Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τον Απρίλιο η τρόικα στην Αθήνα για νέα μέτρα

Ταξίδι-"αστραπή" στην Αθήνα θα πραγματοποιήσουν τα υψηλόβαθμα στελέχη της τρόικας στις αρχές Απριλίου για να δώσουν το πράσινο φως στα νέα μέτρα και στο φιλόδοξο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.

Τον Απρίλιο η τρόικα στην Αθήνα για νέα μέτρα
Ταξίδι-"αστραπή" στην Αθήνα θα πραγματοποιήσουν τα υψηλόβαθμα στελέχη της τρόικας στις αρχές Απριλίου για να δώσουν το πράσινο φως στα νέα μέτρα και στο φιλόδοξο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.

Η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο δουλεύουν πάνω σε αυτά τα δύο κρίσιμα μέτωπα, ώστε να είναι έτοιμα μέσα στο επόμενο 15νθήμερο. Εξελίξεις και για τα δύο ζητήματα θα υπάρξουν μέσα στην εβδομάδα. Στην κυβέρνηση θέλουν να δείξουν ότι όχι μόνο δεν κάνουν πίσω στις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει έναντι της παροχής των διευκολύνσεων στην εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους αλλά και πως τρέχουν με γοργό ρυθμό τις αποφάσεις.

Άλλωστε, σήμερα, ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, μεταβαίνει στις Βρυξέλλες για την οριστικοποίηση των τεχνικών λεπτομερειών των αποφάσεων της έκτακτης συνόδου κορυφής. Οι αποφάσεις θα λάβουν το τυπικό "Ο.Κ." της συνόδου κορυφής της ερχόμενης Πέμπτης και Παρασκευής (24 - 25 Μαρτίου) και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει η Ελλάδα να δείξει ότι δεν λαμβάνει επιπλέον μέτρα και δεν προχωράει στο γενναίο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων των 50 δισ. ευρώ.

Την περασμένη Παρασκευή πραγματοποιήθηκε υπουργικό συμβούλιο, στο οποίο μεταξύ άλλων παρουσιάστηκε και ένα πρώτο αναλυτικό χρονοδιάγραμμα για τον τρόπο με τον οποίο θα προέλθουν τα 50 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων.

Την ερχόμενη Τετάρτη, η αρμόδια διυπουργική επιτροπή θα συνεδριάσει για να οριστικοποιήσει τις τεχνικές λεπτομέρειες αναφορικά με το πρόγραμμα αξιοποίησης των ακινήτων του Δημοσίου και να λάβει αποφάσεις για άλλα projects.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Οικονομικών, πάνω από 25 δισ. ευρώ θα προέλθουν από την αξιοποίηση των ακινήτων.

Τρεις είναι οι βασικές μέθοδοι για την αξιοποίηση των ακινήτων:

1. Δημιουργία χαρτοφυλακίων με "καθαρά" ακίνητα, που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την άντληση κεφαλαίων. Το σενάριο αυτό υπάρχει, αλλά δεν είναι η πρώτη λύση που θα χρησιμοποιηθεί.

2. Δημιουργία χαρτοφυλακίων ακινήτων με ίδια χαρακτηριστικά (τουριστικά, εμπορικά κ.λπ.), που θα μετατρέπονται σε εταιρίες, οι οποίες με τη σειρά τους θα παραχωρούνται σε ιδιώτες για περίοδο που θα διαφέρει και δεν αποκλείεται να φτάνει και τα 90 χρόνια.

3. Πώληση κτιρίων και διαμερισμάτων που έχει στην κατοχή του το Δημόσιο, αλλά δεν χρησιμοποιεί.

Το πρώτο χαρτοφυλάκιο θα είναι έτοιμο τον Ιούνιο. Το δεύτερο τον Δεκέμβριο και άλλα δύο εντός του 2012.

Παράλληλα, η διυπουργική επιτροπή αποκρατικοποιήσεων θα ορίσει συμβούλους για την επέκταση της σύμβασης που υπάρχει με τη γερμανική Hochtief για το "Ελ. Βενιζέλος", την αξιοποίηση του Ελληνικού και τη διάσπαση του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων.

Το οικονομικό επιτελείο προωθεί και τη μετοχοποίηση των λαχείων, που επί της ουσίας θα είναι προείσπραξη των μελλοντικών εσόδων του κράτους από τα λαχεία.

Σε ό,τι αφορά τα νέα μέτρα που θα περιλαμβάνονται στο Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο Στρατηγικής (ΜΔΠΣ) 2012 - 2015, ύψους 22 δισ. ευρώ τουλάχιστον, αύριο θα πραγματοποιηθεί ειδική ημερίδα στο υπουργείο Οικονομικών.

Θα μιλήσουν τόσο ο υπουργός Οικονομικών και στελέχη του οικονομικού επιτελείου όσο και παράγοντες της αγοράς και της ελληνικής οικονομικής ζωής.

Πάντως, η κυβέρνηση αναζητά:

- 4,6 δισ. ευρώ από τη μείωση του μισθολογικού κόστους. Το ποσό αυτό θα προέλθει από την αυστηροποίηση του κανόνα της μιας πρόσληψης για κάθε πέντε αποχωρήσεις, από την περαιτέρω μείωση των συμβασιούχων και την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου (περίπου τα 2 - 3 δισ. ευρώ). Μάλιστα, όλοι οι υπολογισμοί γίνονται λαμβάνοντας υπόψη ότι θα αποχωρήσουν από το Δημόσιο περίπου 150.000 υπάλληλοι.

- 2,3 - 4,6 δισ. ευρώ από την περικοπή των κοινωνικών επιδομάτων με εισοδηματικό κριτήριο το όριο της φτώχειας που ανέρχεται σε 6.200 ευρώ για ατομικό εισόδημα και στις 13.608 ευρώ για μία τετραμελή οικογένεια.

- 2,3 - 3,45 δισ. ευρώ από τις ΔΕΚΟ.

- 4,6 - 9,2 δισ. ευρώ από τις αλλαγές στη φορολογία (περικοπή φοροαπαλλαγών κ.λπ.).

- 2,3 δισ. ευρώ από τις μειώσεις στις αμυντικές δαπάνες.

- 2,3 δισ. ευρώ από τη μεταρρύθμιση στο σύστημα υγείας (προβλέπεται ακόμα και να νομιμοποιηθεί το "φακελάκι").

Στα νέα μέτρα θα περιληφθούν και παρεμβάσεις στη μείωση των δημοσίων επενδύσεων, στη μεταρρύθμιση της δημόσιας υγείας και στην κατάργηση κρατικών φορέων. Ωστόσο, η απόδοση των μέτρων αυτών δεν έχει ακόμα ποσοτικοποιηθεί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v