"Κόκκινο πανί" οι ΔΕΚΟ για την τρόικα

Ειδικό μνημόνιο για τις ΔΕΚΟ ζήτησε η τρόικα και έθεσε το "δεκάλογο" των παρεμβάσεων. "Πράσινο φως" για αφαίμαξη 27 δισ. στην πενταετία. "Δεν είμαστε ακόμη ούτε στη μέση", δηλώνει ο Γ. Παπακωνσταντίνου.

Κόκκινο πανί οι ΔΕΚΟ για την τρόικα
 Ειδικό μνημόνιο για τις ΔΕΚΟ ζητάει η τρόικα, καθώς διαπιστώνει ότι έως τώρα δεν υπάρχει ουσιαστική πρόοδος στην εξυγίανση των οικονομικών τους και στις διαρθρωτικές αλλαγές που θα τις καταστήσουν ανταγωνιστικές και θα τις οδηγήσουν σε απεξάρτηση από τον κρατικό κορβανά και τις εγγυήσεις του Δημοσίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα τέθηκε μετ’ επιτάσεως κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών της χώρας με τον ειδικό γραμματέα ΔΕΚΟ κ. Γιώργο Κυριακό.

Οι ελεγκτές εξέφρασαν ουσιαστικά την απογοήτευσή τους για τα αποτελέσματα στο μέτωπο των ΔΕΚΟ, καθώς από τα στοιχεία που τους παρατέθηκαν διαπίστωσαν ότι οι οριζόντιες περικοπές που έγιναν στους μισθούς των υπαλλήλων τους ροκανίστηκαν από τις αυξήσεις που δόθηκαν διά της… πλαγίας στο στελεχιακό δυναμικό (διευθυντές, προϊσταμένους κ.ά.), όπως για παράδειγμα στην περίπτωση του ΟΣΕ.

Μετά την τελευταία περικοπή των μισθών κατά 10% (για μικτές αποδοχές άνω των 1.800 ευρώ), διαπιστώνεται επίσης αύξηση των κονδυλίων για πρόσθετες παροχές (επιδόματα, προαγωγές, υπερωρίες, εκτός έδρας κ.λπ.).

Κόκκινο πανί…

Το πρώτο θέμα που έθεσε απευθείας στο τραπέζι η τρόικα είναι να υπάρξει ένα ειδικό μνημόνιο για τις ΔΕΚΟ και έδωσε μάλιστα σαφείς κατευθύνσεις στον κ. Κυριακό.

Οι άξονες του τέθηκαν αφορούν μεταξύ άλλων στα εξής: στη μείωση του μισθολογικού κόστους στο 45% - 50% των δαπανών τους, στην περικοπή των πρόσθετων αμοιβών και εν γένει των επιπλέον παροχών, στην επαναδιαπραγμάτευση όλων των συμβάσεων στελεχών, σε περικοπές στο πλεονάζων προσωπικό, στην εφαρμογή του μέτρου 1 πρόσληψη για κάθε 10 αποχωρήσεις, στο κλείσιμο ζημιογόνων, στην πώληση συμμετοχών και θυγατρικών, στην έγκριση μισθολογικής πολιτικής από διυπουργική επιτροπή, στις νέες αυξήσεις τιμολογίων και νέες περικοπές έως 30% στις επιχορηγήσεις.

Τα κλιμάκια είπαν όχι σε οριζόντιες περικοπές στους μισθούς των υπαλλήλων των ΔΕΚΟ και ζήτησαν να επικεντρωθεί ο εξορθολογισμός στα στελέχη και σε όσους πήραν αυξήσεις μέσω... τρικ.

Πάντως, το υπουργείο Οικονομικών έχει προωθήσει ήδη διάταξη στη Βουλή, η οποία προβλέπει την έγκριση της μισθολογικής πολιτικής στις ΔΕΚΟ από διυπουργική επιτροπή.

Στη συνάντηση με τον ειδικό γραμματέα αποκρατικοποιήσεων κ. Γιώργο Χριστοδουλάκη, διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν σημαντικές καθυστερήσεις στην προετοιμασία και στην υλοποίηση του προγράμματος, με αποτέλεσμα μέχρι σήμερα να μην έχει μπει ούτε 1 ευρώ στο ταμείο του Δημοσίου, όταν μέχρι το τέλος του 2013 -βάσει του μνημονίου- θα πρέπει να εισπραχθούν 15 δισ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις και από την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου.

