«Super fast track» στην αξιοποίηση ακινήτων

Με super fast track διαδικασίες είναι δυνατόν να υλοποιηθεί το σχέδιο για την αξιοποίηση των ακινήτων του δημοσίου, υποστήριξε ο πρόεδρος του think tank Πράξη, καθηγητής Σπύρος Μακριδάκης.

«Super fast track» στην αξιοποίηση ακινήτων
«Έχει ήδη χαθεί πολύτιμος χρόνος και πλέον μόνο με super fast track διαδικασίες είναι δυνατόν να υλοποιηθεί το σχέδιο για την αξιοποίηση των ακινήτων του δημοσίου ώστε να επιτευχθούν οι οικονομικοί στόχοι που έχουν τεθεί».

Αυτή την άποψη εξέφρασε στο περιθώριο της πρώτης δημόσιας εκδήλωσης του νεοσύστατου think tank Πράξη ο πρόεδρός του καθηγητής Σπύρος Μακριδάκης, επισημαίνοντας και αναγνωρίζοντας τη δυσκολία του εγχειρήματος που ανέλαβε να φέρει σε πέρας η κυβέρνηση.

Η «δεξαμενή σκέψης» Πράξη, η οποία συστάθηκε με πρωτοβουλία των καθηγητών του Πανεπιστημίου Πειραιά Ανδρέα Μερίκα και Μιλτιάδη Νεκτάριο και στην οποία συμμετέχουν γνωστοί πανεπιστημιακοί και παράγοντες της οικονομικής ζωής της χώρας, διερεύνησε χθες σε ανοιχτή εκδήλωση τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να γίνει πράξη η θεωρία της αξιοποίησης της δημόσιας ακίνητης περιουσίας.

Οι ομιλητές υπογράμμισαν την ανάγκη να καταγραφούν και να αξιολογηθούν το ταχύτερο δυνατόν τα ακίνητα του δημοσίου, καθώς αυτό αποτελεί βασική προϋπόθεση για την μετέπειτα ορθολογική αξιοποίησή τους.

Ο κ. Πρόδρομος Βλάμης του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών και διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, υποστήριξε πως πρέπει να δημιουργηθεί ενιαίο μητρώο για τα δημόσια ακίνητα και παράλληλα να γίνει διαχωρισμός τους ανά είδος επένδυσης (οικιστικά, τουριστικά, εμπορικά κτλ). Σημείωσε δε πως πρέπει να υιοθετηθούν από τη χώρα μας όλες εκείνες οι καλές πρακτικές αξιοποίησης ακινήτων που έχουν κατά καιρούς εφαρμοστεί στο εξωτερικό.

Αναφερόμενος στις μεγάλες επενδύσεις real estate και τα προβλήματα που συνήθως αυτές αντιμετωπίζουν λόγω προσφυγών, ο κ. Βλάμης ζήτησε να υπάρχει μέριμνα ώστε το ΣτΕ να γνωμοδοτεί πριν από την ανάληψη ενός τέτοιου project και όχι όταν ξεκινά το έργο, κάτι που συμβαίνει σήμερα.

Πέπλο μυστηρίου στα ακίνητα των ΟΤΑ

Την έλλειψη στοιχείων σχετικά με την ακίνητη περιουσία των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης επεσήμανε στην ομιλία του ο γενικός γραμματέας του Δήμου Αγίας Παρασκευής Γιώργος Κωνσταντόπουλος, στηλιτεύοντας παράλληλα την τακτική της μίσθωσης ακινήτων από τρίτους τη στιγμή που υπάρχουν αναξιοποίητα δημοτικά ακίνητα.

«Για την ακίνητη περιουσία των ΟΤΑ δεν ξέρουμε σχεδόν τίποτα» ανέφερε ο κ. Κωνσταντόπουλος, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της μοναδικής έρευνας που έχει γίνει για το μέγεθος και την αξία της.

Σύμφωνα με την έρευνα αυτή, το 21% των ΟΤΑ που απάντησε στο σχετικό ερωτηματολόγιο (το υπόλοιπο 80% αρνήθηκε να συμμετάσχει) κατέχει συνολικά 37.500 ακίνητα επιφάνειας 2,1 εκατομμυρίων στρεμμάτων και αντικειμενικής αξίας άνω των 4 δις. ευρώ.

Από την πλευρά του ο τέως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΚΕΔ Κώστας Φωτόπουλος υποστήριξε πως χρειάζεται συνεχής και σταδιακή καταγραφή των δημοσίων ακινήτων, σημειώνοντας ότι οι εκτιμήσεις που γίνονται αυθαίρετα κατά καιρούς σχετικά με την αξία αυτής της περιουσίας δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Κατά τη γνώμη του κ. Φωτόπουλου η προσπάθεια για μαζική αξιοποίηση των δημοσίων ακινήτων δεν θα έχει αποτελέσματα, ενώ δημιουργεί προσδοκίες που αν δεν πραγματοποιηθούν θα απογοητεύσουν τις αγορές με δυσάρεστες συνέπειες για τη χώρα.

«Πρέπει να πάμε σε σταδιακή, βήμα – βήμα, αξιοποίηση των ακινήτων του δημοσίου», τόνισε ο κ. Φωτόπουλος.

Την εμπειρία από την αξιοποίηση δημοσίων ακινήτων σε δυτικοευρωπαϊκές χώρες μετέφερε στην εκδήλωση της Πράξης ο κ. Τζιοβάνι Γκρεγκοράτι, director real estate investments banking της Citi. Αφού επεσήμανε ότι το real estate σύμφωνα με τη διεθνή πρακτική μπορεί να συμβάλει τόσο στη μείωση του ελλείμματος όσο και στον περιορισμό του χρέους, ο κ. Γκρεγκοράτι σημείωσε πως η αξιοποίηση των ακινήτων του δημοσίου όχι μόνο εξασφαλίζει ιδιωτικές επενδύσεις, αλλά παράλληλα απελευθερώνει κεφάλαια που το δημόσιο μπορεί να τοποθετήσει σε βασικές του δραστηριότητες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v