Ανησυχίες Παπακωνσταντίνου για επιτόκια ΕΚΤ

Ανησυχητική εξέλιξη θεωρεί ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου την επικείμενη αύξηση επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Απέκλεισε εκ νέου το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Ανησυχίες Παπακωνσταντίνου για επιτόκια ΕΚΤ
Ανησυχητική εξέλιξη θεωρεί ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου την επικείμενη αύξηση επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. 

Ωστόσο, όπως δηλώνει στους "Financial Times", η επίδρασή της στα μεγέθη της ελληνικής οικονομίας θα εξαρτηθεί από το εάν θα ακολουθήσουν νέες αυξήσεις επιτοκίων. "Δεν νομίζω ότι μια μικρή αύξηση θα κάνει μεγάλη διαφορά στο χρέος", υπογράμμισε.

Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων κατά 0,25% την Πέμπτη, ενώ η Eurobank, σε πρόσφατη έκθεσή της, αναφέρει ότι η ΕΚΤ αναμένεται να προχωρήσει σε τρεις αυξήσεις εντός του έτους, ανεβάζοντας τα επιτόκια κατά 0,75% συνολικά, σε μια κίνηση που χαρακτηρίζεται πρόωρη.  

Όχι σε οριζόντιες μειώσεις μισθών 

Δεν θα υπάρξουν οριζόντιες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, επανέλαβε ο υπουργός Οικονομικών, μιλώντας στο ραδιόφωνο της NET.

Ειδικότερα, αναφερόμενος στις νέες δράσεις του ΥΠΟΙΚ, τονίζει: "Έχουμε ξεκαθαρίσει ότι αυτές δεν αφορούν σε οριζόντιες μειώσεις, όπως αυτές που κάναμε πέρυσι σε μισθούς και συντάξεις, ή σε αυξήσεις φόρων. Θα είναι παρεμβάσεις από την πλευρά και των δαπανών και των εσόδων. Θα είναι ισορροπημένες, τις οποίες θα ανακοινώσουμε τον επόμενο μήνα".

Ερωτηθείς για τη "μαύρη τρύπα" στα έσοδα, ο υπουργός απέκλεισε το ενδεχόμενο επιβολής νέων έκτακτων εισφορών.

Παράλληλα, σημείωσε ότι με το ενιαίο μισθολόγιο θα αρθούν οι αδικίες που υπάρχουν στο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων.  

Ακόμη, απέκλεισε εκ νέου το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, σημειώνοντας ότι η ζημία από μια τέτοια εξέλιξη είναι πολύ μεγαλύτερη από τα πιθανά οφέλη.

Είπε δε πως, αν και στόχος είναι η έξοδος στις αγορές το 2011, με τα σημερινά επιτόκια αυτό είναι απαγορευτικό, αλλά πρόσθεσε ότι, αν δεν είναι εφικτό φέτος, τότε θα γίνει στις αρχές του 2012.




ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v