Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΠΑ Αττικής: Θολό τοπίο για φόρο στο φυσικό αέριο

Η μειωμένη κατά 18% τιμή του φυσικού αερίου από το πετρέλαιο θέρμανσης, θα διατηρηθεί και θα γίνει προσπάθεια να διευρυνθεί, σε περίπτωση εξίσωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα πετρέλαιο θέρμανσης με το κίνησης.

  • του Μ. Καϊταντζίδη
ΕΠΑ Αττικής: Θολό τοπίο για φόρο στο φυσικό αέριο
Από τα 7-8 εκατομμύρια ευρώ των ληξιπρόθεσμων οφειλών από κατανάλωση φυσικού αερίου, τα μισά προέρχονται από φορείς και υπηρεσίες του Δημοσίου. Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΠΑ Αττικής Χρήστο Μπαλάσκα, οι καθυστερήσεις στις πληρωμές του δημόσιου τομέα είναι πολύ μεγάλες και γενικότερα ο Δημόσιος Τομέας είναι ο μεγαλύτερος οφειλέτης της εταιρείας.

Αναφορικά με την πολιτική της εταιρείας στη λιανική, έμφαση θα δώσει η διοίκηση στην προσέλκυση ενεργοβόρων καταναλωτών με υψηλούς όγκους, ενώ θα συνεχίσει και τα προγράμματα χρηματοδότησης.

Σε ό,τι αφορά στα τιμολόγια φυσικού αερίου, ενόψει και της συζητούμενης αύξησης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, η διοίκηση της ΕΠΑ προετοιμάζεται για την περίπτωση αυτή, όσο και για την περίπτωση να επιβληθεί ειδικός φόρος κατανάλωσης και στο φυσικό αέριο. Σύμφωνα με τον κ,. Μπαλάσκα, η μειωμένη κατά 18% τιμή του φυσικού αερίου έναντι του πετρελαίου θέρμανσης, θα διατηρηθεί και θα γίνει προσπάθεια να διευρυνθεί, στην περίπτωση εξίσωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα πετρέλαια θέρμανσης με το κίνησης.

Ωστόσο ο ίδιος αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο επιβολής ειδικού φόρου κατανάλωσης και στο φυσικό αέριο, οπότε το όφελος για τους καταναλωτές φυσικού αερίου θα είναι μειωμένο.

Πώληση μετοχών

Ως προς το ιδιοκτησιακό καθεστώς της ΕΠΑ, ενόψει αποχώρησης του μετόχου του 24%, της αμερικανικής Duke Energy, η διαδικασία μεταβίβασης των μετοχών της τελευταίας έχει παγώσει, καθώς η ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ που έχει ενεχυριασμένες τις μετοχές της Duke, έκρινε ότι το τίμημα που προσέφεραν δύο εταιρείες, δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες της.

Ωστόσο, όπως αναφέρουν πηγές της εταιρείας, αυτή τη στιγμή «όλοι μιλούν με όλους», ενώ δεν αποκλείεται να δείξει ενδιαφέρον για το ποσοστό της Duke, ακόμη και η ΔΕΠΑ που κατέχει το 51% των μετοχών της ΕΠΑ Αττικής. Στην περίπτωση αυτή βεβαίως υπάρχει περίπτωση να κατηγορηθεί η Κυβέρνηση ότι κρατικοποιεί αντί να ιδιωτικοποιεί. Ωστόσο η προοπτική αυτή, μπορεί να εξεταστεί αναφέρουν οι ίδιες πηγές, ενόψει της επιχειρούμενης ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ.

Αποτελέσματα

Με μικρή κερδοφορία 2,9 εκατομμυρίων ευρώ, έκλεισε για την ΕΠΑ Αττικής το 2010, μία δύσκολη χρονιά, καθώς οι θερμοκρασίες τους μήνες του χειμώνα ήταν ιδιαίτερα υψηλές. Ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 140 εκατομμύρια έναντι 119 εκατομμυρίων το 2009, ενώ οι πωλήσεις αερίου ανήλθαν σε 263 εκατομμύρια κυβικά μέτρα, έναντι 270 εκατομμυρίων κυβικών το 2009. Για το 2011 η εταιρεία προσβλέπει σε πωλήσεις 311 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου, σε κύκλο εργασιών 190 εκατομμύρια και κέρδη 10 εκατομμυρίων. Ο κ. Μπαλάσκας επισημαίνει ότι το πρώτο τρίμηνο του έτους οι πωλήσεις σημείωσαν σημαντική άνοδο με περίπου 150 εκατομμύρια κυβικά, έναντι 128 το 2010.

Σήμερα το δίκτυο φυσικού αερίου στην Αττική καλύπτει 3.000 χιλιόμετρα, εξυπηρετεί περισσότερους από 230.000 οικιακούς καταναλωτές 5.300 επαγγελματικούς, 400 μεγάλους εμπορικούς και βιομηχανικούς. Επίσης 1.300 σχολεία, δημόσια κτίρια και νοσοκομεία.



ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v