Τραπεζίτες με το… «χέρι στην τσέπη»!

Ξεπερνούν τα 12 δισ. ευρώ οι αυξήσεις κεφαλαίου και τα μετατρέψιμα ομολογιακά δάνεια των τραπεζών από το 2007 μέχρι σήμερα – Ποιες σκέφτονται να προχωρήσουν σε νέες εκδόσεις και ποιες εξετάζουν άλλα σενάρια δράσης.

Τραπεζίτες με το… «χέρι στην τσέπη»!
Ξεπερνούν τα 12 δισ. ευρώ οι αυξήσεις κεφαλαίου και τα μετατρέψιμα ομολογιακά δάνεια των τραπεζών από το 2007 μέχρι σήμερα – Ποιες σκέφτονται να προχωρήσουν σε νέες εκδόσεις και ποιες εξετάζουν άλλα σενάρια δράσης.

Έχουν ήδη ξεπεράσει τα 12 δισ. ευρώ τα πρόσθετα κεφάλαια που έχουν καταβάλλει οι μέτοχοι των τραπεζών από το 2007 (έτος εκδήλωσης της διεθνούς κρίσης) μέχρι σήμερα και είναι αμφίβολο για μέχρι πού θα μπορούσε να «ανεβεί το κοντέρ»!

Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία του παρατιθέμενου πίνακα, όπου εμφανίζεται μια σειρά αυξήσεων κεφαλαίου και εκδόσεων μετατρέψιμων ομολογιακών δανείων του προαναφερόμενου διαστήματος (οι δύο εκδόσεις μετατρέψιμων ομολογιών από Κύπρου και Marfin-Λαϊκή έχουν εξαγγελθεί, αλλά θα ολοκληρωθούν μέσα στο έτος).

Το σύνολο αυτών προσεγγίζει τα 12 δις ευρώ, πλην όμως στο ποσό αυτό δεν συμπεριλαμβάνονται:

Α. Οι επανεπενδύσεις μερισμάτων
που κατά καιρούς έγιναν από αρκετές τράπεζες (Κύπρου, Marfin-Λαϊκή, Eurobank, Πειραιώς, Αττικής, κ.α.).

Β. Ορισμένες μικρότερου μεγέθους αυξήσεις κεφαλαίου, όπως για παράδειγμα της T Bank(αγνώστου ύψους, αλλά σε κάθε περίπτωση λέγεται πως θα υπερβαίνει τα 80 εκατ. ευρώ), της Proton Bank (γίνεται λίγος 50 εκατ. μέσω αυξήσεως κεφαλαίου και άλλα 50 εκατ. μέσω μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου, αλλά και της ΑΤΕ Bank, (εκτιμήσεις 500-600 εκατ. νέο χρήμα και παράλληλα μετατροπή των προνομιούχων μετοχών που κατέχει το δημόσιο σε κοινές) κ.α. 

Γ. Τις αυξήσεις κεφαλαίου μέσα από την έκδοση προνομιούχων μετοχών (γύρω στα 4,5 δισ. ευρώ) που κάλυψε το ελληνικό δημόσιο στα πλαίσια του προγράμματος στήριξης των τραπεζών (για τα ποσά αυτά, οι τράπεζες καταβάλλουν ετήσιο επιτόκιο 10%).

Δ. Προφανώς, δεν περιλαμβάνονται και άλλες κινήσεις τραπεζών προκειμένου να ενισχύσουν τη ρευστότητά τους, όπως για παράδειγμα η επικείμενη πώληση μειοψηφικού ποσοστού της τουρκικής Finasbank από την Εθνική (άντληση κεφαλαίων γύρω στο 1 δισ. ευρώ), η πώληση της πλειοψηφίας της πολωνικής Polbank από την Eurobank, ή της πλειοψηφίας αυστραλιανής θυγατρικής της Marfin-Λαϊκής έναντι 104,3 εκατ. ευρώ, κ.λπ.

Από την άλλη πλευρά βέβαια, μέρος από αυτά τα 12 δισ. ευρώ δεν αντλήθηκαν με στόχο την κάλυψη των απωλειών από την οικονομική κρίση, αλλά για την αντιμετώπιση προηγούμενων «εκκρεμοτήτων» (κυρίως σε Εμπορική, Γενική), ή για κάποιες επεκτατικές κινήσεις σε εσωτερικό και εξωτερικό (κυρίως Eurobank και Πειραιώς στις εκδόσεις του 2007)

--- «Βαρύ τίμημα»

Τραπεζικοί κύκλοι σχολιάζοντας τις κεφαλαιακές ενισχύσεις των τελευταίων ετών, υποστηρίζουν ότι οι μέτοχοί τους έχουν καταβάλλει «βαρύ τίμημα» λόγω της οικονομικής κρίσης και μάλιστα χωρίς να είναι οι ελληνικές τράπεζες εκείνες που έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο στο όλο πρόβλημα.

«Ενώ σε πολλές χώρες του εξωτερικού, οι τράπεζες δημιούργησαν την κρίση και μετά τη μετέφεραν στα δημόσια οικονομικά, εδώ έγινε το ακριβώς αντίθετο. Τα προβληματικά δημόσια οικονομικά, έφεραν σε δύσκολη θέση τις τράπεζες» υποστηρίζουν, συμπληρώνοντας ότι για τις ενισχύσεις κεφαλαίου μέσω προνομιούχων μετοχών καταβάλλουν επιτόκιο 10% και για τις εγγυήσεις του ελληνικού δημοσίου βαρύτατες προμήθειες.

