Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σημίτης: Βλέποντας και κάνοντας πάει η κυβέρνηση

Ευθεία κριτική στην κυβέρνηση για απουσία μακροπρόθεσμου και συγκροτημένου σχεδίου εξόδου της χώρας από την κρίση, επιφανειακές μεταρρυθμίσεις και μη ρεαλιστικούς στόχους ασκεί με άρθρο του στην Καθημερινή, ο Κ. Σημίτης.

Σημίτης: Βλέποντας και κάνοντας πάει η κυβέρνηση
Ευθεία κριτική στην κυβέρνηση για απουσία ενός μακροπρόθεσμου και συγκροτημένου σχεδίου εξόδου της χώρας από την κρίση, επιφανειακές μεταρρυθμίσεις και μη ρεαλιστικούς στόχους και προβλέψεις, ασκεί με άρθρο του στην Καθημερινή, ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κ. Κ. Σημίτης.

Ο κ. Σημίτης κατηγορεί την κυβέρνηση ότι ακολουθεί πολιτική «βλέποντας και κάνοντας», κινούμενη με χρονικό ορίζοντα ενός ως δύο έτη, όταν, κατά τον ίδιο, είναι αναγκαίος μακροπρόθεσμος προγραμματισμός «για να χειριστούμε τις αβέβαιες μελλοντικές εξελίξεις».

«Χρειάζεται ένα πλαίσιο πολιτικής που συνυπολογίζει τη δυναμική της εξέλιξης, τις μακροοικονομικές προοπτικές, το μέγεθος του χρέους και τις συνθήκες που το επηρεάζουν» αναφέρει, χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι στόχο δεν πρέπει να αποτελεί μόνο η εξασφάλιση της επόμενης δόσης του δανείου.

Ο πρώην πρωθυπουργός διαπιστώνει «έλλειψη πειστικού σχεδίου ανάκαμψης», κατάσταση που προκαλεί, σύμφωνα με τον ίδιο, ένταση των αμφιβολιών για την δυνατότητα θετικής έκβασης της κρίσης, εκροές καταθέσεων και περιορισμό των ισχνών δυνατοτήτων ανάκαμψης.

Ασκεί δε «σκληρή» κριτική, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση ότι είναι δέσμια συντεχνιακών ομάδων, με αποτέλεσμα να προχωρά σε «επιφανειακές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», εξέλιξη που εμποδίζει τον πληθωρισμό να μειωθεί σε επίπεδα αντίστοιχα αυτών της Ευρωζώνης.

Ο κ. Σημίτης προτάσσει, όπως και στις προηγούμενες παρεμβάσεις του, την ανάγκη ενός μακροπρόθεσμου και ρεαλιστικού σχεδίου εξόδου της χώρας από την κρίση, και επικεντρώνεται στο φλέγον θέμα της αντιμετώπισης του χρέους.

Διατυπώνει ανοικτά την αμφιβολία του, αν οι στόχοι του Μνημονίου για τη μείωση του χρέους βγαίνουν σημειώνοντας «είναι και αμφίβολο αν η πρόβλεψη της κυβέρνησης (σ. σ για επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων ύψους 6% κάθε χρόνο από το 2014 και έπειτα) είναι ακριβής».

Ταυτόχρονα κρίνει ως μη ρεαλιστική την πρόβλεψη για έσοδα 50 δις ευρώ από αποκρατικοποιήσεις ως το 2015 τονίζοντας ότι δεν υπάρχουν προεργασία μελέτες ή σχέδια από τα οποία να προκύπτει ότι είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί η αναληφθείσα από την Ελλάδα υποχρέωση, έγκαιρα και στο σύνολό της.

Σχέδιο και για αναδιάρθρωση χρέους

Υπό το ίδιο πρίσμα της ανάγκης σύνταξης συντεταγμένου σχεδίου, ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αφήνει εμμέσως πλην σαφώς ανοικτό και το θέμα της αναδιάρθρωσης του χρέους σημειώνοντας «Μακροπρόθεσμες λύσεις, ακόμη και λύσεις που σήμερα φαίνονται απίθανες ή απορριπτέες πρέπει να εξετάζονται συνεχώς.

Και εξηγεί «Η κυβέρνηση και η Τράπεζα της Ελλάδος έχουν σθεναρά αρνηθεί την ανάγκη αναδιάρθρωσης ( σ. σ. του χρέους). Η αναδιάρθρωση καθιερώθηκε όμως από την απόφαση της 25ης Μαρτίου ως μέσο για τον περιορισμό του υπερβολικού χρέους μιας χώρας. Μπορεί να τεθεί ως προυπόθεση της χορήγησης βοήθειας από τον νέο Μηχανισμό και έτσι να επιβληθεί σε μια χώρα»

«Ασάφειες που παραμένουν και δεν διευκρινίζονται μπορεί να οδηγήσουν την χώρα σε μεγαλύτερη ακόμη αστάθεια» προειδοποιεί ο κ. Σημίτης τονίζοντας ότι χρειάζεται και μεγαλύτερη αίσθηση συνευθύνης των άλλων πολιτικών δυνάμεων και των κοινωνικών εταίρων προκειμένου μέσα από μια συνεννόηση να προκύψει ένας σχεδιασμός ρεαλιστικής εξόδου από την κρίση

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v