Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τέλη του 2011 επιλέγει το Αζερμπαϊτζάν αγωγό

Για το τέλος του 2011 μεταθέτει η κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν, την επιλογή του αγωγού που θα μεταφέρει αέριο της χώρας προς την Ευρώπη, μέσω του αποκαλούμενου «νότιου διαδρόμου».

  • του Μ. Καϊταντζίδη
Τέλη του 2011 επιλέγει το Αζερμπαϊτζάν αγωγό
Για το τέλος του 2011 μεταθέτει η κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν, την επιλογή του αγωγού που θα μεταφέρει αέριο της χώρας προς την Ευρώπη, μέσω του αποκαλούμενου «νότιου διαδρόμου».

Αυτό προέκυψε από τις συναντήσεις που είχε στο Μπακού ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης με τον υπουργό Ενέργειας Natiq Aliyev και άλλους αξιωματούχους της χώρας.

Οι συναντήσεις αυτές έγιναν στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποίησε στο Αζερμπαϊτζάν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, συνοδευόμενος από το υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα.

Από τις συνομιλίες του Προέδρου με τον ομόλογό του Ιλχάμ Αλίγιεφ και τις συναντήσεις που είχαν τα κυβερνητικά στελέχη με ομολόγους τους υπουργούς, έγινε σαφές ότι η χώρα προσβλέπει στον Ελληνο-Ιταλικό αγωγό ως έναν από αυτούς που, μέσω Τουρκίας, θα μεταφέρουν αζέρικο αέριο προς την Ευρώπη.

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας από την πλευρά του, στις διεξοδικές συζητήσεις που είχε με τον Αζέρο Υπουργό Βιομηχανίας και Ενέργειας, Natiq Aliyev, επανέλαβε τη θέση της Ελληνικής Κυβέρνησης, ότι το έργο του Ελληνο-Ιταλικού αγωγού - ITGI είναι το πιο ώριμο, ρεαλιστικό, οικονομικά προσιτό και σωστά διαστασιολογημένο έργο σε σχέση με τις δυνατότητες του κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ ΙΙ, το αέριο του οποίου θα διοχετευθεί στην Ευρώπη.

Επιπλέον, επισήμανε ότι η κατασκευή του αγωγού έχει προχωρήσει σημαντικά και έχουν ήδη εγκριθεί οι μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τη διέλευσή του από το Ελληνικό έδαφος.

Οι κ. Μανιάτης και Aliyev, χαρακτήρισαν ως ιδιαίτερα σημαντική το μνημόνιο κατανόησης που υπέγραψαν η ΔΕΠΑ και η Αζέρικη εταιρεία φυσικού αερίου SOCAR. Τέλος, ο κ. Aliyev και οι αξιωματούχοι του Αζερμπαϊτζάν κατέστησαν σαφές ότι η Κυβέρνηση της χώρας τους θα έχει ολοκληρώσει τις διαδικασίες για τη σύναψη των απαραίτητων συμβολαίων για το άνοιγμα του νοτίου διαδρόμου έως τα τέλη του 2011.

Σημειώνεται ότι για το «νότιο διάδρομο» μεταφοράς φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν, εκτός από τον Ελληνο-Ιταλικό αγωγό –ITGI, επιδιώκουν να συμμετάσχουν οι αγωγοί Nabucco, με όδευση μέσω Τουρκίας-Βουλγαρίας, Ρουμανίας και Ουγγαρίας, ο αγωγός Trans Adriatic Pipeline (ΕGL, Staoil, E.ON) με όδευση προς Ιταλία μέσω Ελλάδας, Αλβανίας και Αδριατικής, ενώ από αμερικανικά συμφέροντα, προωθείται ο αγωγός White Stream, μέσω Γεωργίας και υποθαλασσίως από τη Μαύρη Θάλασσα προς Ρουμανία και Ουγγαρία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v