, ύψους 12 δισ. ευρώ, θα είναι τα αποτελέσματα των κυβερνητικών πράξεων στον τομέα της υγείας.

Το αρμόδιο υπουργείο καλείται να τρέξει τις αλλαγές στον χώρο, προωθώντας τις δράσεις εκείνες που αναγράφονται στο μνημόνιο για να προκύψει όφελος της τάξης των 2,1 δισ. ευρώ φέτος (ηλεκτρονική συνταγογράφηση, μηχανογράφηση νοσοκομείων, μείωση στις τιμές των φαρμάκων, έλεγχος των δαπανών των ασφαλιστικών ταμείων, εξυγίανση του συστήματος προμηθειών κ.λπ.).

Επίσης, θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι αναλογιστικές μελέτες για τα ασφαλιστικά ταμεία, ώστε να γίνουν οι αναγκαίες παρεμβάσεις (επικουρικές, βαρέα και ανθυγιεινά, ακόμα και κύριες συντάξεις).

Πέραν αυτών, έως τα τέλη Μαρτίου η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει κάνει τα εξής:

1. Να έχει σχεδιάσει μέτρα ύψους 1,8 δισ. ευρώ για να εφαρμοστούν εντός του 2011 και να καλύψουν τις αποκλίσεις που υπολογίζονται για φέτος.

2. Να έχει συντάξει το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο Στρατηγικής (ΜΔΠΣ). Το ΜΔΠΣ θα περιλαμβάνει μέτρα ύψους 23 δισ. ευρώ και άνω, τα οποία θα εφαρμοστούν την περίοδο 2012 - 2015.

Το ποσό αυτό αναμένεται να προκύψει από παρεμβάσεις -μεταξύ άλλων- σε ΔΕΚΟ (αυξήσεις τιμολογίων, μειώσεις μισθών, πώληση επιχειρήσεων κ.λπ.), από το κλείσιμο φορέων του Δημοσίου, με το ενιαίο μισθολόγιο, από την περικοπή φοροαπαλλαγών, τη μείωση των κοινωνικών επιδομάτων, με το ψαλίδισμα των δημοσίων επενδύσεων και των αμυντικών δαπανών κ.ά.

Ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, συνεχίζει και σήμερα τις επαφές του με άλλους υπουργούς, στο πλαίσιο της κατάρτισης του ΜΔΠΣ. Τις επόμενες μέρες θα κληθούν για συζήτηση και τα υπόλοιπα κόμματα και αμέσως μετά οι κοινωνικοί φορείς και οικονομολόγοι.

3. Να έχει θέσει τις βάσεις για τη δημιουργία του ενιαίου μισθολογίου.

4. Να έχει προχωρήσει στην πρόσληψη συμβούλων αποκρατικοποίησης για την ακίνητη περιουσία αλλά και να έχει παρουσιάσει το αναλυτικό σχέδιο για την είσπραξη 50 δισ. ευρώ έως το 2015.

5. Να έχει διαθέσει νέες εγγυήσεις ύψους 30 δισ. ευρώ στις τράπεζες.

6. Να έχει εξασφαλίσει ότι ο νόμος για τις εργασιακές σχέσεις εφαρμόζεται και προωθεί την ευελιξία στην αγορά εργασίας.

7. Να έχει εφαρμόσει το σχέδιο για την απελευθέρωση της αγοράς λιγνίτη.

8. Να έχει προωθήσει όλες τις απαραίτητες δράσεις για την ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας και της αγοράς (μέτρα για την ενίσχυση των εξαγωγών, βελτίωση επιχειρηματικού περιβάλλοντος, εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου της Επιτροπής Ανταγωνισμού κ.λπ.).

9. Επίσης, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί και να έχει εφαρμοστεί η οδηγία για την απελευθέρωση των υπηρεσιών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v