Κύπρος: Μύλος το νομοσχέδιο για το τζόγο

Η σύγκρουση συμφερόντων, ο ανταγωνισμός στον κλάδο του στοιχήματος και του ηλεκτρονικού τζόγου και οι διαφωνίες συνθέτουν το σκηνικό για τη ρύθμιση του ηλεκτρονικού στοιχήματος στην Κύπρο, σύμφωνα με το Stockwatch.

Κύπρος: Μύλος το νομοσχέδιο για το τζόγο
Η σύγκρουση συμφερόντων, ο ανταγωνισμός στον κλάδο του στοιχήματος και του ηλεκτρονικού τζόγου, οι διαφωνίες ανάμεσα στις δύο εξουσίες την Εκτελεστική και τη Νομοθετική αλλά και η αντιπαράθεση μελών της βουλής και Νομικής Υπηρεσίας συνθέτουν το σκηνικό για τη ρύθμιση του ηλεκτρονικού στοιχήματος στην Κύπρο, σύμφωνα με δημοσίευμα στο κυπριακό site Stockwatch

Το πολύκροτο θέμα απασχόλησε και σήμερα την Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής και μέλη του Σώματος κατήγγειλαν ότι κάποιοι οι οποίοι θα επηρεαστούν από τη ρύθμιση του στοιχήματος, αφού ως γνωστό απαγορεύεται το on line Cazino, τα παιχνίδια τζόγου καθώς και το ανταλλακτήριο στοιχημάτων, ασκούν πιέσεις για να μην ψηφιστεί το σχετικό νομοσχέδιο.

Αιχμές για διακρατική συμφωνία

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και βουλευτής του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, άφησε αιχμές για τη διακρατική συμφωνία που υπέγραψε ο ΟΠΑΠ, τονίζοντας ότι μετά την ψήφιση της νομοθεσίας ο ΟΠΑΠ θα έχει και πάλι το μονοπώλιο. Επικαλούμενος δηλώσεις του Εκτελεστικού Προέδρου του Οργανισμού, διερωτήθηκε εάν στο μέλλον θα επεκτείνει τα παιχνίδια του με αποτέλεσμα να έχει και πάλι ο ΟΠΑΠ το πλεονέκτημα.

Ζήτησε από τη Νομική Υπηρεσία να διευκρινίσει κατά πόσο άλλες εταιρείες θα μπορούν να προσφέρουν τα παιχνίδια που προσφέρει ο ΟΠΑΠ.

Προχώρησε, μάλιστα ένα βήμα παρακάτω υποδεικνύοντας, ότι μπορεί κάποιοι να ασκούν πιέσεις για να μην ψηφιστεί το νομοσχέδιο, ωστόσο την ίδια ώρα υποστήριξε επίσης ότι κάποιοι άλλοι ασκούν πιέσεις για να ψηφιστεί το νομοσχέδιο ώστε ο ΟΠΑΠ να συνεχίσει να έχει το μονοπώλιο στην αγορά και έφερε ως παράδειγμα την Ελλάδα η οποία όπως είπε πληρώνει €31 χιλ. την ημέρα εξαιτίας παρόμοιου νομοσχεδίου.

Επικριτικός με τον ΟΠΑΠ εμφανίστηκε για άλλη μια φορά ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών και βουλευτής του ΕΥΡΩΚΟ, Ρίκκος Ερωτοκρίτου ο οποίος διερωτήθηκε εάν οι μηχανισμοί του ΟΠΑΠ μπορούν να αποτρέψουν το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, προσθέτοντας ότι o ίδιος έχει άλλη πληροφόρηση.

Παράλληλα επικαλέστηκε δημοσιεύματα του Ελλαδικού τύπου σύμφωνα με τα οποία ο ΟΠΑΠ σύρεται στα δικαστήρια για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, προσθέτοντας ότι ο ΟΠΑΠ κερδίζει €90 εκ. και δίνει στην ΚΔ μόνο €1 εκ.

Για άλλη μια φορά ο Εκπρόσωπος του ΟΠΑΠ, τόνισε ότι η διακρατική συμφωνία ρυθμίζει την αριθμολαχεία και όχι το στοίχημα, επισημαίνοντας ότι ο ΟΠΑΠ από το 2003 μέχρι 2010 πρόσφερε στην οικονομία της Κύπρου πέραν των €217 εκ.

Ταυτόχρονα, παραδέχθηκε ότι ο Οργανισμός έχει το μονοπώλιο στα τυχερά παιχνίδια άλλα όχι στο στοίχημα.

Σημείωσε ότι ο ΟΠΑΠ δεν σύρεται στα δικαστήρια και πως το νομικό πρόβλημα που υπάρχει αφορά το οργανωμένο έγκλημα και παίχτες οι οποίοι χρησιμοποίησαν το σύστημα για να κάνουν παράνομες πράξεις».

