Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φοροοδηγός: Ποιες δαπάνες μειώνουν τον φόρο

Απαντήσεις σε 30 ερωτήσεις για τις νέες φορολογικές δηλώσεις και κυρίως για τα δικαιολογητικά δαπανών που πρέπει να προσκομίσουν οι φορολογούμενοι για να πληρώσουν λιγότερο φόρο δίνει το ΥΠΟΙΚ.

Φοροοδηγός: Ποιες δαπάνες μειώνουν τον φόρο
* Ο αναλυτικός οδηγός του υπουργείου Οικονομικών για τις φορολογικές δηλώσεις, τα δικαιολογητικά δαπανών, τα τεκμήρια και τις αποδείξεις που κατοχυρώνουν το αφορολόγητο δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

Απαντήσεις σε 30 ερωτήσεις για τις νέες φορολογικές δηλώσεις και κυρίως για τα δικαιολογητικά δαπανών που πρέπει να προσκομίσουν οι φορολογούμενοι για να πληρώσουν λιγότερο φόρο δίνει το υπουργείο Οικονομικών με σχετικό οδηγό.

Ο οδηγός παρέχει ακόμη διευκρινίσεις για τη νέα φορολογική κλίμακα, τα νέα τεκμήρια διαβίωσης, τις αποδείξεις που κατοχυρώνουν το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ κ.λπ.

Για δαπάνες ενοικίου, ασφαλίστρων ζωής και θανάτου, διδάκτρων, ασφαλιστικών εισφορών, ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης, δαπάνες για τόκους και δωρεές, διατροφής και άλλες, θα πρέπει να προσκομιστούν στην εφορία τα απαραίτητα δικαιολογητικά (βασικά αποδείξεις και συμβάσεις) έτσι ώστε να ληφθούν υπόψη κατά την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης, προκειμένου να μειωθεί ο φόρος εισοδήματος.

Αφορολόγητο με αποδείξεις

Όσον αφορά στις δαπάνες που «χτίζουν» το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ, ισχύουν αυτές που πραγματοποιούνται στην Ελλάδα για την αγορά και τη λήψη υπηρεσιών, εφόσον προσκομιστούν τα νόμιμα στοιχεία (αποδείξεις) όπως ορίζονται από τις διατάξεις του ΚΒΣ.

Στις δαπάνες αυτές περιλαμβάνονται και τα ειδικά στοιχεία που εκδίδουν οι επιχειρήσεις λόγω των συγκεκριμένων υπηρεσιών τις οποίες παρέχουν (π.χ. αποδείξεις των ΕΛΤΑ, εταιριών Courier, πινακίδια χρηματιστηριακών εταιριών για την αμοιβή των παρεχόμενων υπηρεσιών μόνο κ.λπ.) όπως και οι πάσης φύσεως δαπάνες αγοράς υλικών και παροχής υπηρεσιών των κοινόχρηστων χώρων, εκτός από τις δαπάνες εξόφλησης των λογαριασμών ύδρευσης, αποχέτευσης και ηλεκτροδότησης αυτών μετά τον επιμερισμό τους στους ενοίκους ή στους ιδιοκτήτες των οριζόντιων ιδιοκτησιών.

Επίσης, περιλαμβάνεται και η δαπάνη για παροχή υπηρεσιών από συμβολαιογράφο για σύνταξη συμβολαίου απόκτησης ακινήτου, εφόσον βέβαια η δαπάνη αυτή δεν εμπίπτει στις αντικειμενικές δαπάνες του άρθρου 17 του ΚΦΕ (π.χ. γονική παροχή ή δωρεά). Όταν στις περιπτώσεις αυτές η αμοιβή του συμβολαιογράφου αναγράφεται στο συμβόλαιο, τότε για την απόδειξη της πραγματοποίησης αυτής της δαπάνης επισυνάπτονται από τον φορολογούμενο φωτοτυπίες των σελίδων του συμβολαίου από τις οποίες προκύπτει η δαπάνη.

Για ατομικό εισόδημα μέχρι 6.000 ευρώ δεν απαιτείται η προσκόμιση αποδείξεων δαπανών. Αν το εισόδημα είναι μέχρι 12.000 ευρώ, το ελάχιστο ποσό των αποδείξεων πρέπει να ανέρχεται στο 10% του εισοδήματος. Αν το εισόδημα είναι μεγαλύτερο από 12.000 ευρώ, το ελάχιστο ποσό των δαπανών πρέπει να ανέρχεται στο 30% του εισοδήματος για το τμήμα πάνω από τα 12.000 ευρώ.

Το ανώτερο όριο των αποδείξεων που μπορεί να προσκομιστεί είναι 15.000 ευρώ για ατομικό εισόδημα και 30.000 ευρώ για οικογενειακό εισόδημα.

Ο αναλυτικός οδηγός του υπουργείου Οικονομικών για τις φορολογικές δηλώσεις, τα δικαιολογητικά δαπανών, τα τεκμήρια και τις αποδείξεις που κατοχυρώνουν το αφορολόγητο δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".  

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v