Κάθε πέρσι και καλύτερα για τον ΟΤΕ

Δραματικές απώλειες υπέστη ο ΟΤΕ στη σταθερή τηλεφωνία το 2010. Εν πολλοίς, στη συγκεκριμένη πτώση αποδόθηκε από τη διοίκηση του Οργανισμού και το ροκάνισμα των προνομίων των εργαζομένων.

Κάθε πέρσι και καλύτερα για τον ΟΤΕ
Δραματικές απώλειες υπέστη ο ΟΤΕ στη σταθερή τηλεφωνία το 2010. Εν πολλοίς, στη συγκεκριμένη πτώση αποδόθηκε από τη διοίκηση του Οργανισμού και το ροκάνισμα των προνομίων των εργαζομένων, το οποίο ανακοινώθηκε αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων που αφορούσαν στο προηγούμενο έτος.

Δεν επρόκειτο όμως για κεραυνό εν αιθρία, καθώς η απώλεια μεριδίου αγοράς και φυσικά εσόδων είχε αρχίσει πολύ νωρίτερα.

Στο τελευταίο τρίμηνο του 2010 ο ρυθμός απώλειας γραμμών στις δραστηριότητες του ΟΤΕ στη σταθερή τηλεφωνία στην Ελλάδα επιδεινώθηκε σε σχέση με τα προηγούμενα τρίμηνα, κυρίως, όπως επισημαίνεται από την πλευρά της εταιρίας, λόγω της συνεχιζόμενης πίεσης των καταναλωτών και των επιχειρήσεων από το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον.

Κάθε πέρυσι και καλύτερα…

Το διάστημα Οκτωβρίου - Δεκεμβρίου σημειώθηκαν σχεδόν 134.000 αποσυνδέσεις σε γραμμές PSTN και κανάλια ISDN αφού, όπως ο ίδιος ο ΟΤΕ παραδέχεται, οι καταναλωτές στράφηκαν σε ανταγωνιστικές προσφορές, με τιμές τις οποίες, όπως υποστηρίζει η εταιρία, ο ΟΤΕ δεν μπορεί να ανταγωνιστεί λόγω της Ρυθμιστικής Αρχής.

Το σύνολο των συνδέσεων μειώθηκε κατά σχεδόν 119.000, ή περίπου 3%, στο τρίμηνο και το σύνολο των καθαρών αποσυνδέσεων στο έτος έφτασε στο 10,5%. Αν η συγκεκριμένη αγορά εξεταστεί σε βάθος τριετίας, τότε προκύπτει το συμπέρασμα ότι ο ΟΤΕ έχει απολέσει περισσότερους από 1,6 εκατ. συνδρομητές. Πρόκειται για "αιμορραγία" συνδρομητών, η οποία συνεχίζεται χωρίς διακοπή τα τελευταία χρόνια.

Η συνολική αγορά ADSL στην Ελλάδα, στο τέλος του Δεκεμβρίου 2010, ξεπέρασε τους 2,5 εκατομμύρια συνδρομητές, όταν στο τέλος της προηγούμενης χρονιάς οι συνδρομητές ανέρχονταν σε 2,1 εκατομμύρια. Στο τελευταίο τρίμηνο οι καθαρές νέες συνδέσεις ήταν σχεδόν 113.000, ενώ ο ΟΤΕ κατέγραψε καθαρή αύξηση περισσότερων από 15.000 συνδρομητών ADSL.

Τρία χρόνια νωρίτερα οι συνδρομητές ADSL στην Ελλάδα ήταν ελάχιστα περισσότεροι από 1,1 εκατομμύριο, ενώ το μερίδιο του ΟΤΕ προσέγγιζε το 80% αφού οι συνδρομητές του ανέρχονταν σε 825.000.

Σε διάστημα μιας τριετίας ο Οργανισμός πρόσθεσε στη συνδρομητική του βάση περίπου 325.000 συνδρομητές, με αποτέλεσμα σήμερα να κατέχει περίπου το μισό της αγοράς, ενώ οι εναλλακτικοί πάροχοι που συνεχίζουν να έχουν παρουσία στον χώρο έχουν αποσπάσει περίπου 1,3 εκατ. ευρυζωνικές συνδέσεις.

Οι ανταγωνιστές

Στην αγορά των εναλλακτικών παρόχων, σύμφωνα με τα στοιχεία που αφορούν στην προηγούμενη χρονιά, η Forthnet εξακολουθεί να βρίσκεται στην πρώτη θέση, με μερίδιο κοντά στο 33%, ακολουθεί η HOL με 29%, το ποσοστό της Wind κυμαίνεται περίπου στο 20,3%, η νεοαφιχθείσα στην αγορά της Αθήνας Cyta έχει μερίδιο 10% και ακολουθεί με ποσοστό της τάξης του 9% η On Telecoms.

