Βενζίνη: Πρωτιά στην ακρίβεια για την Ελλάδα

Στο μη περαιτέρω έχει φτάσει η συμπίεση των εμπορικών περιθωρίων στον κλάδο των πετρελαιοειδών, καθώς οι εταιρίες μέσω της μείωσής τους προσπαθούν να διατηρήσουν τα μερίδιά τους στην εγχώρια χειμαζόμενη αγορά.

  • του Μιχάλη Καϊταντζίδη
Βενζίνη: Πρωτιά στην ακρίβεια για την Ελλάδα
Στο μη περαιτέρω έχει φτάσει η συμπίεση των εμπορικών περιθωρίων στον κλάδο των πετρελαιοειδών, καθώς οι εταιρίες μέσω της μείωσής τους προσπαθούν να διατηρήσουν τα μερίδιά τους στην εγχώρια χειμαζόμενη αγορά.

Η πτώση της κατανάλωσης κινείται πλέον σταθερά στα επίπεδα του 20% και ο Μάρτιος εμφανίζεται ο χειρότερος ιστορικά μήνας καθώς η πτώση της ζήτησης ξεπέρασε και αυτό το ποσοστό σύμφωνα με πρώτες ανεπίσημες εκτιμήσεις εταιριών.

Έτσι, επιχειρήσεις και λιανέμποροι τρώνε τις σάρκες τους για να διατηρηθούν στη ζωή, ενώ εδώ και καιρό γίνονται στην αγορά κινήσεις, όπως η παραχώρηση πρατηρίων και εγκαταστάσεων μικρότερων εταιριών που αντιμετωπίζουν προβλήματα προς μεγαλύτερες επιχειρήσεις.

Πλέον, πρόσφατη είναι η παραχώρηση 8 πρατηρίων της Dracoil στην εισηγμένη Revoil, ενώ ταυτόχρονα η δεύτερη συμφώνησε όρους πρόσβασης στις δεξαμενές της Dracoil στον Ασπρόπυργο.

Τα περιθώρια

Η δραματική συμπίεση των εμπορικών περιθωρίων φαίνεται καθαρά από τα στοιχεία τιμοληψιών που δημοσιεύει σε εβδομαδιαία βάση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σύμφωνα με αυτά, η Ελλάδα διατηρεί την πρωτιά της ακρίβειας στις τιμές λιανικής για τη βενζίνη με 95 - 1,674 ευρώ το λίτρο (Δευτέρα, 4 Απριλίου), όμως είναι η ένατη πιο ακριβή στην τιμή λιανικής προ φόρων.

Ας σημειωθεί εδώ ότι μέχρι και πέρυσι τον Μάρτιο, όταν ξεκίνησαν τα αλλεπάλληλα κύματα αυξήσεων των φόρων, η Ελλάδα κρατούσε σταθερά την πρωτιά της χαμηλότερης τιμής στη λιανική (λόγω μικρής φορολόγησης) αλλά και της υψηλότερης τιμής προ φόρων, γεγονός που αντανακλούσε τα σχετικά υψηλά εμπορικά περιθώρια που επικρατούσαν στην αγορά.

Ωστόσο, μετά την επιβολή της αυξημένης φορολόγησης και τη μείωση της ζήτησης που ακολούθησε, η εικόνα έχει αλλάξει δραματικά. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ε.Ε., την υψηλότερη τιμή προ φόρων στην Ε.Ε. για την αμόλυβδη 95 την έχει η Δανία με 0,745 ευρώ το λίτρο και ακολουθούν η Γερμανία με 0,725, ευρώ, η Ιταλία με 0,705 ευρώ, η Μάλτα με 0,700 ευρώ, η Ισπανία με 0,690 ευρώ, η Πορτογαλία με 0,687 ευρώ, η Κύπρος με 0,686 ευρώ, η Γαλλία με 0,681 ευρώ και η Ελλάδα με 0,677 ευρώ.

Ο μέσος όρος στην Ε.Ε. των "27" είναι 0,671 ευρώ και στην ευρωζώνη 0,695 ευρώ. Άρα, η Ελλάδα βρίσκεται σχετικά κοντά στον Μ.Ο. των "27" και πολύ χαμηλότερα από τον Μ.Ο,. στους "17", ενώ η τάση δείχνει περαιτέρω μείωση των περιθωρίων, με ό,τι αυτό σημαίνει για τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη των εταιριών του κλάδου.

Αυτήν τη στιγμή, η Ελλάδα έχει τον δεύτερο υψηλότερο ειδικό φόρο κατανάλωσης στη βενζίνη 95, που ανέρχεται σε 0,683 ευρώ το λίτρο. Πρώτη είναι η Ολλανδία, όπου ο ειδικός φόρος φτάνει το 0,724 ευρώ.

Ωστόσο, εδώ παρατηρείται ότι, ενώ η Ολλανδία έχει υψηλότερη φορολογία, εμφανίζει τιμή αντλίας και τιμή προ φόρων πολύ χαμηλότερη από την Ελλάδα, δηλαδή 1,653 και 0,666 ευρώ το λίτρο αντίστοιχα. Παράγοντες της αγοράς εξηγούν το φαινόμενο, το οποίο αντανακλά τα πολύ χαμηλά εμπορικά περιθώρια που ισχύουν στη χώρα, ως αποτέλεσμα της μορφής που έχει η συγκεκριμένη αγορά στην Ολλανδία, κανέναν από τα οποία δεν διαθέτει η Ελλάδα.

Δηλαδή, μικρό αριθμό πρατηρίων, μεγάλη εγγύτητα των σημείων πώλησης με τα διυλιστήρια και τους αποθηκευτικούς χώρους, εκτεταμένο οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο χωρίς γεωγραφικές ανωμαλίες, ελάχιστα νησιά, χαρακτηριστικά που συμβάλλουν στη σημαντική μείωση του κόστους διαχείρισης. Επιπλέον, επισημαίνουν ότι ο ΦΠΑ στη χώρα αυτή είναι 19% έναντι 23% της Ελλάδας.

Οι τιμές

Σε ό,τι αφορά τη διαμόρφωση των τιμών λιανικής, στην Ελλάδα η μέση τιμή της αμόλυβδης 95 χθες Δευτέρα ήταν 1,693 ευρώ το λίτρο, ενώ στους λεγόμενους ακριβούς νομούς της χώρας, όπως Κεφαλονιά και Ρέθυμνο, οι τιμές βρίσκονται σταθερά πάνω από το 1,8 ευρώ το λίτρο.

Η κατάσταση θα ήταν ακόμη χειρότερη αν δεν βοηθούσε η ισοτιμία του δολαρίου, που διαμορφώνεται κοντά στο 1,45 δολάριο ανά ευρώ, γεγονός που βοηθά σημαντικά στην απορρόφηση μέρους των αυξήσεων στις τιμές του "μαύρου χρυσού", ο οποίος τιμολογείται σε δολάρια. Χθες η τιμή του αργού τύπου brent διαμορφωνόταν σε 127 δολάρια το βαρέλι, από τα επίπεδα των 100 δολαρίων όπου κινούνταν τον περασμένο Ιανουάριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v