Economist:Ανάγκη αξιοποίησης δικτύων οπτικής ίνας

Η ανάγκη αξιοποίησης των υφιστάμενων δικτύων οπτικής ίνας και η ένταξή τους στον στρατηγικό σχεδιασμό του υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων επισημάνθηκε στο πλαίσιο του Συνεδρίου Καινοτομίας του Economist.

  • της Μάρως Τσαντήλα
Economist:Ανάγκη αξιοποίησης δικτύων οπτικής ίνας
Η ανάγκη αξιοποίησης των υφιστάμενων δικτύων οπτικής ίνας και η ένταξή τους στον στρατηγικό σχεδιασμό του υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων επισημάνθηκε στο πλαίσιο του Συνεδρίου Καινοτομίας του Economist με θέμα: «Μπορεί η Ελλάδα να βγει από την κρίση χωρίς επενδύσεις στην ευρυζωνικότητα;» που πραγματοποιήθηκε σήμερα την Αθήνα.

Στην συζήτηση με θέμα τις υποδομές ευρυζωνικότητας οι συμμετέχοντες τόνισαν ότι στην Ελλάδα σήμερα υπάρχουν ήδη 30.000 χιλιόμετρα δικτύου οπτικής ίνας το οποίο μπορεί να περιληφθεί στον σχεδιασμό και βοηθήσει στην ταχύτερη υλοποίηση του σχεδίου της πολιτείας για την ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών σε όλη τη χώρα.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Hellas On Line κ. Αντώνης Κεραστάρης σημείωσε ότι θα ήταν κρίμα τα υφιστάμενα δίκτυα να βγουν εντός του σχεδιασμό που αναπτύσσεται για την δημιουργία δικτύου οπτικών ινών.

Ο γενικός διευθυντής της Cyta Hellas Μιχάλης Αχιλλέως τάχθηκε επίσης υπέρ της αξιοποίησης των υφιστάμενων δικτύων ωστόσο δεν παρέλειψε να ασκήσει κριτική στην επιλογή του ΟΤΕ να προχωρήσει στην ανάπτυξη δικτύου vdsl (οπτική ίνα μέχρι τον κατανεμητή και όχι έως τον τελικό καταναλωτή). Θα ήταν λάθος από τα υφιστάμενα δίκτυα adls να πάμε πρώτα σε δίκτυα vdsl και στην συνέχεια σε δίκτυα Fiber To The Home (FTTH) οπτική ίνα μέχρι το σπίτι του καταναλωτή σημείωσε ο κ. Αχιλλέως.

Από την πλευρά του Ομίλου ΟΤΕ ο γενικός εκτελεστικός διευθυντής του Ομίλου κ. Ζαχαρίας Πιπερίδης αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις χρηματοδοτικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η δημιουργία νέων δικτύων τονίζοντας ότι σε αυτή τη χρονική φάση είναι δύσκολο να γίνουν επενδύσεις ενώ ο Chief Operating Officer της Vodafone κ. Δαμιανός Χαραλαμπίδης τόνισε ότι θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση και στην ανάπτυξη της κινητής ευρυζωνικότητας, έναν τομέα όπου δεν έχουν γίνει ακόμη αυτά που θα έπρεπε να γίνουν.

Σ. Κάτσικας: η πολιτεία έχει ξεκαθαρίσει ότι θα προχωρήσει σε δίκτυο FTTH

Από την πλευρά του αρμόδιου υπουργείου ο Γενικός Γραμματέας Επικοινωνιών κ. Σωκράτης Κάτσικας σημείωσε με νόημα ότι η πολιτεία έχει ξεκαθαρίσει ότι θέλει να προχωρήσει στην ανάπτυξη δικτύου FTTH αλλά, τόνισε, δεν μπορεί να σταματήσει κάποιον πάροχο αν αυτός θέλει να επενδύσει σε μια διαφορετική τεχνολογία.

Η πολιτεία, συνέχισε ο κ. Κάτσικας, αυτό που πρέπει να κάνει - και το κάνει ήδη – είναι να εξασφαλίσει τις ίδιες προϋποθέσεις για όλους τους ενδιαφερόμενους σημείωσε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος προς τον παρόντα πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών Ταχυδρομείων κ. Κανέλλο.

Βούγιας: προχωρούν οι ενέργειες για τη νέα εθνική υποδομή

Στο ίδιο συνέδριο ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Σπύρος Βούγιας σημείωσε ότι ένας από τους πυλώνες ανάπτυξης της ευρυζωνικότητας είναι η δημιουργία της νέας εθνικής υποδομής δικτύου οπτικών ινών ανοιχτής πρόσβασης μέχρι το σπίτι (Fiber to the Home) που θα διασφαλίσει την ομαλή μετάβαση σε νέα δίκτυα υπερυψηλών ταχυτήτων με την παροχή μεγάλου αριθμού νέων υπηρεσιών.

Σύμφωνα με τον κ. Βούγια το δίκτυο οπτικών ινών είναι έργο εθνικής σημασίας με μεγάλη ανταποδοτικότητα που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να πραγματοποιήσει ένα σημαντικό ψηφιακό άλμα. Ο υφυπουργός τόνισε μάλιστα ότι, μετά από μεγάλη καθυστέρηση, προχωρούν η διαδικασία ανάδειξης τεχνικοοικονομικού συμβούλου, αλλά και η προκήρυξη διαγωνισμού για τον νομικό σύμβουλο, ο οποίος θα ετοιμάσει τον φάκελο κοινοποίησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Επίσης ο υφυπουργός σημείωσε ότι στις επερχόμενες νομοθετικέ πρωτοβουλίες του υπουργείου για την δημιουργία ενός ολοκληρωμένου θεσμικού πλαισίου για την ευρυζωνικότητα περιλαμβάνονται ακόμη:

-Η κατάρτιση ενός σχεδίου Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τα Δικαιώματα Διέλευσης.
-Η καταγραφή των υφιστάμενων δικτυακών υποδομών της χώρας.
-Ο καθορισμός τεχνικών προδιαγραφών για τα εσωτερικά δίκτυα ηλεκτρονικών επικοινωνιών – σε κατοικίες, επαγγελματικούς χώρους και δημόσια κτίρια – μέσω Κοινής Υπουργικής Απόφασης.
-Η προώθηση σειράς νομοθετικών ρυθμίσεων για την διευθέτηση θεμάτων που σχετίζονται με την αδειοδότηση των κεραιών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v