Φταίει η ΕΕΤΤ λέει ο ΟΤΕ

Από την πλευρά του ΟΤΕ, ως βασική αιτία για τη διαπιστωμένη δυσκολία του να ανταγωνιστεί τους εναλλακτικούς παρόχους προβάλλεται η αυστηρή ρύθμιση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών - Ταχυδρομείων, η οποία δημιουργεί σοβαρές δυσκολίες στην υιοθέτηση μιας ανταγωνιστικής εμπορικής πολιτικής από τον ΟΤΕ.

Την ίδια ώρα που, όπως σημειώνεται, οι ανταγωνιστές του έχουν τη δυνατότητα να σχεδιάζουν και να βγάζουν στην αγορά οικονομικά πακέτα τα οποία καλύπτουν τις ανάγκες των συνδρομητών, σε μία περίοδο μάλιστα κατά την οποία οι τελευταίοι, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης μετρούν κάθε ευρώ που δίνουν και για την κάλυψη των τηλεπικοινωνιακών αναγκών τους.

Το πρόσφατο εξώδικου του ΟΤΕ προς τη Ρυθμιστική Αρχή φαίνεται ότι, με αφορμή την απόρριψη οικονομικών προγραμμάτων του Οργανισμού, θα αποτελέσει, όπως όλα δείχνουν, την αρχή για έναν νέο κύκλο αντιπαράθεσης μεταξύ του ΟΤΕ και της ΕΕΤΤ.

Η αλήθεια των αριθμών

Το φθηνότερο ADSL πακέτο που προσφέρει σήμερα ο ΟΤΕ στους συνδρομητές του είναι το Conn-x 2Mbps, το οποίο έχει μηνιαίο τέλος 17,06 ευρώ. Στην τιμή αυτή βέβαια πρέπει να προστεθεί και το κόστος των βασικών παγίων του Οργανισμού, που σε μηνιαία βάση ανέρχεται στα 15,25 ευρώ. Το κόστος δηλαδή φτάνει τα 32,30 ευρώ τον μήνα, χωρίς σε αυτό να περιλαμβάνεται ο χρόνος για τηλεφωνικές κλήσεις.

Το κόστος αυτό είναι αισθητά υψηλότερο σε σχέση με τις τιμές που προσφέρει ο ανταγωνισμός.

Forthnet

Την ίδια ώρα, η Forthnet, ο μεγαλύτερος εναλλακτικός πάροχος, προσφέρει το πακέτο Forthnet 2play Economy, το οποίο με κόστος 24,90 ευρώ τον μήνα προσφέρει στον χρήστη απεριόριστη ομιλία σε σταθερά τηλέφωνα και ευρυζωνική πρόσβαση σε ταχύτητες έως 24 Mbps.

HOL

Η HOL, με το οικονομικό πακέτο Hol double play lite, κόστους 24,90 ευρώ τον μήνα, προσφέρει απεριόριστο ADSL Internet έως 6 Mbps, 200 αστικές και υπεραστικές κλήσεις, 20 λεπτά προς όλα τα κινητά εντός Ελλάδος και 20 λεπτά διεθνείς κλήσεις προς σταθερά σε 47 χώρες. Να σημειωθεί μάλιστα ότι το εν λόγω πακέτο προσφέρεται σε συνδρομητές Vodafone με τιμή 19,70 ευρώ τον μήνα, ενώ η εταιρία για on line αίτηση προσφέρει τρεις μήνες δώρο και το όφελος για τον πελάτη φτάνει τα 74,10 ευρώ.

Cyta Hellas

Η CYTA Hellas, που στις αρχές Φεβρουαρίου έκανε δυναμική είσοδο στην αγορά της Αθήνας προσφέρει πακέτα 2play σε τιμές που ξεκινούν από 16 ευρώ τον μήνα για ADSL, με ταχύτητα 4 Mbps. Στο συγκεκριμένο πακέτο δεν περιλαμβάνεται χρόνος ομιλίας.

On Telecoms

Με το πακέτο On double play και κόστος 20,23 ευρώ η On Telecoms προσφέρει απεριόριστο ADSL Internet έως 8 Mbps, δωρεάν κλήσεις προς συνδρομητές On και διεθνείς κλήσεις με αστική χρέωση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v