Οι ελεγκτές συναντήθηκαν με τον επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων κ. Γιώργο Ζανιά, ενώ επισκέφτηκαν και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, όπου ενημερώθηκαν για την πορεία της δημοσιονομικής προσαρμογής και για τα επικείμενα μέτρα τόσο για την κάλυψη της υπέρβασης του περυσινού ελλείμματος και την πρόληψη τυχόν αστοχιών του φετινού προϋπολογισμού όσο και για το πακέτο του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής της περιόδου 2012 - 2015.

Λεπτομέρειες του σχεδίου πρόκειται να ανακοινωθούν στις 15 Απριλίου.

Τα πακέτα…

Ωστόσο, το οικονομικό επιτελείο έχει καταλήξει στους βασικούς τομείς οι οποίοι θα σηκώσουν το βάρος της προσαρμογής την επόμενη πενταετία και ο συνολικός λογαριασμός ξεπερνάει τα 27 δισ. ευρώ, πέραν των 50 δισ. ευρώ που είναι ο κυβερνητικός στόχος από την αξιοποίηση της κρατικής περιουσίας.

Μόνο για το τρέχον έτος, η προσαρμογή θα ξεπεράσει τα 5 δισ. εάν συνυπολογιστούν οι "τρύπες" στο περυσινό έλλειμμα, στα φετινά έσοδα (τουλάχιστον υστέρηση 1,5 δισ. στο τρίμηνο) και το "μαξιλάρι" του 1,750 δισ. ευρώ για τυχόν αστοχίες.

Η κυβέρνηση αναζητά σε βάθος πενταετίας:

*4,6 δισ. ευρώ από τη μείωση του μισθολογικού κόστους (αυστηροποίηση του κανόνα 1 προς 5, περαιτέρω μείωση συμβασιούχων, εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου - περίπου 2 - 3 δισ. ευρώ).

*2,3 - 4,6 δισ. ευρώ από την περικοπή των κοινωνικών επιδομάτων, με εισοδηματικό κριτήριο το όριο της φτώχειας, που ανέρχεται σε 6.200 ευρώ για ατομικό εισόδημα και στα 13.608 ευρώ για μία τετραμελή οικογένεια.

*2,3 - 3,45 δισ. ευρώ από τις ΔΕΚΟ.

*4,6 - 9,2 δισ. ευρώ από τις αλλαγές στη φορολογία (περικοπή φοροαπαλλαγών κ.λπ.).

*2,3 δισ. ευρώ από τις μειώσεις στις αμυντικές δαπάνες.

*2,3 δισ. ευρώ από τη μεταρρύθμιση στο σύστημα υγείας

Στα νέα μέτρα θα περιληφθούν και παρεμβάσεις στη μείωση των δημοσίων επενδύσεων, στη μεταρρύθμιση της δημόσιας υγείας και στην κατάργηση δημόσιων φορέων.

Στο φετινό "πακέτο" αναμένεται να συμπεριληφθούν:

-Η μετάταξη βασικών αγαθών και υπηρεσιών από τον χαμηλό συντελεστή ΦΠA 13% στον υψηλό συντελεστή 23% αλλά και η κατάργηση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ που ισχύουν σε νησιωτικές περιοχές της χώρας (εκτιμώμενα έσοδα 300 εκατ. ευρώ).

-Νέες αυξήσεις στους ΕΦΚ σε καύσιμα, ποτά και τσιγάρα.

-Αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων κατά μέσο όρο 30% σε δύο δόσεις, φέτος και το 2012 (600 εκατ. ευρώ).

-Επιβολή φόρου στα αναψυκτικά 300 εκατ. ευρώ.

-Επιβολή "πράσινου" φόρου (150 εκατ. ευρώ).

-Επιβολή ειδικού τέλους στα αυθαίρετα κτίσματα (100 εκατ. ευρώ).

-Αύξηση των τελών κυκλοφορίας για 5 εκατ. Ι.Χ. και Δ.Χ. με στόχο 300 εκατ. ευρώ.

-Έλεγχος σε όσους δεν μπήκαν στην περαίωση.

- Νέα μίνι ρύθμιση για ληξιπρόθεσμες οφειλές.

