Μπαράζ αντιδράσεων για ισολογισμούς

Μεγαλώνει ώρα με την ώρα η λίστα με τους φορείς οι οποίοι ζητούν την άμεση κατάργηση της υποχρέωσης δημοσίευσης των ισολογισμών στον Τύπο.

Μπαράζ αντιδράσεων για ισολογισμούς
Μεγαλώνει ώρα με την ώρα η λίστα με τους φορείς οι οποίοι ζητούν την άμεση κατάργηση της υποχρέωσης δημοσίευσης των ισολογισμών στον Τύπο.

Ήδη σχετικές επιστολές προς τους υπουργούς κ. Ιωάννη Ραγκούση, Γεώργιο Παπακωνσταντίνου και Μιχάλη Χρυσοχοΐδη έχουν αποστείλει ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πλεκτικής και Ετοίμου Ενδύματος (ΣΕΠΕΕ), ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς (ΕΣΠ) και η Πανελλήνια Ένωση Διπλ. Μηχανικών Εργοληπτών Δημ. Έργων. Επίσης, σχετική ανακοίνωση εξέδωσε σήμερα και ο ΣΕΛΠΕ.

Αυτό το αίτημα, όπως αναφέρουν σχετικές πληροφορίες, δεν αποκλείεται να ικανοποιηθεί. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το θέμα φέρεται να χειρίζεται ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Τηλέμαχος Χυτήρης, ο οποίος, όπως λέγεται, αναμένεται να καταθέσει σχετική τροπολογία τις αμέσως προσεχείς εβδομάδες.

Άλλες πληροφορίες αναφέρουν πως υπήρξε έντονη αντίδραση από κάποιους υπουργούς, οι οποίοι αντιτίθενται στην καθολική κατάργηση της δημοσίευσης των ισολογισμών.
 
Αντιδράσεις υπάρχουν και από παράγοντες της αγοράς οι οποίοι αναφέρουν στο Euro2day πως πρέπει να σταματήσει το χαράτσι του τοπικού Τύπου και όχι η υποχρέωση δημοσίευσής τους στον οικονομικό και πολιτικό Τύπο.

Πάντως, η συντριπτική πλειονότητα των φορέων, ήτοι ο ΣΕΛΠΕ, ο ΣΕΒΕ, ο ΣΕΠΕΕ, ο ΕΣΠ και η ΠΕΔΜΕΔΕ, και των επιχειρήσεων που έχουν τοποθετηθεί ήδη επί του θέματος ζητά η κατάργηση της δημοσίευσης να γίνει με νομοθετική ρύθμιση και να προωθηθεί αμέσως στη Βουλή, ώστε να μη δημοσιευτούν οι ισολογισμοί της χρήσης του 2010.
 
Προτείνουν, δε, να γίνεται η ηλεκτρονική ανάρτησή τους στην ιστοσελίδα του Εθνικού Τυπογραφείου ή μελλοντικά στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο, με βάση το ανοιχτό πρότυπο XBRL (eXtensible Business Reporting Language), ώστε αυτοί να επιδέχονται αυτόματη επεξεργασία για εξαγωγή δεικτών κ.λπ.

Όπως επισημαίνει σε σημερινή ανακοίνωσή του ο ΣΕΛΠΕ, η κατάργηση της δημοσίευσης μέσα από την προώθηση συγκεκριμένης νομοθετικής ρύθμισης στη Βουλή των Ελλήνων αποτελεί σωτήρια λύση για το κόστος των επιχειρήσεων στην παρούσα φάση που επιβαρύνονται επιχειρήσεις και καταναλωτές με τις συνέπειες των μέτρων της σκληρής δημοσιονομικής προσαρμογής.

Παράλληλα, αναφέρει ότι η αξιοποίηση των δυνατοτήτων της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης είναι δυνατόν να επιτρέψει την ηλεκτρονική ανάρτηση στοιχείων του ισολογισμού των εταιριών σε υποδεικνυόμενη σελίδα είτε του Εθνικού Τυπογραφείου είτε του υπουργείου Οικονομικών, ώστε να αντλούνται χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με αυτά και να διευκολύνεται επιπλέον η καθημερινότητα της επιχείρησης εστιάζοντας στα κύρια και ουσιαστικά και όχι στα δευτερεύοντα, ανούσια και περιττά, που εξυπηρετούν παρασιτικές οικονομικές σκοπιμότητες.

Επιπλέον, σημειώνει ότι μέσω της ενεργοποίησης του ΓΕΜΗ αναμένεται η οριστική επίλυση πολλών από τα προαναφερόμενα ζητημάτων.

Από την πλευρά του, ο ΕΣΠ στην επιστολή του χαρακτηρίζει ανούσια τη διατήρηση των υποχρεώσεων ενός αναχρονιστικού νόμου, που πρωτοψηφίστηκε το 1920, και ιδιαίτερα δαπανηρή (2.000 - 5.000 ευρώ) και κυρίως αντιαναπτυξιακή την εν λόγω διαδικασία, την οποία μάλιστα δεν υφίστανται οι επιχειρήσεις όλων των άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Παράλληλα, επισημαίνει τον έντονο προβληματισμό του "για το γεγονός ότι στα δεκάδες έντυπα που κυκλοφορούν, με δικαίωμα δημοσίευσης ισολογισμών, οι χρεώσεις είναι περίπου εναρμονισμένες ακόμα και σε εφημερίδες μηδενικής σχεδόν κυκλοφορίας.

Αξιοπρόσεκτο είναι επίσης ότι κατ’ εξαίρεση για τη δημοσίευση ισολογισμών το αγγελιόσημο δεν κατατίθεται στην ειδική υπηρεσία, αλλά απευθείας στους εκδότες".

Εναλλακτικά, ο ΕΣΠ προτείνει τη δημοσίευση των ισολογισμών των μη εισηγμένων Α.Ε. και ΕΠΕ σε ειδική σελίδα του υπουργείου Οικονομικών, έστω και με μικρό τέλος, πρακτική που και έσοδα θα φέρει στο κράτος και θα μειώσει τη σημαντική επιβάρυνση στις επιχειρήσεις-μέλη του.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v