Σαρκοζί προς ΓΑΠ: "Ξεχάστε επαναγορά ομολόγων"

Με τη φράση "δεν υπάρχει ακόµη φως" για τα ελληνικά θέµατα περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί σήµερα στην Ευρωπαϊκή Ενωση κορυφαίος υπουργός, ο οποίος µετείχε στις συνοµιλίες που είχε ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου.

Σαρκοζί προς ΓΑΠ: Ξεχάστε επαναγορά ομολόγων
Την ίδια στιγµή όπου ο κ. Παπανδρέου, µετά τη συνάντηση που είχε στο Παρίσι µε τον Γάλλο Πρόεδρο κ. Σαρκοζί, αποκόµιζε ότι η διαπραγµάτευση θα είναι πολύ δύσκολη λόγω της σιδηράς κυρίας της Ευρώπης, η ίδια η Γερµανίδα καγκελάριος άφησε µία αχτίδα φωτός, όπως αναφέρουν τα "ΝΕΑ".

Η συνάντηση με το Ν. Σαρκοζί

Ευγενικά λόγια, που εξισορροπούν ως έναν βαθµό το παγωµένο κλίµα των συνοµιλιών. Η υποδοχή δεν είχε τους περυσινούς εναγκαλισµούς. Μια τυπική χειραψία για τους φωτογράφους και τις κάµερες και τίποτα περισσότερο. Ασπασµό αντάλλαξαν στο τέλος των συνοµιλιών, αλλά η έκπληξη έγινε αµέσως µετά.

Ο πρωθυπουργός επέστρεψε και πάλι στο εσωτερικό του µεγάρου και ενώ ο κ. Σαρκοζί είχε αποµακρυνθεί. Παρέµεινε επί δεκάλεπτο. Λίγο µετά έκανε δηλώσεις στους δηµοσιογράφους, ξεκινώντας από την κοινή στάση Ελλάδας - Γαλλίας απέναντι στις επαναστατικές αλλαγές που συντελούνται στη βόρεια Αφρική και ενδιαφέρουν άµεσα και τις δύο χώρες, και ειδικά την Ελλάδα, η οποία γειτονεύει µε την περιοχή. Συζήτησαν, είπε, για την ανασυγκρότηση των χωρών αυτών, για τον εκδηµοκρατισµό τους και για τον ρόλο που µπορεί να διαδραµατίσει η Ευρώπη.

"Ξεχάστε επαναγορά και χαµηλότερα επιτόκια"

Με τη φράση "δεν υπάρχει ακόµη φως" για τα ελληνικά θέµατα περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί σήµερα στην Ευρωπαϊκή Ενωση κορυφαίος υπουργός, ο οποίος συμµετείχε στις συνοµιλίες που είχε ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου µε τον Πρόεδρο της Γαλλίας κ. Νικολά Σαρκοζί.

Νωρίτερα ο κ. Σαρκοζί είχε ουσιαστικά προετοιµάσει τον κ. Παπανδρέου για το τι θα αντιµετωπίσει η Ελλάδα σήµερα και ενδεχοµένως και στην κορύφωση αυτής της υπόθεσης, που θα είναι το διήµερο 24 και 25 Μαρτίου, οπότε θα συνέλθουν εκ νέου στις Βρυξέλλες, για µια καθοριστική διάσκεψη, οι ηγέτες των 27 χωρών-µελών της Ε.Ε.

"Ξεχάστε την επαναγορά του ελληνικού χρέους και µην περιµένετε χαµηλότερα επιτόκια", ήταν το µήνυµα του Γάλλου Προέδρου στον Έλληνα πρωθυπουργό κατά τη χθεσινή ωριαία συνάντησή τους στα Ιλίσια Πεδία.

Και το πόσο δύσκολα είναι τα πράγµατα για την προσπάθεια που καταβάλλει η κυβέρνηση αποτυπώθηκε στη συνέχεια από τον ίδιο τον πρωθυπουργό στις δηλώσεις που έκανε. "Η διαπραγµάτευση συνεχίζεται, δεν έχει κλείσει", τόνισε και αµέσως µετά πρόσθεσε: "Και είναι (η διαπραγµάτευση) δύσκολη και σκληρή".

Αργότερα, κυβερνητική πηγή, που συνοδεύει τον κ. Παπανδρέου και ήταν παρούσα στις συνοµιλίες, ξεκαθάρισε ότι "δεν είναι ο κ. Σαρκοζί το πρόβληµά µας", δείχνοντας µε έµµεσο τρόπο προς την κατεύθυνση του Βερολίνου.

Από τις συνοµιλίες διαφάνηκε, ανέφεραν οι ίδιες πηγές, ότι ο κ. Σαρκοζί είναι ευνοϊκά διακείµενος απέναντι στην προσπάθεια που καταβάλλει η ελληνική κυβέρνηση για να διασώσει τη χώρα από τη χρεοκοπία, αλλά µέχρι εκεί.

Για παράδειγµα, δεν φάνηκε διατεθειµένος να αναλάβει πρωτοβουλία να κάµψει τις αντιστάσεις της Γερµανίας έναντι συνολικής ρύθµισης του ελληνικού προβλήµατος, στο πλαίσιο του µόνιµου ευρωπαϊκού µηχανισµού στήριξης. Αντίθετα, προειδοποίησε ότι τυχόν επιµονή της χώρας µας στην προβολή ενός "ανεδαφικού" αιτήµατος για επαναγορά του ελληνικού χρέους θα µπορούσε να προκαλέσει ανακλαστικά αρνητικές αντιδράσεις, µε αποτέλεσµα να χαθεί ακόµα και η επιµήκυνση στην αποπληρωµή του δανείου των 110 δισ. ευρώ.

Ο πρωθυπουργός, από την πλευρά του, όπως συνηθίζει να κάνει τελευταία (το έκανε και στο Βερολίνο), ευχαρίστησε δηµοσίως τον γαλλικό λαό, τη γαλλική κυβέρνηση και προσωπικά τον κ. Σαρκοζί για τη στήριξη και την αναγνώριση των προσπαθειών που καταβάλλει ο ελληνικός λαός.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v