Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απόβαση εφοριακών στο Άγιον Όρος

Απόβαση εφοριακών σημειώνεται στο Άγιον Όρος για να εισπράξουν φόρους. Από την πλευρά τους, οι μοναχοί διαμαρτύρονται ότι έχουν τεθεί σε μια "ιδιότυπη καραντίνα", με αποτέλεσμα να χάνουν εκατομμύρια από το ΕΣΠΑ.

Απόβαση εφοριακών στο Άγιον Όρος
Απόβαση εφοριακών σημειώνεται στο λιμανάκι της Δάφνης στο Άγιον Όρος για να εισπράξουν φόρους. Από την πλευρά τους, οι μοναχοί διαμαρτύρονται ότι έχουν τεθεί σε μια "ιδιότυπη καραντίνα", με αποτέλεσμα να χάνουν εκατομμύρια από το ΕΣΠΑ.

Αναλυτικά, όπως δημοσίευσε σήμερα η "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", κραυγή αγωνίας εκφράζει η αγιορείτικη κοινωνία, αισθανόμενη ότι παραβιάζονται από την Πολιτεία προνόμιά της, κατοχυρωμένα από το αυτοδιοικητικό καθεστώς και, καθώς η εφορία "αποβιβάστηκε" στο λιμανάκι της Δάφνης για να εισπράξει φόρους, στρέφεται προς αναζήτηση υποστήριξης στη Μόσχα και στους ηγέτες των άλλων ορθόδοξων χωρών που έχουν μοναστήρια στον Άθω!

Σε επιστολή της Διπλής Ιεράς Σύναξης (μετέχουν οι εκπρόσωποι και οι ηγούμενοι των μοναστηριών) προς τον πρωθυπουργό, το ανώτατο διοικητικό όργανο της μοναστικής πολιτείας διαμαρτύρεται για "την πρωτοφανή απαξίωσιν διά της οποίας εξακολουθεί να αντιμετωπίζεται η υπερχιλιετής Αθωνική Πολιτεία, κατά τρόπο όλως απάδοντα εις την ιστορικήν, πνευματικήν και κοινωνικήν θέσιν του Αγίου Όρους παγκοσμίως".

Ιδιότυπη καραντίνα

Οι μοναχοί διαμαρτύρονται ότι μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου του Βατοπεδίου η Πολιτεία έθεσε, αδίκως όπως υποστηρίζουν, σε ιδιότυπη καραντίνα το Άγιον Όρος, που έκτοτε πληρώνει τις διαπλεκόμενες πολιτικές και επιχειρηματικές δραστηριότητες του ηγούμενου Εφραίμ και των συνεργατών του. Ως συνέπεια της απαξίωσης, τονίζουν, πάγωσαν, με κίνδυνο να χαθούν οριστικά, κονδύλια δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ από το ΕΣΠΑ για έργα υποδομής, αναστήλωσης μοναστηριών, φωτοβολταϊκά τόξα κ.ά., ενώ δεν έχουν καταβληθεί οι κοινοτικές ενισχύσεις για τα εκτός Αγίου Όρους οικοπάρκα της Αθωνικής Πολιτείας.

Ρουβίκωνας, όμως, είναι για τους Αγιορείτες το αυτοδιοίκητο της μοναστικής κοινωνίας και θεωρούν ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να τον διαβεί με τη φορολόγηση των εκτός Άθω ακινήτων της. Πρόκειται για φόρο ύψους 20% που θεσπίστηκε στα έσοδα των μοναστηριών, τα οποία προέρχονται κυρίως από τα ενοίκια που εισπράττουν από εκτάσεις, διαμερίσματα, καταστήματα κ.ά., από τα οποία καλύπτουν τα έξοδα της συντήρησης των μονών και της φιλοξενίας των χιλιάδων προσκυνητών. Έως την ψήφιση του νόμου, Αγιορείτες κατέβαλλαν στο κράτος μόνο το χαρτόσημο, όμως τα πρώτα ειδοποιητήρια της εφορίας για την καταβολή φόρων έφτασαν στις Καρυές, με ορατό το ενδεχόμενο, εάν δεν πληρωθούν, να ακολουθήσουν πρόστιμα και ποινικές κυρώσεις εις βάρος των εξουσιοδοτημένων από τις μονές διαχειριστών.

Στα άκρα οι σχέσεις

Τώρα, με αφορμή (κυρίως) το φορολογικό, οι σχέσεις της Πολιτείας με την αγειορείτικη κοινωνία δείχνουν να οδηγούνται στα άκρα. Οι μοναχοί εμφανίζονται πεπεισμένοι πως εξακολουθούν να πληρώνουν την υπόθεση του Βατοπεδίου και μιλούν για παραλογισμό της Πολιτείας, η οποία τους τιμωρεί διά της "συλλογικής ευθύνης", στάση που χαρακτηρίζουν "λίαν επικίνδυνον διά την απρόσκοπτον συνέχισιν της πορείας αυτού (σ.σ.: Αγίου Όρους) εις το μέλλον".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v