Ε. Μπουλούτας: Τρεις τράπεζες στην Ελλάδα

Τη λειτουργία τριών μόνο μεγάλων τραπεζών προβλέπει για την Ελλάδα σε τρία χρόνια ο CEO της Marfin Popular Bank, κ. Ευθύμιος Μπουλούτας, σε συνέντευξή του στην "Καθημερινή", ενώ τάσσεται υπέρ των συγχωνεύσεων.  

Ε. Μπουλούτας: Τρεις τράπεζες στην Ελλάδα
Τον δρόμο που θα ακολουθήσει ο ελληνικός κλάδος δείχνει η πρόταση της Εθνικής προς την Alpha Bank, εκτιμά ο CEO της Marfin Popular Bank, κ. Ευθύμιος Μπουλούτας, σε συνέντευξή του στην "Καθημερινή της Κυριακής", προβλέποντας ότι σε τρία χρόνια θα λειτουργούν μόλις τρεις μεγάλες τράπεζες στην Ελλάδα.  

Οι συγχωνεύσεις προσφέρουν σημαντικά μειωμένα κόστη καταθέσεων και λειτουργικές συνέργειες. Kατά τον κ. Μπουλούτα, από το 2008 τα καταθετικά κόστη για τις τράπεζες είναι δυσανάλογα υψηλά, η οικονομία είναι σε ύφεση, ενώ η μεγάλη εξάρτηση από την ΕΚΤ για χρηματοδότηση αποτελεί σοβαρό πρόβλημα.

Ο ίδιος προέβλεψε πως η δημιουργία μεγάλων τραπεζικών ομίλων δεν θα λύσει από μόνη της όλα τα προβλήματα, αλλά θα δημιουργήσει τις απαραίτητες συνθήκες για τη σταθεροποίηση του κλάδου.

Συγκεκριμένα, ανέφερε: "Οι συγχωνεύσεις είναι μια ιδιαίτερα δύσκολη υπόθεση. Πρόκειται για πολύπλοκα και σύνθετα εγχειρήματα, που απαιτούν πολύ χρόνο και σκληρή δουλειά. Πιστεύω ότι οι συνθήκες για τη δημιουργία μεγαλύτερων σχημάτων έχουν ωριμάσει. Μην ξεχνάτε ότι η ελληνική αγορά δεν είναι πια αναπτυσσόμενη αγορά, με μεγάλες προοπτικές μεγέθυνσης, που δημιουργούσε σε κάθε τράπεζα την προσδοκία ότι μπορεί να αποσπάσει μεγαλύτερο κομμάτι της αγοράς και μεγαλύτερα οφέλη. Οι συνθήκες έχουν αλλάξει δραματικά".

Το μέλλον του τραπεζικού κλάδου  

Ο κ. Μπουλούτας υποστήριξε πως το μοντέλο του μικρού τραπεζικού ιδρύματος που προσφέρει όλη την γκάμα των τραπεζικών προϊόντων δεν έχει μέλλον. Επίσης, εξέφρασε την εκτίμηση ότι εντός τριών ετών θα λειτουργούν στην Ελλάδα τρία μεγάλα τραπεζικά σχήματα, ενώ κάποια μικρά πιστωτικά ιδρύματα θα λειτουργούν προσφέροντας εξειδικευμένες υπηρεσίες σε συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας. "Όταν γίνει η πρώτη κίνηση, το πιθανότερο είναι να προκαλέσει και δεύτερη, η οποία με τη σειρά της θα φέρει και μια τρίτη συγχώνευση", λέει χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με τις μακροοικονομικές εξελίξεις, ο κ. Μπουλούτας τόνισε: "Ήδη έχει γίνει μια σταδιακή προσαρμογή της οικονομίας. Την τελευταία τριετία έχουμε πετύχει ως οικονομία μείωση του κόστους που φτάνει το 15%, ενώ, αν υπολογιστεί και η επίπτωση του πληθωρισμού, η εσωτερική υποτίμηση στο τέλος της χρονιάς αναμένεται ότι θα ξεπεράσει το 20%, εξέλιξη που ενισχύει σημαντικά την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της χώρας ήδη αποτυπώνεται στην αύξηση των εξαγωγών".

Και συνέχισε: "Παράλληλα, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις αυξάνουν το δυνητικό ΑΕΠ. Το κρίσιμο από εδώ και πέρα για τη χώρα είναι να μπορέσει να ενεργοποιήσει αναπτυξιακές πολιτικές, ώστε να επιστρέψουμε σε αναπτυξιακή τροχιά".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v