Σε φορείς του Δημοσίου το κλιμάκιο της τρόικας

Συναντήσεις με τους επικεφαλής δημόσιων φορέων ξεκινούν από σήμερα τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας, με αιχμή το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής της περιόδου 2012 - 2015.

Σε φορείς του Δημοσίου το κλιμάκιο της τρόικας
Συναντήσεις με τους επικεφαλής της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, της Τράπεζας της Ελλάδος και άλλων φορέων του Δημοσίου ξεκινούν από σήμερα τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας, με αιχμή το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής της περιόδου 2012 - 2015.

Το πρωί τα μέλη των κλιμακίων θα συναντηθούν με τον πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) κ. Γιώργο Ζανιά, ο οποίος θα τα ενημερώσει για την πορεία της δημοσιονομικής προσαρμογής και τα μέτρα που σχεδιάζει η κυβέρνηση για να επιτευχθούν οι στόχοι του μνημονίου.

Πέρα από τα μέτρα της περιόδου 2012 - 2015, αναμένεται να... θιγούν τα διορθωτικά μέτρα του φετινού προϋπολογισμού καθώς και το φιλόδοξο σχέδιο της κυβέρνησης για την είσπραξη 50 δισ. ευρώ μέχρι το 2015 από την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου και τις αποκρατικοποιήσεις.

Σημειώνεται ότι χθες, στο πλαίσιο της έναρξης των επαφών με το κλιμάκιο της τρόικας, ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου είχε ευρεία σύσκεψη με τους αρμόδιους υφυπουργούς, με γενικούς γραμματείς και τον επικεφαλής του ΣΟΕ, κ. Ζανιά.

Εν τω μεταξύ, σε συνέντευξή του στη ΝΕΤ 105,8 ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε ότι δεν υπάρχει θέμα αναδιάρθρωσης του χρέους.

Χαρακτηριστικά, ανέφερε:  "Το ζήτημα της αναδιάρθρωσης είναι κάτι που επανέρχεται συχνά. Σας θυμίζω ότι πριν από μερικά χρόνια και πέρυσι επανερχόταν και η κατάρρευση του ευρώ και η έξοδός μας από την ευρωζώνη. Όπως δεν ίσχυε εκείνο, δεν ισχύει ούτε αυτό.

Κι αυτό διότι το κόστος μιας αναδιάρθρωσης και κουρέματος του ελληνικού χρέους θα ήταν πολύ μεγαλύτερο από το όφελος. Και το κόστος αυτό αφορά κυρίως στη χώρα μας, αφορά και στις χώρες της υπόλοιπης Ευρώπης, άρα ακόμη και σε ευρωπαϊκό επίπεδο δεν είναι μια επιλογή, δεν μπορεί να είναι μια επιλογή, γιατί έχει τεράστιο κόστος στην υπόλοιπη Ευρώπη, έχει κόστος στον πολίτη, στον πιο αδύναμο, έχει κόστος στην οικογένεια, είναι μια επιλογή που πραγματικά δεν συμφέρει".

Ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ακόμη ότι:

-Η κυβέρνηση προσπαθεί να υλοποιήσει ένα ιδιαίτερα δύσκολο έργο και το καταφέρνει. Η χώρα χρειάζεται ανάπτυξη, που σημαίνει συγκεκριμένες πολιτικές. Η ανάκαμψη έχει ξεκινήσει. Η ύφεση γίνεται όλο και πιο ρηχή, έχουμε πολύ ελπιδοφόρα μηνύματα από τις εξαγωγές μας. Φέτος φαίνεται μια καλή χρονιά για τον τουρισμό, άρα το 2011 θα είναι η τελευταία χρονιά ύφεσης για την Ελλάδα.

Στο τέλος του 2011 θα έχουμε έλλειμμα 17 δισ. ευρώ, πρέπει να πέσει στα 3 δισ. ευρώ, αυτό ενέχει πολιτικές επιλογές. Το τρίτο είναι η ιστορία των αποκρατικοποιήσεων για τη διαχείριση της ακίνητης περιουσίας, η οποία έχει διπλό στόχο: αφενός ανάπτυξη, αφετέρου θέλουμε και έσοδα για να μειώσουμε το χρέος. Και το τελευταίο, αλλά εξίσου σημαντικό, είναι ότι σε όλα αυτά σε ορίζοντα τριετίας - τετραετίας πρέπει να δούμε και όλο το κοινωνικό πλαίσιο.

-Ο προϋπολογισμός στο δίμηνο ήταν ελαφρά καλύτερος από τον προβλεπόμενο ως προς τη μείωση του ελλείμματος. Δηλαδή, μειώσαμε το έλλειμμα περίπου 50 εκατ. ευρώ περισσότερο απ' ό,τι έπρεπε στον χρόνο. Βέβαια, πίσω από αυτό υπάρχει υστέρηση των εσόδων που είναι γνωστή, την καλύψαμε όμως με άλλους τρόπους.

Πρέπει προφανώς να συνυπολογίσει και να πάρει κανείς τις κατάλληλες δράσεις για πιθανή απόκλιση που θα έχει ο προϋπολογισμός. Έχουμε ξεκαθαρίσει ότι αυτές δεν αφορούν σε οριζόντιες μειώσεις, όπως αυτές που κάναμε πέρυσι σε μισθούς και συντάξεις, ή αυξήσεις φόρων. Θα είναι παρεμβάσεις από την πλευρά και των δαπανών και των εσόδων, θα είναι ισορροπημένες, τις οποίες θα ανακοινώσουμε τον επόμενο μήνα.

-Στο δίμηνο στα έσοδα υπήρξε υστέρηση γύρω στα 700 εκατ. και στο τρίμηνο θα έχουμε υστέρηση, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είμαστε στα κάτω- κάτω σε σχέση με τον ετήσιο στόχο. Η υστέρηση αυτή έχει και μια περιοδικότητα, δηλαδή θεωρούμε ότι θα καλύψουμε αυτά στους επόμενους μήνες, ακόμα και χωρίς να έχουμε πρόσθετα μέτρα.

-Στο ενιαίο μισθολόγιο θα αρθούν οι αδικίες που υπάρχουν στο σημερινό μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων. Αν αυτό γίνει σύντομα, ή σε μεταβατική περίοδο θα τα δούμε, όμως είναι προφανές ότι αυτές οι αδικίες θα αρθούν.

-Θα θέλαμε να βγούμε στις αγορές και το 2011. Αυτό φαντάζει πάρα πολύ δύσκολο αυτήν τη στιγμή, με τα επιτόκια εκεί όπου είναι σήμερα. Αν δεν το κάνουμε το 2011, τότε σίγουρα στις αρχές του 2012.

-Η προσπάθεια που γίνεται για να διορθωθεί η οικονομία δεν είναι μια προσπάθεια του υπουργού Οικονομικών, δεν είναι καν μια προσπάθεια της κυβέρνησης, είναι μια προσπάθεια εθνική. Γιατί το να βγούμε από την κρίση δεν είναι ζήτημα μόνο αυτής της κυβέρνησης, είναι ζήτημα όλης της ελληνικής κοινωνίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v