Τι συζήτησε το Συμβούλιο Συστημικής Ευστάθειας

Το χρέος, οι κρατικές εγγυήσεις, το ασφαλιστικό σύστημα και ο τραπεζικός τομέας βρέθηκαν στο επίκεντρο της πρώτης επίσημης συνεδρίασης του Συμβουλίου Συστημικής Ευστάθειας.

Τι συζήτησε το Συμβούλιο Συστημικής Ευστάθειας
Οι οικονομικές εξελίξεις, με αιχμή την πορεία του δημοσίου χρέους, τις κρατικές εγγυήσεις, το ασφαλιστικό σύστημα και τον τραπεζικό τομέα (διάθεση στις τράπεζες των κρατικών εγγυήσεων ύψους 30 δισ. ευρώ, σχέδιο απεξάρτηση τους από τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αναδιάρθρωση ώστε να ενισχυθεί η κεφαλαιακή τους επάρκεια κλπ.), βρέθηκαν στο επίκεντρο της πρώτης επίσημης συνεδρίασης του Συμβουλίου Συστημικής Ευστάθειας.

Το Συμβούλιο συνεδρίασε υπό την προεδρία του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου και τη συμμετοχή του υφυπουργού Οικονομικών Φίλιππου Σαχινίδη, του γενικού γραμματέα του υπουργείου Ηλία Πλασκοβίτη, του προέδρου του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γιώργου Ζανιά, του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργου Προβόπουλου, του προέδρου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Παναγιώτη Θωμόπουλου, του προέδρου της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Βασίλη Ράπανου, του προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Αναστάσιου Γαβριηλίδη, και του διευθυντή Χρηματοπιστωτικής Εποπτείας της ΤτΕ Γιώργου Γούσιου.

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών σχετικά με την συνεδρίαση του Συμβουλίου Συστημικής Ευστάθειας

Πραγματοποιήθηκε σήμερα η πρώτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Συστημικής Ευστάθειας, το οποίο συστάθηκε με τον νόμο 3867/2010. Στόχος του Συμβουλίου είναι να παρακολουθεί τη σχέση και δυναμική μεταξύ των συστημάτων της οικονομίας, με ιδιαίτερη έμφαση στις κεφαλαιαγορές, το τραπεζικό και ασφαλιστικό σύστημα, τη ρευστότητα, το δημόσιο χρέος και τις κρατικές εγγυήσεις και την προληπτική δράση κατά ακραίων καταστάσεων, ασταθειών και κρίσεων.

Επίσης, τη χρηματοοικονομική πολιτική του Υπουργείου Οικονομικών και τη διασφάλιση της ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ του Υπουργείου Οικονομικών και των εθνικών ανεξάρτητων εποπτικών αρχών του χρηματοοικονομικού τομέα για το συντονισμό της χρηματοοικονομικής πολιτικής του Υπουργείο Οικονομικών.
 
Τα μέλη του Συμβούλιου αποτελούν ο Υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου (Πρόεδρος), ο Υφυπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης, (αναπληρωτής Πρόεδρος), και ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος, ο Υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Παπαδάκης, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Αναστάσιος Γαβριηλίδης, ο Πρόεδρος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Παναγιώτης Θωμόπουλος, και ο Πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, Βασίλης Ράπανος (μέλη).

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, συζητήθηκαν θέματα οργάνωσης του Συμβουλίου, τα τρέχοντα θέματα και οι εξελίξεις στον ελληνικό και διεθνή χρηματοπιστωτικό τομέα, η κεφαλαιακή επάρκεια τραπεζών και ασφαλιστικών εταιρειών, τα επίπεδα ρευστότητας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, καθώς και οι πρωτοβουλίες του τραπεζικού συστήματος, για να περιοριστεί ο βαθμός εξάρτησης από τη ρευστότητα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v