Στην "κλίνη του Προκρούστη" οι φοροαπαλλαγές

Στην κατάργηση σειράς φοροαπαλλαγών και φόρων υπέρ τρίτων προχωράει το υπουργείο Οικονομικών. Το πρώτο βήμα έγινε με το φορολογικό ν/σ αλλά χρειάζεται και δεύτερο βήμα με έλεγχο στις ισχύουσες φοροαπαλλαγές.

Στην κλίνη του Προκρούστη οι φοροαπαλλαγές
Στην κατάργηση σειράς φοροαπαλλαγών και φόρων υπέρ τρίτων προχωράει το υπουργείο Οικονομικών. Το πρώτο βήμα έγινε με προηγούμενο φορολογικό νομοσχέδιο, αλλά χρειάζεται και δεύτερο βήμα με το οποίο θα ελεγχθούν μία προς μία οι ισχύουσες φοροαπαλλαγές.

Οι φοροαπαλλαγές κοστίζουν στο ελληνικό δημόσιο περίπου 8 δισ. ευρώ.
Δαπάνες μισθωμάτων για κύρια κατοικία καθώς και των τέκνων που σπουδάζουν, τόκοι στεγαστικών δανείων (με ανώτατο όριο ποσού που θα εκπίπτει), δίδακτρα, ασφάλιστρα, ακόμα και το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ κ.λπ. θα επανεξεταστούν, δεδομένου ότι μέχρι το 2015 θα πρέπει να βρεθούν 22 δισ. ευρώ επιπλέον, εκ των οποίων τα 8 από τη φορολογία.

Παράλληλα, η κυβέρνηση μελετά τη δραστική περικοπή των φόρων υπέρ τρίτων.
Αρκετοί από τους φόρους που επιβάλλονται σήμερα θα καταργηθούν, ενώ άλλοι θα μεταφερθούν στον προϋπολογισμό και οι φορείς που λάμβαναν τα ποσά αυτά θα επιχορηγούνται κατόπιν ελέγχων από τον προϋπολογισμό.

Από μελέτες που έχουν εκπονηθεί τα τελευταία χρόνια, οι φόροι υπέρ τρίτων επηρεάζουν την κατανομή των οικονομικών πόρων, επειδή επιβαρύνουν επιλεκτικά επαγγέλματα, προϊόντα και δραστηριότητες και το όφελος περιέρχεται σε άλλους, ενώ επιβαρύνουν και το κόστος παραγωγής και την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων επειδή μερικές φορές αυτό γίνεται μόνο για τα εγχώρια προϊόντα και όχι για τα εισαγόμενα.

Στο στόχαστρο θα μπει το σύνολο των 991 φοροαπαλλαγών και φορολογικών κινήτρων που προβλέπει η ελληνική φορολογική νομοθεσία.

Μιλώντας στο 7ο Φορολογικό Συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, ο κ. Παπακωνσταντίνου αποκάλυψε ότι προωθείται ήδη η αναθεώρηση των φοροαπαλλαγών, η ύπαρξη των οποίων δεν δικαιολογείται. Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι προωθείται και η κατάργηση πολλών φόρων υπέρ τρίτων, κάτι που όπως τόνισε θα δώσει ανάσα σε κάποιους κλάδους και θα τονώσει την ανταγωνιστικότητά τους.

Ειδικά για το θέμα των φοροαπαλλαγών και των φόρων υπέρ τρίτων, ο υπουργός ανέφερε επί λέξει τα εξής:

"Το σύστημά μας βρίθει φοροαπαλλαγών, οι οποίες είναι άδικες. Κάναμε ήδη με το πρώτο νομοσχέδιο μια σειρά αλλαγές, έτσι ώστε να μην έχουμε τα εξόφθαλμα διαφορετικής φορολογικής αντιμετώπισης, φορολογουμένων μόνο με βάση το γεγονός ότι κάποια στιγμή κέρδισαν μια ιδιαίτερη μεταχείριση. Κάναμε ένα πρώτο βήμα. Αλλά χρειάζεται να γίνει και το δεύτερο βήμα, που είναι να ξαναδούμε μία-μία τις φοροαπαλλαγές που υπάρχουν, τους φόρους υπέρ τρίτων, που είναι κάτι το οποίο βεβαίως επιβαρύνει και την επιχειρηματική κοινότητα, και να καταλήξουμε σε κάτι που να είναι πιο απλό, πιο διαφανές και πιο δίκαιο".

Στη Βουλή μου λένε 'μα είναι δυνατόν, θα φέρετε κι άλλα φορολογικά νομοσχέδια; Δεν χρειάζεται σταθερότητα το σύστημα;'. Απαντώ, μεταφέροντας την απάντηση που μας έδωσαν όλοι εκείνοι οι οποίοι αυτήν τη στιγμή, ξεκινώντας από την τεχνική βοήθεια που παίρνουμε από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, μέχρι τους συμβούλους από την αγορά που χρησιμοποιούμε, μας λένε το εξής απλό. Όπου έχει γίνει μια παρόμοιου εύρους φορολογική μεταρρύθμιση δεν έχει διαρκέσει ποτέ κάτω από 18 μήνες. Δεν μπορείς να αλλάξεις ένα φορολογικό σύστημα μέσα σε έξι μήνες, θέλεις πολλά νομοσχέδια μέχρις ότου σταθεροποιήσεις την κατάσταση.

Και εμένα με ενοχλεί το γεγονός ότι κάθε έξι μήνες έρχεται ένα νέο φορολογικό νομοσχέδιο, αλλά θέλεις ορισμένα βήματα ακόμη για να μπορέσεις να φτάσεις σε ένα σύστημα και να πεις ότι αυτό είναι το σύστημα στο οποίο μπορώ να κάνω επιμέρους αλλαγές, αλλά αυτά είναι τα βασικά του στοιχεία. Τα βασικά στοιχεία με τα οποία μπορώ να προσεγγίσω έναν ξένο επενδυτή και να έχει μια ελάχιστη σιγουριά για το τι φόρο θα πληρώσει".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v