ΕΣΕΕ: Στο 20% τα "λουκέτα" επιχειρήσεων

Διαδικασία διάσωσης των επιχειρήσεων ζητά η ΕΣΕΕ. Νέα μελέτη, σύμφωνα με την οποία τα κλειστά καταστήματα αυξήθηκαν κατά 20,06% από 14,8% τον Αύγουστο. Έχει κατεβάσει ρολά ένα στα τρία καταστήματα στη Σταδίου.

ΕΣΕΕ: Στο 20% τα λουκέτα επιχειρήσεων
Διαδικασία διάσωσης των επιχειρήσεων ζητά η ΕΣΕΕ ως αντίδοτο στην αύξηση των λουκέτων. Επίσης, στο 20,6% από 14,8% (αποτελέσματα μελέτης 8/2010) αυξήθηκε το ποσοστό των κλειστών καταστημάτων, σύμφωνα με τη νέα μελέτη που διενήργησε η ΕΣΕΕ στο διάστημα 25 Φεβρουαρίου - 7 Μαρτίου 2011.

Σε σύγκριση με τα αποτελέσματα του Αυγούστου, σε όλους ανεξαιρέτως τους εμπορικούς δρόμους η κατάσταση είναι κρισιμότερη, αφού αυξάνονται οι «κενοί» επαγγελματικοί χώροι και τα «λουκέτα». 

Η κατάσταση του κέντρου της Αθήνας εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, αφού το ποσοστό των κλειστών επιχειρήσεων αυξήθηκε στο 23,4% από 17% που ήταν τον Αύγουστο του 2010. 

Κρισιμότερη παρουσιάζεται η κατάσταση στην οδό Σταδίου, όπου καταγράφεται το υψηλότερο ποσοστό, περίπου 33,8%. Ακολουθεί η οδός Ακαδημίας με το 24,6% των καταστημάτων να είναι κλειστά, ενώ στην Ερμού η αναλογία φτάνει στο 24,3%.

Δηλώσεις του προέδρου της ΕΣΕΕ κ. Βασίλη Κορκίδη σχετικά με την αναμόρφωση του πτωχευτικού κώδικα:

«Η ΕΣΕΕ θεωρεί θετική την πρωτοβουλία του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας και του υπουργού κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη σχετικά με τη δυνατότητα εξυγίανσης των βιώσιμων επιχειρήσεων και την υπαγωγή τους σε μια νέα διαδικασία διάσωσης.

Μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις δικαιούνται μια δεύτερη ευκαιρία και ζητούν ένα δίχτυ προστασίας από το κύμα λουκέτων και πτωχεύσεων που σαρώνει τις εμπορικές επιχειρήσεις. Μόνο στις αγορές της Αττικής το ποσοστό αυτό αυξήθηκε το τελευταίο εξάμηνο στο 20%, που σημαίνει ότι 1 στα 5 καταστήματα έχει βάλει οριστικά λουκέτο, όπως προκύπτει από τη νέα έρευνα του ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ.

Το ελληνικό εμπόριο στηρίζει τις προτεινόμενες ρυθμίσεις του πτωχευτικού κώδικα οι οποίες ενισχύουν την αρχή της δεύτερης ευκαιρίας.

Μέχρι τώρα, στην προπτωχευτική διαδικασία συνδιαλλαγής μπορούσαν να υπαχθούν επιχειρήσεις που απλώς βρίσκονταν σε οικονομική αδυναμία, χωρίς να έχουν προβεί σε παύση πληρωμών. Πλέον, θα επιτρέπεται η υπαγωγή στη διαδικασία και των επιχειρήσεων που έχουν προχωρήσει σε παύση πληρωμών. Με την τροποποίηση αυτή μεταβάλλεται ο χαρακτήρας της πτώχευσης. Ενώ μέχρι τώρα είχε χαρακτήρα «εκκαθάρισης», πλέον προσλαμβάνει και χαρακτήρα «αναδιοργάνωσης» και «διάσωσης». Επιπλέον, πιέζονται οι δανειστές να δεχθούν περικοπές στις απαιτήσεις τους, που θα είναι προς όφελος όλων, χωρίς να πτωχεύει η επιχείρηση ουσιαστικά. Τέλος, πολύ ορθά εντείνεται ο χαρακτήρας της διαβούλευσης και της ελεύθερης συμφωνίας στη διαδικασία».

*** Η μελέτη της ΕΣΕΕ δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v