Εν αρχή τα προγράμματα αποκρατικοποιήσεων

Τις πρώτες «πινελιές» στα προγράμματα αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης ακινήτων θα βάλει σήμερα η Διυπουργική Αποκρατικοποιήσεων, με τον ορισμό των πρώτων συμβούλων και την πρώτη εξέταση του συνολικού πλαισίου.

Εν αρχή τα προγράμματα αποκρατικοποιήσεων
Τις πρώτες «πινελιές» στα προγράμματα αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης ακινήτων θα βάλει σήμερα η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων, με τον ορισμό των πρώτων συμβούλων και την πρώτη εξέταση του συνολικού πλαισίου.

Τις επόμενες εβδομάδες θα είναι έτοιμο ένα πρώτο σχέδιο, το οποίο θα συζητηθεί με την τρόικα και θα εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο, ενώ θα υπάρξει και ενημέρωση της Βουλής. Παράλληλα, έως το τέλος Ιουνίου αναμένεται να έχει «κλείσει» το θέμα της πρόσληψης συμβούλων για τη συντριπτική πλειονότητα των σχεδίων.

Ο έως τώρα σχεδιασμός δεν περιλαμβάνει αριθμό ακινήτων, αλλά τον τρόπο προσέγγισης για την αξιοποίησή τους. Το συγκεκριμένο πλαίσιο περιλαμβάνει την καταγραφή των ακινήτων, το πώς η αξία τους θα αυξηθεί ταχύτερα χρονικά (π.χ. δημιουργία ταμείου, στο οποίο θα συνεισφέρονται ακίνητα) και τον «καθαρισμό» τους (π.χ. καθαροί τίτλοι ιδιοκτησίας, όροι δόμησης- πολεοδομικά, χωροταξικά, κ.λπ.). Μια πρώτη εκτίμηση ανεβάζει την αξία των ακινήτων των μη εισηγμένων ΔΕΚΟ σε 8 δισ. ευρώ.

Η κυβέρνηση, για να επιτύχει το στόχο των 50 δισ. μέχρι το 2015, «ποντάρει» τα μέγιστα στην αξιοποίηση των ακινήτων και στην τιτλοποίηση μελλοντικών εσόδων του Δημοσίου.

Συνολικά, προβλέπεται ότι από τα 50 δισ. ευρώ, τα 25-30 δισ. ευρώ θα προέλθουν από την αξιοποίηση των ακινήτων. Η αναγκαιότητα εφαρμογής του προγράμματος αυτού, φαίνεται από την δήλωση του υπουργού ότι μία μείωση κατά 20 δισ. ευρώ του χρέους προκαλεί περιστολή δαπανών για τόκους και άρα εισπρακτικών μέτρων της τάξης του 1 δισ. ευρώ ετησίως.

Από τη σημερινή διυπουργική επιτροπή δεν θα γίνουν γνωστά τα ακίνητα που θα αξιοποιηθούν, ούτε ο αριθμός τους. Αυτό που θα συζητηθεί είναι οι διαδικασίες καταγραφής των ακινήτων και ο τρόπος με τον οποίο το Δημόσιο θα τα εκμεταλλευτεί, ενώ σύμφωνα με τον υπουργό ενδεχομένως να προχωρήσουν νομοθετικές πρωτοβουλίες που να ξεκαθαρίζουν τους όρους δόμησης (πολεοδομικούς, χωροταξικούς) καθώς και τους τίτλους ιδιοκτησίας.

Το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη ζητήσει από μεγάλες ελληνικές τράπεζες (Εθνική, Αγροτική, Εμπορική, Eurobank, Alpha Bank, Marfin, Πειραιώς) να αρχίσουν τις διαδικασίες συνεργασιών με μεγάλες εταιρείες real estate, ώστε το πρώτο χαρτοφυλάκιο ακινήτων να είναι έτοιμο φέτος τον Ιούνιο. Το δεύτερο θα πρέπει να είναι εντός του Δεκεμβρίου, ενώ άλλα δύο θα παραδοθούν το 2012.

Από τη στιγμή που είναι έτοιμα τα χαρτοφυλάκια, το οικονομικό επιτελείο θα αποφασίσει τον τρόπο με τον οποίο θα τα αξιοποιήσει. Χθες, ο κ. Παπακωνσταντίνου υποστήριξε πως θα δημιουργηθεί ένα ταμείο στο οποίο θα συγκεντρώνονται οι άδειες εκμετάλλευσης των ακινήτων με στόχο την άντληση κεφαλαίων που θα κατευθύνονται προς την μείωση του χρέους. Ενας άλλος τρόπος εκμετάλλευσης των χαρτοφυλακίων είναι η μετατροπή τους σε εταιρείες και η παραχώρησή τους ακόμα και για 90 χρόνια.

Η δεύτερη σημαντική πηγή εσόδων για την επίτευξη των 50 δισ. ευρώ είναι η τιτλοποίηση μελλοντικών εσόδων του Δημοσίου από διάφορες δραστηριότητες. Η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην προείσπραξη των εσόδων του κράτους (πιθανόν για 25 χρόνια) από τα λαχεία. Επί της ουσίας θα δημιουργείται μία εταιρεία με «προίκα» τα έσοδα αυτά και στη συνέχεια η εταιρεία θα δίνεται σε ιδιώτες.
 
Αντίστοιχη πρακτική θα ακολουθηθεί και για τα μελλοντικά έσοδα του Δημοσίου από τα διόδια των υπό κατασκευή αυτοκινητοδρόμων και πιθανότατα από τον ορυκτό πλούτο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v