Ανέφικτο το νομοσχέδιο

Οι Νομικοί Σύμβουλοι των εταιρειών κάλεσαν την κυπριακή βουλή να λάβει νομική συμβουλή για το θέμα του ανταγωνισμού ή να προσφέρουν και άλλες εταιρείες παρόμοια παιχνίδια όπως αυτά που προσφέρει ο Οργανισμός.

Μάλιστα ο Δικηγόρος Αχιλλέας Δημητριάδης υποστήριξε, ότι ο ΟΠΑΠ το 2001 εισέπραξε €38 εκ. και έδωσε στο κράτος €13 εκ., ενώ το 2009 εισέπραξε €197 εκ. και επέστρεψε στην Κυπριακή Δημοκρατία €14,5 εκ., εκφράζοντας και την πρόθεση των πελατών του να δίνουν στο κράτος πολύ περισσότερα χρήματα από ότι ο ΟΠΑΠ.

Εξάλλου ο δικηγόρος Χρίστος Τριανταφυλλίδης εξέφρασε τη λύπη του γιατί η κυβέρνηση δεν έλαβε απόψεις από εμπειρογνώμονες για ετοιμασία του νομοσχεδίου, ενώ υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο δεν μπορεί να εφαρμοστεί ούτε πρακτικά άλλά και ούτε νομικά.

Εξάλλου εκπρόσωπος της Betfair της εταιρείας που παρέχει υπηρεσίες στοιχήματος ανταλλακτηρίου, ενημέρωσε τους βουλευτές για τον τρόπο λειτουργίας του συγκεκριμένου στοιχήματος και επικαλούμενος μελέτες, ανέφερε ότι μπορεί να υπάρχει κίνδυνος για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, σημείωσε ωστόσο ότι δεν είναι σε μεγαλύτερο βαθμό από άλλες επιχειρήσεις.

Ανέφερε επίσης ότι η εταιρεία έχει άριστη συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές των διάφορων χωρών, υπογραμμίζοντας ότι η αγορά της Κύπρου είναι μια δυναμική αγορά.

Πάντως και σήμερα εκπρόσωποι του υπουργείου Οικονομικών, επέμειναν ότι η απαγόρευση λειτουργίας των ανταλλακτηρίων στοιχημάτων εδράζεται στη αδυναμία αποτελεσματικού ελέγχου των μηχανισμών τοποθέτησης στοιχημάτων και των διαδικασιών εκκαθάρισης των συναλλαγών, συμπληρώνοντας ότι στη Βουλγαρία, τη Φιλανδία, το Βέλγιο, την Πορτογαλία, την Ολλανδία, τη Γερμανία και τη Γαλλία απαγορεύονται τα στοιχήματα.

Επίσης με έγγραφο που κατάθεσαν στη βουλή παρέθεσαν στοιχεία για το φόρο στοιχήματος σε άλλα κράτη μέλη.

Συγκεκριμένα στην Ιταλία ο φόρος είναι 4,2% πάνω στον κύκλο εργασιών, στη Βουλγαρία 15%, στη Μάλτα 0,5% και στη Γαλλία 6,2%.

Εξάλλου στην Αγγλία ο φόρος αγγίζει το 15% επί των ακάθαρτων κερδών και στη Δανία 20%, ενώ στο Βέλγιο για το στοίχημα που παίζεται από πρακτορείο επιβάλλεται φόρος 15% και για ηλεκτρονικό στοίχημα 11%.

Πρωτάθλημα στο στοίχημα

Πάντως ο εκπρόσωπος της ΚΟΠ, Λάκης Τσελέπος, ζήτησε όπως περιληφθούν στο νομοσχέδιο και ασφαλιστικές δικλείδες γιατί όπως υποστήριξε, τα πρωταθλήματα θα παίζονται στα στοιχήματα και όχι στα γήπεδα.

Μετά το πέρας της συνεδρίας ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Αριστοφάνης Γεωργίου, δήλωσε ότι το κόμμα του τάσσεται υπέρ της απαγόρευσης του τζόγου, υπογραμμίζοντας την ανάγκη ψήφισης του νομοσχεδίου πριν το κλείσιμο της βουλής. Παράλληλα έκανε λόγο και για συμφέροντα δισεκατομμυρίων.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών και βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ιωνάς Νικολάου, υπογράμμισε ότι στόχος του νομοσχεδίου είναι να προστατεύσει την κοινωνία και τα έσοδα του κράτους, προσθέτοντας ότι μετά τις απαντήσεις που θα λάβουν από τη Νομική Υπηρεσία, οι βουλευτές θα ενημερώσουν τις κοινοβουλευτικές τους ομάδες και ακολούθως το νομοσχέδιο θα επανασυζητηθεί και θα σταλεί στην Ολομέλεια πριν τις 14 Απριλίου.

Εκ μέρους της ΕΔΕΚ ο βουλευτής Μαρίνος Σιζόπουλος, ανέφερε ότι η συζήτηση ξεφεύγει από τον πραγματικό στόχο για διασφάλιση των συμφερόντων του κράτους, συμπληρώνοντας ότι η συζήτηση θα πρέπει να επικεντρωθεί στην ουσία και όχι σε λεπτομέρειες.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v