-Περαίωση και σε όσους έχουν ακίνητη περιουσία άνω των 400.000 ευρώ.

-Κατάργηση ΑΕΙ (Πελοποννήσου, δυτικής Μακεδονίας, Αιγαίου, Κρήτης) και κυρίως της πλειονότητας των ΤΕΙ.

-Κλείσιμο 100 εφοριών.

-Κατάργηση 400 φόρων υπέρ τρίτων που βαρύνουν επιχειρήσεις.

-Σχολάζουσες κληρονομιές και "ορφανοί" τραπεζικοί λογαριασμοί 4 δισ. ευρώ.

-Καταβολή επιδομάτων (ανεργίας, πολυτεκνικό, ΟΓΑ) με βάση εισοδηματικά κριτήρια και τα τεκμήρια (αυτοκίνητα, σπίτια κ.λπ.).

-Πληρωμή ΕΚΑΣ με βάση συνολικά εισοδήματα - περιουσιακά.

Με στόχο την εξοικονόμηση 1 δισ. ευρώ φέτος, επιταχύνεται το νέο μισθολόγιο.

Στο πλαίσιο του νέου μισθολογίου θα… πέσει κούρεμα 20% - 25% στα ρετιρέ, θα οριστεί ανώτατο πλαφόν αμοιβών, θα καταργηθούν πλήρως τα…υπολείμματα του 13ου και του 14ου μισθού (500, 250 και 250) καθώς ενσωματώνονται στον βασικό μισθό και επιμερίζονται στους 12 μήνες, θα καταργηθούν τα κλαδικά επιδόματα 160.000 υπαλλήλων μέσω κρυφών λογαριασμών, ενώ θα διατηρηθούν το οικογενειακό επίδομα και των ειδικών συνθηκών, στο οποίο εντάσσεται και το ανθυγιεινό και το επίδομα θέσης.

Το κίνητρο απόδοσης (76 έως 130 ευρώ σήμερα) θα μετεξελιχθεί σε επίδομα απόδοσης.

Οι συναντήσεις των τεχνικών κλιμακίων με στελέχη της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, της Τράπεζας της Ελλάδος και άλλων φορέων του Δημοσίου θα συνεχιστούν όλη την εβδομάδα.

Την Τετάρτη αναμένεται η άφιξη στην Αθήνα και των επικεφαλής της τρόικας, οι οποίοι θα συναντηθούν με κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Η συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου ίσως πραγματοποιηθεί το απόγευμα της Τετάρτης, καθώς την Πέμπτη ο υπουργός αναχωρεί για τη Βουδαπέστη για να συμμετάσχει στο άτυπο συμβούλιο Ecofin.

Ούτε στη μέση…

Εν τω μεταξύ, ο κ. Παπακωνσταντίνου, μιλώντας την Τρίτη στο 11ο Venture Capital & Private Equity Forum, προϊδέασε για τον... τυφώνα που έρχεται, λέγοντας ότι η προσπάθεια δεν έφθασε "ούτε καν στη μέση".

Είναι μαραθώνιος, πρόσθεσε. "Πρέπει να αλλάξουν τα πάντα. Η προσπάθεια είναι επώδυνη και απαιτούνται θυσίες από όλους".

Πάντως, σημείωσε ότι βρισκόμαστε στον σωστό δρόμο, αν και ακούγονται πολλές σειρήνες ότι τα νούμερα δεν βγαίνουν. Είναι οι γνωστές σειρήνες, συμπλήρωσε ο υπουργός και σημείωσε ότι αυτές οι σειρήνες βλέπουν το πρόβλημα, αλλά δεν δίνουν λύση.

Μάλιστα, πρόσθεσε πως υπάρχουν και άλλοι δρόμοι, αλλά αυτοί οδηγούν στη χρεοκοπία και στην περιθωριοποίηση.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι βρεθήκαμε μπροστά στον γκρεμό, ευτυχώς όμως αυτό αποτράπηκε γιατί υπήρξε κυβέρνηση που αντιμετώπισε τα προβλήματα και μία Ε.Ε. που έδειξε εμπιστοσύνη.

"Είμαστε σε κομβική στιγμή", συνέχισε ο υπουργός και υποστήριξε πως, αν και ακούγεται περίεργο, έχει αρχίσει η ανάκαμψη με εξαγωγές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v