Εμπόριο: Επιδημία λουκέτων σε Αθήνα-Θεσ/νίκη

Μεγαλύτερες αντιστάσεις σε σχέση με την περιοχή της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης εμφανίζει σε μια πρώτη ανάγνωση ο εμπορικός ιστός στην περιφέρεια. Αναλυτικά τα στοιχεία της ΕΣΕΕ.

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
Εμπόριο: Επιδημία λουκέτων σε Αθήνα-Θεσ/νίκη
Μεγαλύτερες αντιστάσεις σε σχέση με την περιοχή της Αθήνας, όπου το ποσοστό των κλειστών επιχειρήσεων έχει αυξηθεί στο 23,4% από 17% τον Αύγουστο του 2010, εμφανίζει, σε μια πρώτη ανάγνωση, ο εμπορικός ιστός στην περιφέρεια.

Παρ’ όλα αυτά, αν και το κέντρο της Θεσσαλονίκης μπορεί να παρουσιάζει πιο ενθαρρυντική εικόνα σε σύγκριση με την Αθήνα, εντούτοις το ποσοστό των κλειστών επιχειρήσεων σε σχέση με τα αποτελέσματα του Αυγούστου έχει αυξηθεί στο 17% από 10,1%.

Τα αποκαλυπτικά αυτά στοιχεία, που παρουσιάζει σήμερα το Euro2day, προέρχονται από σχετική επικαιροποιημένη έρευνα της ΕΣΕΕ, η οποία πραγματοποιήθηκε το χρονικό διάστημα 25 Φεβρουαρίου - 13 Μαρτίου.

Ειδικότερα, από την έρευνα προκύπτει ότι στη Θεσσαλονίκη οι εμπορικοί δρόμοι Εγνατία, Βενιζέλου και Βασιλίσσης Όλγας φαίνεται πως έχουν πληγεί περισσότερο, αφού ποσοστά 16,9%, 16,8% και 18,5% αντίστοιχα των επιχειρήσεων έχουν βάλει λουκέτο.

Κρισιμότερη είναι η κατάσταση στην οδό Κασσάνδρου, όπου 1 στις 3 επιχειρήσεις έχει κλείσει, ενώ η οδός Τσιμισκή, αν και παρουσιάζει χαμηλά ποσοστά κλειστών επιχειρήσεων σε σύγκριση με άλλους εμπορικούς δρόμους (περίπου 11%), σε σχέση με τα αποτελέσματα του Αυγούστου (8%), σημειώνει σαφή επιδείνωση. Αντιθέτως, στους εμπορικούς δρόμους Μητροπόλεως και Αγίας Σοφίας εμφανίζονται τα χαμηλότερα ποσοστά κλεισιμάτων, που φτάνουν μόλις το 8,7% και 7,8% αντίστοιχα.

Η εικόνα στην περιοχή της Λάρισας είναι ελαφρώς καλύτερη από άλλες περιοχές, αφού το ποσοστό των κλειστών επιχειρήσεων σε σύγκριση με τα αποτελέσματα του Αυγούστου έχει σημειώσει οριακή αύξηση στο 11,9% από 11,5%. Κρίσιμη παρουσιάζεται η κατάσταση στην περιοχή της Λάρισας στους εμπορικούς δρόμους Ασκληπιού, Μανδηλαρά, Παναγούλη και Παπαναστασίου, όπου συγκεντρώνονται τα περισσότερα καταστήματα και η αναλογία κλειστών - ανοιχτών καταστημάτων είναι 12% - 19,7%.

Στο Ηράκλειο της Κρήτης το ποσοστό των κλειστών επιχειρήσεων σημείωσε αύξηση, φτάνοντας το 15% από 12,3% τον Αύγουστο του 2010. Το σύνολο των εμπορικών δρόμων που εξετάστηκαν σημείωσε επιδείνωση: οι οδοί Εθνικής Αντιστάσεως και 62 Μαρτύρων παρουσιάζουν ποσοστό κλειστών επιχειρήσεων 23,7% και 16,2% αντίστοιχα.

Από την άλλη πλευρά, η κατάσταση του κέντρου της Αθήνας εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, αφού το ποσοστό των κλειστών επιχειρήσεων αυξήθηκε στο 23,4% από 17% τον Αύγουστο του 2010. Κρισιμότερη παρουσιάζεται η κατάσταση στην οδό Σταδίου, όπου καταγράφεται το υψηλότερο ποσοστό, περίπου 33,8%.

Ακολουθεί η οδός Ακαδημίας με το 24,6% των καταστημάτων να είναι κλειστό, ενώ στην Ερμού το μέγεθος φτάνει στο 24,3%. Παρ' όλα αυτά, από τις ποιοτικές διαφορές του κάθε εμπορικού δρόμου προκύπτουν κάποια επιπλέον συμπεράσματα:

Η οδός Πατησίων εμφανίζει ποσοστό της τάξης του 20,6%, σχετικά μικρότερο από το αντίστοιχο του συνόλου της Αθήνας, με κύριο χαρακτηριστικό τη συνύπαρξη παραδοσιακών και σύγχρονων δραστηριοτήτων. Παρ' όλα αυτά, ο συγκεκριμένος δρόμος, λόγω του μεγάλου μήκους του ως εμπορικού δρόμου, παρουσιάζει διαφορετική εικόνα ανά εμπορικό τετράγωνο και το ποσοστό αυξάνεται ορισμένες φορές έως και 30%. Οι επιπτώσεις από το κλείσιμο των επιχειρήσεων είναι πολλές.

Σοβαρότερη η αύξηση της ανεργίας

Από προηγούμενη έρευνα της ΕΣΕΕ προέκυψε ότι θα χαθούν συνολικά περίπου 100.000 θέσεις στο εμπόριο όπως άλλωστε επιβεβαιώνεται και από την πρόσφατη εκτίναξη της ανεργίας στο 15%. Επιπλέον, το κλείσιμο των επιχειρήσεων επιδεινώνει την τάση συρρίκνωσης των εργοδοτών και των αυτοαπασχολουμένων στον κλάδο του εμπορίου με ταυτόχρονη άνοδο της μισθωτής απασχόλησης, η οποία πλέον συγκεντρώνεται σε μεγάλες επιχειρήσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v