Από την άλλη πλευρά βέβαια, υπάρχουν και τραπεζίτες που παραδέχονται πως «έγιναν και σοβαρά λάθη από τις τράπεζες» με κυριότερα μια επιθετικότερη πολιτική στις χορηγήσεις από εκείνη που θα έπρεπε, ή μια επέκταση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, που σε ορισμένες περιπτώσεις έγινε χωρίς μεγάλη προσοχή…

Και απέναντι σε όλα αυτά, υπάρχει η διαπίστωση του επιχειρηματικού κόσμου ότι σήμερα η πρόσβαση στην τραπεζική χρηματοδότηση γίνεται «με το σταγονόμετρο» και φυσικά με πολύ υψηλότερα επιτόκια σε σχέση με τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά.

--- Υπάρχει και συνέχεια…

Οι κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών δεν φαίνεται να σταματούν στα προαναφερόμενα 12 δισ. ευρώ και όλα δείχνουν ότι θα έχουμε και συνέχεια. Και αυτό, γιατί σήμερα:

• Κάποιοι τραπεζικοί Όμιλοι θέλουν να θωρακιστούν περαιτέρω απέναντι σε δυσμενή σενάρια, σε ό,τι αφορά τα ελληνικά κρατικά ομόλογα και το ύψος που θα φτάσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

• Κάποιοι άλλοι Όμιλοι εξετάζουν το ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε νέες εκδόσεις, προκειμένου να είναι σε θέση να εκμεταλλευθούν πιθανές ευκαιρίες.

• Και τέλος, υπάρχουν διοικήσεις τραπεζών, που με βάση τα τρέχοντα δεδομένα θεωρούν την κεφαλαιακή τους επάρκεια πολύ ικανοποιητική και μόνο αν υπάρξει μια δραστική επιδείνωση των εξωτερικών συνθηκών, θα σκεφτούν το ενδεχόμενο κεφαλαιακής ενίσχυσης.

Κάτω λοιπόν από αυτές τις συνθήκες, βέβαιη θεωρείται η αύξηση κεφαλαίου της ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ, η οποία ήταν και η μόνη τράπεζα που δεν κατάφερε να περάσει τα stress tests του 2010.

Θέμα χρόνου φαίνεται να είναι και μια νέα αύξηση κεφαλαίου στην Εμπορική Τράπεζα, καθώς η μητρική Credit Agricole έχει ήδη προκαταβάλλει κεφάλαια και επίσης έχει δώσει εγγυήσεις προκειμένου να ενισχύσει το δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας της Τράπεζας.

Η Τράπεζα Πειραιώς, μετά την αύξηση κεφαλαίου που ολοκλήρωσε φέτος με επιτυχία, πιθανολογείται ότι εξετάζει και άλλους τρόπους ενίσχυσης της κεφαλαιακής της επάρκειας, χωρίς ωστόσο να υπάρχει κάτι το δεδομένο.

Αύξηση κεφαλαίου και έκδοση ΜΟΔ ετοιμάζει η Proton Bank.

Η πλευρά της Eurobank διακηρύσσει σε όλους τους τόνους ότι δεν προτίθεται να προχωρήσει σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, αναφέροντας τις πολύ μεγάλες εξοικονομήσεις κεφαλαίων που έγιναν μέσω από την πώληση της πλειοψηφίας της Polbank και δευτερευόντως μέσα από την υλοποιούμενη απορρόφηση της Δίας ΑΕΕΧ.

H διοίκηση της Alpha Bank υποστηρίζει πως η τράπεζα δεν έχει ανάγκη και δεν προτίθεται να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου.

Πέραν όλων αυτών, τίποτε δεν αποκλείει κινήσεις των τραπεζών προκειμένου να βελτιώσουν τη ρευστότητά τους και την κεφαλαιακή τους επάρκεια, χωρίς αυτό να προκύπτει μέσα από εκδόσεις κεφαλαίων. Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, οι πωλήσεις θυγατρικών στο εσωτερικό (ασφαλιστικών, κ.α.), ή κυρίως κάποιων θυγατρικών στο εξωτερικό δεν θα επέπλητταν τους αναλυτές, καθώς στις θυγατρικές τράπεζες του εξωτερικού οι δείκτες χορηγήσεων προς καταθέσεις είναι πολύ υψηλότεροι του 100%.


ΧΑ: Άντληση κεφαλαίων από τράπεζες

Τράπεζα

Έτος

Τρόπος

Ποσό

Αττικής

2008

AMK

152,3

Alpha Bank

2009

ΑΜΚ

986,3

Εθνική

2009

ΑΜΚ

1.247

Εθνική

2010

ΑΜΚ

1.800

Γενική

2007

ΑΜΚ

210

Γενική

2009

ΑΜΚ

175,7

Γενική

2010

ΑΜΚ

338,7

Γενική

2011

Προν. Μετοχές

45

Πειραιώς

2007

ΑΜΚ

1.350

Πειραιώς

2011

ΑΜΚ

807

Εμπορική

2009

ΑΜΚ

849,5

Εμπορική

2010

ΑΜΚ

989,4

Eurobank

2007

ΑΜΚ

1.230

Eurobank

2011

ΑΜΚ (Δίας)

100

Κύπρου

2010

ΑΜΚ

345

Κύπρου

2011

ΜΟΔ

1,34

Marfin-Λαϊκή

2011

ΑΜΚ

488

Marfin-Λαϊκή

2011

ΜΟΔ

660

Αττικής

2007

AMK

149

11924,24


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v