Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΣΕ: Υπογραφή ΣΣΕ και πρώτες μετατάξεις

Στην υπογραφή της νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στην οποία ενσωματώνεται το πνεύμα του νόμου για την εξυγίανση του ΟΣΕ προχώρησαν χθες οι διοικήσεις των εταιριών του ομίλου ΟΣΕ και η διοίκηση της ΠΟΣ.

  • της Μάρως Τσαντήλα
ΟΣΕ: Υπογραφή ΣΣΕ και πρώτες μετατάξεις
Στην υπογραφή της νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, στην οποία ενσωματώνεται το πνεύμα του νόμου για την εξυγίανση του ΟΣΕ, προχώρησαν χθες οι διοικήσεις των εταιριών του ομίλου ΟΣΕ και η διοίκηση της Πανελλήνιας Σιδηροδρομικής Ομοσπονδίας (ΠΟΣ).

Μετά την εξασφάλιση της εργασιακής ειρήνης που συνεπάγεται η υπογραφή της σύμβασης με τους εργαζομένους, θέμα άμεσης προτεραιότητας για τη διοίκηση του ΟΣΕ είναι η προώθηση των μετατάξεων που ξεκίνησε με τη δημοσίευση των ονομάτων 33 εργαζομένων που μετατάσσονται στο υπουργείο Εργασίας.

Η καθυστέρηση που παρατηρήθηκε στη διαδικασία των μετατάξεων είχε ως αποτέλεσμα να έχει εκτροχιαστεί το πρόγραμμα εξυγίανσης καθώς είναι ασφυκτικό κυρίως σε ό,τι αφορά τα οικονομικά δεδομένα.
 
Ρέππας: η ΣΣΕ δείγμα ευθύνης των εργαζομένων

Η υπογραφή της σύμβασης που ήρθε έπειτα από τρίμηνη διαπραγμάτευση ανάμεσα στις δύο πλευρές, σύμφωνα με τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κ. Ρέππα, είναι κοινωνική κατάκτηση και δείγμα ευθύνης των εργαζομένων σε μια εταιρία που καλείται να αντιμετωπίσει μία πολύπλευρη κρίση.

Πάντως, να αναφέρουμε ότι η συναίνεση της ΠΟΣ για την υπογραφή της σύμβασης εξασφαλίστηκε μετά την απειλή για την προώθηση της νομοθετικής ρύθμισης και ήταν οριακή αφού υπέρ ψήφισε μόνο η παράταξη της ΠΑΣΚΕ.

Με τη συγκεκριμένη σύμβαση οι εργαζόμενοι του ΟΣΕ διατηρούν τις αποδοχές τους στο επίπεδο αυτών που εισέπρατταν την 1η Ιανουαρίου 2011. Σε περίπτωση όπου οι νέες αποδοχές κάθε εργαζομένου, όπως αυτές θα διαμορφωθούν με τον βασικό μισθό και τα επιδόματα (εξαιρουμένου του επιδόματος θέσης), υπολείπονται αυτών που λάμβανε την 1η Ιανουαρίου, τότε αυτός θα λαμβάνει τη διαφορά (προσωπική διαφορά), ενώ αν οι νέες αποδοχές του είναι υψηλότερες, προβλέπονται αρνητική προσωπική διαφορά και παρακράτηση της διαφοράς κατά την εκκαθάριση της μισθοδοσίας.

Η προσωπική διαφορά θα υπολογίζεται στο 90% των αποδοχών που είχε ο κάθε εργαζομένος την 1η Ιανουαρίου 2011.

Λύση για το εφάπαξ

Αγκάθι για τους εργαζομένους ήταν και η αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού του εφάπαξ, βάσει της οποίας κάθε εργαζόμενος στον ΟΣΕ, υποχρεωτικής εκπαίδευσης, που θα συνταξιοδοτούνταν στο εξής, θα είχε μείωση στο εφάπαξ από 9.000 έως 15.000 ευρώ.
 
Για το θέμα αυτό η διοίκηση της ΠΟΣ είχε συνάντηση με τον υφυπουργό Εργασίας, κ. Κουτρουμάνη, ο οποίος, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΣ κ. Λεβέντη, δεσμεύτηκε ότι θα καταθέσει νομοθετική ρύθμιση προκειμένου να επιλυθεί το ζήτημα. Να σημειωθεί ότι η αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού του εφάπαξ δεν επιφέρει οικονομικό κόστος για τον ΟΣΕ.

Βασικός μισθός από 740 ευρώ

Η νέα συλλογική σύμβαση εργασίας προβλέπει μισθολόγιο τεσσάρων βαθμίδων, με βάση την εκπαίδευση, 20 μισθολογικές κλίμακες που αφορούν στην προϋπηρεσία από 0 έως 39 έτη, ενώ η διαμόρφωση των βασικών μισθών ξεκινά από τα 740 ευρώ για αποφοίτους Γυμνασίου και φθάνει στα 2.220 ευρώ για τους αποφοίτους πανεπιστημίου με πτυχίο πενταετούς φοίτησης.

Σε ό,τι αφορά τα επιδόματα, προβλέπεται η διατήρηση των επιδομάτων γάμου, τέκνων, μεταπτυχιακού και διδακτορικού. Επίσης, για όσους τα δικαιούνται διατηρούνται το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας και επικίνδυνης εργασίας.

Τέλος, το επίδομα θέσης διοίκησης θα χορηγείται κατά περίπτωση, με απόφαση της διοίκησης, και θα κυμαίνεται από 3% έως και 25% και θα συνδέεται με τη θέση, καθώς μετά την αποχώρηση του εργαζομένου από αυτή θα σταματά η καταβολή του.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v