Eurogroup: Στο τραπέζι επιμήκυνση και επιτόκιο

Οι 4 επιταγές για την Ελλάδα. Τι θα ζητήσουν οι υπουργοί από τον Γ. Παπακωνσταντίνου. Πώς διαμορφώνεται το σκηνικό μετά τις αποφάσεις της Παρασκευής.

Eurogroup: Στο τραπέζι επιμήκυνση και επιτόκιο
Στο μικροσκόπιο των υπουργών Οικονομίας της ευρωζώνης μπαίνει ξανά σήμερα το απόγευμα η ελληνική οικονομία κατά τη συνεδρίαση του Εurogroup.

Εκτός από την έκθεση προόδου της τρόικας που θα παρουσιάσει ο επίτροπος κ. Όλι Ρεν, ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου θα κληθεί να παρουσιάσει την πορεία του προϋπολογισμού για τους πρώτους 2 μήνες του 2011, που σύμφωνα με τους κανονισμούς της Ε.Ε., ESA95, λογιστικά (δαπάνες, έσοδα) προσμετρούνται στον προϋπολογισμό του 2010.

Επίσης, οι 17 υπουργοί Οικονομικών της ζώνης του ευρώ θα κληθούν να αποσαφηνίσουν την επί της αρχής πολιτική συμφωνία για την Ελλάδα που επιτεύχθηκε από τους ηγέτες της ευρωζώνης την περασμένη Παρασκευή. Δηλαδή, ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου θα πρέπει:

1. Να ενημερώσει για το σχέδιο επίσπευσης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων όπως αναγράφεται στο κοινό ανακοινωθέν των 17.

2. Να παραθέσει σχέδιο επίσπευσης και πλήρους εφαρμογής του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ. Το Εurogroup αναμένεται να ζητήσει αναλυτική λίστα και χρονοδιάγραμμα, καθώς όπως φαίνεται οι περισσότερες κινήσεις της κυβέρνησης πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι το 2013.

3. Να παρουσιάσει την πρόταση από μέρους της Ελλάδας για το πώς θα αλλάξει το νομικό πλαίσιο ώστε να υιοθετηθεί ο λεγόμενος δημοσιονομικός κανόνας (Fiscal rule). Στο κείμενο των συμπερασμάτων αναφέρεται ότι το νομικό πλαίσιο «πρέπει να είναι όσο ισχυρό και σταθερό γίνεται», ωστόσο δεν αναφέρεται ρητώς ότι πρέπει να υπάρξει αλλαγή στο Σύνταγμα.

4. Να αποσαφηνίσει τα επιπρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν ώστε να καλυφθούν οι μαύρες τρύπες του 2010, το ύψος των οποίων ωστόσο δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα.

Το Εurogroup, έχοντας λάβει εντολή από τους αρχηγούς κρατών, έχει αναλάβει να διευθετήσει το νομικό πλαίσιο και τα χρονοδιαγράμματα βάσει των οποίων η Ελλάδα θα λάβει την παράταση των 7,5 ετών και τη μείωση του επιτοκίου κατά 1%.

Ωστόσο, για να επικυρωθεί η εν λόγω απόφαση, πρέπει πρώτα να υπερψηφιστεί και από τους 27 υπουργούς Οικονομικών της Ε.Ε. και μετέπειτα από τους ηγέτες της Ε.Ε. στη σύνοδο κορυφής στις 24 - 25 Μαρτίου. Αφού περάσει, θα πρέπει να επικυρωθεί και από τα 27 κοινοβούλια των χωρών-μελών της Ένωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v