Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνέδριο της ΠΕΣΕΔΕ για Δημόσια Έργα & Ανάπτυξη

Με τίτλο «Δημόσια Έργα και Περιφερειακή Ανάπτυξη – Ώρες ευθύνης για κυβέρνηση και κατασκευαστές», πραγματοποιείται από αύριο 6 ως τις 9 Απριλίου 2011 στην Καρδίτσα, το 67ο Συνέδριο της ΠΕΣΕΔΕ.

Συνέδριο της ΠΕΣΕΔΕ για Δημόσια Έργα & Ανάπτυξη
Με τίτλο «Δημόσια Έργα και Περιφερειακή Ανάπτυξη – Ώρες ευθύνης για κυβέρνηση και κατασκευαστές», πραγματοποιείται από αύριο 6 ως τις 9 Απριλίου 2011 στην Καρδίτσα, το 67ο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ένωσης Συνδέσμων Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΠΕΣΕΔΕ), που εκπροσωπεί 6.500 μικρούς και μεσαίους εργολήπτες που δραστηριοποιούνται σε όλη τη χώρα, μέσω 49 τοπικών Συνδέσμων.

Το φετινό Συνέδριο της ΠΕΣΕΔΕ έχει μια ιδιαίτερη σημασία, καθώς διεξάγεται μέσα σε συνθήκες όπου η κρίση «χτυπά» με ιδιαίτερη σφοδρότητα τον κατασκευαστικό κλάδο, που την περίοδο 1995 – 2006 παρουσίαζε συνεχή μεγέθυνση με ετήσιο ρυθμό της τάξης του 5,50% και για δεκαετίες χαρακτηριζόταν ως η «ατμομηχανή της ανάπτυξης», οδηγώντας εκατοντάδες επιχειρήσεις στο χείλος της καταστροφής και δεκάδες χιλιάδες εργαζομένους στην ανεργία.

Το Συνέδριο διεξάγεται επίσης σε στιγμή που σύσσωμος ο κλάδος , με πρωτοβουλία της ΠΕΣΕΔΕ, βρίσκεται σε κινητοποίηση με πανελλαδική αποχή από τις δημοπρασίες από τις 28 Μαρτίου ως τις 12 Απριλίου 2011με αιτήματα:

• Άμεση εξόφληση εκτελεσμένων έργων από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, που ανέρχονται σε 2,5 δισ. ευρώ, μέσα από ένα συγκεκριμένο και δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής.
• Δίκαια φορολογικά μέτρα (ρύθμιση του ΦΠΑ μη εξοφληθέντων τιμολογίων, συμψηφισμός χρεών ευρύτερου δημόσιου τομέα κ.λπ.).

• Ενεργοποίηση – αύξηση των χρηματοδοτικών προγραμμάτων (Π.Δ.Ε., ΕΣΠΑ, «ΘΗΣΕΑΣ», «ΠΙΝΔΟΣ», «ΑΛ. ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ» κ.λπ.) για έργα απαραίτητα και αναγκαία κυρίως για την ανάπτυξη της Περιφέρειας, έργα που θα τονώσουν όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου και τις τοπικές αγορές και θα στηρίξουν την απασχόληση.
• Ένταξη στο ΕΣΠΑ ανεξόφλητων έργων από άλλα χρηματοδοτικά προγράμματα που έχουν καταστεί ανενεργά ή υπολειτουργούν (ΘΗΣΕΑΣ, ΠΙΝΔΟΣ, ΑΛ. ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ κ.ά.)
• Επιβολή αποδοχής εκχώρησης εγκεκριμένων ανεξόφλητων λογαριασμών από τις τράπεζες, χωρίς πρόσθετες «τοκογλυφικές» εξασφαλίσεις.

• Απόσυρση και εκ βάθρων ανασύνταξη του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου του ΥΠΟΜΕΔΙ για το θεσμικό πλαίσιο των Δημοσίων Έργων.

Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου, στο οποίο έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν κυβερνητικοί, πολιτικοί, τοπικοί και άλλοι παράγοντες της χώρας, όπως και φορείς (ΤΕΕ, Εργοληπτικές Οργανώσεις, ΕΜΔΥΔΑΣ κ.ά.), αναμένεται να αναπτυχθεί γόνιμος διάλογος για τα προβλήματα του κλάδου και θα συζητηθούν, μεταξύ άλλων :

• «Ο Απολογισμός του Δ.Σ της ΠΕΣΕΔΕ», με εισηγητή τον Πρόεδρο της ΠΕΣΕΔΕ Κωνσταντίνο Σαββίδη.
• «Ο οικονομικός Απολογισμός», με εισηγητή τον Ταμία της ΠΕΣΕΔΕ Γιώργο Γεωργουλόπουλο.
• «Οι προωθούμενες αλλαγές του Θεσμικού Πλαισίου για τα Δημόσια Έργα», με εισηγητή τον Α’ Αντιπρόεδρο της ΠΕΣΕΔΕ Ορέστη Μεσοχωρίτη.
• «ΦΠΑ – ΙΚΑ – ΜΕΕΠ – Τράπεζες – Κρατικός Μηχανισμός», με εισηγητή τον Β’ Αντιπρόεδρο της ΠΕΣΕΔΕ Νικόλαο Διάκο.
• «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης – Πρόγραμμα Καλλικράτης», με εισηγητή τον Αναπληρωτή Γραμματέα της ΠΕΣΕΔΕ Νίκο Καλτσά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v