"Κοινωνικό μέρισμα" μελετά η κυβέρνηση

Θα προβλέπει και «κοινωνικό μέρισμα» το Μεσοπρόθεσμο της περιόδου 2012- 2015; Είναι το νέο …ανέκδοτο που κυκλοφορεί στο υπουργείο Οικονομικών, ενόψει των νέων σκληρών μέτρων που πρόκειται να ανακοινωθούν.

Κοινωνικό μέρισμα μελετά η κυβέρνηση
Θα προβλέπει και «κοινωνικό μέρισμα» το Μεσοπρόθεσμο της περιόδου 2012- 2015; Είναι το νέο …ανέκδοτο που κυκλοφορεί στο υπουργείο Οικονομικών, ενόψει των νέων σκληρών μέτρων που πρόκειται να ανακοινωθούν εντός των ημερών ή υπάρχει σύγχυση μεταξύ των στελεχών της ηγεσίας και ο καθείς λέει τα δικά του ανάλογα με το κοινό που τον ακούει;

«Το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής της περιόδου 2012-2015 θα προβλέπει και τη διανομή κοινωνικού μερίσματος», είπε χθες ένα από τα κορυφαία στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, όταν ρωτήθηκε για τα επικείμενα μέτρα. Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο αντέτειναν άλλοι παράγοντες του υπουργείου. Για να δούμε τι θα δούμε…

Όσο για την «ταμπακέρα» των περίπου 22 δισ. ευρώ που θα κληθούμε να εξοικονομήσουμε την επόμενη τετραετία, αναμείνατε μέχρι την Πέμπτη εάν δεν ανατραπεί ο προγραμματισμός.

Η αναφορά πάντως περί κοινωνικού μερίσματος (το οποίο τελικώς δεν θα είναι κοινωνικό μέρισμα αλλά κάτι σχετικό) αποσκοπεί καθαρά στη δημιουργία του κατάλληλου κλίματος έτσι ώστε να «περάσουν» όσο γίνεται πιο ανώδυνα τα νέα σκληρά μέτρα και να μετριαστούν οι αντιδράσεις εργαζομένων και ανέργων.

Υπενθυμίζεται ότι το επίδομα που είχε ανακοινώσει για τις αδύναμες οικονομικά κοινωνικές ομάδες ο σημερινός πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου τον Σεπτέμβριο του 2009 από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, δόθηκε κατά το ήμισυ και έκτοτε- καθώς διαπιστώθηκε ότι τελικώς δεν υπάρχουν λεφτά- εργαζόμενοι και άνεργοι πληρώνουν το …φόρο του μνημονίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες το ΜΠΔΣ θα έχει 4 κατευθύνσεις: δημοσιονομική, αναπτυξιακή, τις αποκρατικοποιήσεις, και το …κοινωνικό μέρισμα.

Στην υλοποίηση του προγράμματος θα βάλουν …πλάτη και οι πεθαμένοι, καθώς θα προβλέπονται έσοδα περίπου 4 δισ. ευρώ από σχολάζουσες κληρονομιές.

Και ενώ ο «λογαριασμός» ετοιμάζεται σιγά- σιγά ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης μας ζητάει: μείωση κόστους αποζημιώσεων, μείωση φορολογικού βάρους, μείωση ασφαλιστικών δαπανών, μείωση συμμετοχής του κράτους στις ΔΕΚΟ- κλειδιά και νέα μέτρα για τη φοροδιαφυγή.

Σήμερα το ελληνικό δημόσιο δοκιμάζει τις …προθέσεις των αγορών με έντοκα γραμμάτια εξάμηνης διάρκειας, την ώρα που «φουντώνει» η συζήτηση περί αναπόφευκτης αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Ολοένα και περισσότεροι εκφράζουν την άποψη ότι η Ελλάδα δεν θα πετύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους, δε θα μπορέσει να βγει στις αγορές το 2012 και αναρωτιούνται μήπως η αναδιάρθρωση «σε αυτή τη χρονική περίοδο έχει κάποια λογική».

Το υπουργείο Οικονομικών ζητάει από τις αγορές 1,25 δισ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v