Μανιάτης: Έσοδα 15 δισ. από κοιτάσματα πετρελαίου

Δημόσια έσοδα άνω των 10-15 δισ. ευρώ από νέα κοιτάσματα πετρελαίου που υπάρχουν στην Ελλάδα, ανέφερε σε ομιλία του στην Ανοικτή Ενημερωτική Εκδήλωση του ΙΕΝΕ, ο Υφυπουργός ΠΕΚΑ Γ. Μανιάτης.

Μανιάτης: Έσοδα 15 δισ. από κοιτάσματα πετρελαίου
Δημόσια έσοδα άνω των 10-15 δισ. ευρώ από νέα κοιτάσματα πετρελαίου που υπάρχουν στην Ελλάδα, ανέφερε σε ομιλία του στην Ανοικτή Ενημερωτική Εκδήλωση του ΙΕΝΕ για τις «Ενεργειακές και Επιχειρηματικές Εξελίξεις στην Ελλάδα και στη ΝΑ Ευρώπη, ο Υφυπουργός ΠΕΚΑ Γ. Μανιάτης.  

Αναλυτικότερα μεταξύ άλλων ο Γ. Μανιάτης ανέφερε στην ομιλία του:

Θέλω να ολοκληρώσω την παρουσίασή μου, με τον Φορέα Έρευνας και Εκμετάλλευσης Υδρογονανθράκων.
 
Καταθέτουμε στη Βουλή το τελικό Σχέδιο Νόμου, με το οποίο θα δημιουργηθεί ένα σύγχρονο, απόλυτα διαφανές θεσμικό πλαίσιο με σαφείς όρους παραχωρήσεων, προσήλωση στη διαφάνεια και αυστηρά μέτρα περιβαλλοντικής προστασίας.

Με τη δημιουργία του Φορέα, απαντάμε αποτελεσματικά στην εθνική απουσία και ανυπαρξία των τελευταίων 15 ετών.

Προτείνουμε τη μείωση στο 20% της φορολογίας των επιχειρήσεων αναζήτησης, έρευνας και εκμετάλλευσης Υ/Α που θα δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα.

Εισάγουμε το σύστημα «ανοιχτής πόρτας» (open door) εκτός από το ισχύον μέχρι σήμερα σύστημα των «γύρων παραχωρήσεων».

Υιοθετούμε τη μέθοδο των «σεισμικών ερευνών μη αποκλειστικών δεδομένων» (Non-exclusive seismic surveys), που δεν έχει εφαρμοσθεί ποτέ στην Ελλάδα, παρά το ότι αποτελεί αναγνωρισμένη διεθνή πρακτική.

Αυξάνουμε την ερευνητική περίοδο των υπό αδειοδότηση οικοπέδων, καθώς και την έκταση των προς αναζήτηση και διερεύνηση οικοπέδων.

Υιοθετούμε αυστηρή περιβαλλοντική πολιτική, σε συμμόρφωση και με τις νέες κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά το ατύχημα στον Κόλπο του Μεξικού.

Βρισκόμαστε σε στενή συνεργασία με προηγμένα Ευρωπαϊκά Κράτη του χώρου, προκειμένου να μας βοηθήσουν με την τεχνογνωσία τους.

Συγκροτήσαμε ήδη επιτροπή υψηλού επιπέδου, με στόχο τη διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου εθνικού πληροφοριακού συστήματος γεωχωρικών και αλφαριθμητικών δεδομένων για την επεξεργασία, ενιαιοποίηση και προβολή σε διεθνείς επενδυτές, του συνόλου των στοιχείων και πληροφοριών που διαθέτει η χώρα από τις έρευνες Υ/Α της τελευταίας 30ετίας που έχουν γίνει από τη ΔΕΠ – ΕΚΥ και άλλους φορείς. Η διαμόρφωση αυτού του πληροφοριακού συστήματος θα αυξήσει σημαντικά την επενδυτική ελκυστικότητα του ελλαδικού χώρου.

Η εκτίμηση ότι σε εύλογο βάθος χρόνου μπορούμε να καλύψουμε το 1/5 έως 1/3 των εθνικών μας αναγκών σε Υ/Α από εγχώριες πηγές, δεν βρίσκεται καθόλου εκτός πραγματικότητας.

Σήμερα θα αρκεστώ να σημειώσω αυτό που γίνεται αποδεκτό από όλους τους υπεύθυνους γνώστες του θέματος στη χώρα μας.

Είναι απολύτως ρεαλιστική η εκτίμηση ότι τα επόμενα χρόνια μπορούν να εντοπισθούν στην πατρίδα μας τουλάχιστον άλλοι 3-4 «Πρίνοι». Αυτοί οι 3-4 «Πρίνοι» σημαίνουν σε βάθος 15-20 ετών, τουλάχιστον 3-4 x 120.000.000= 350.000.000-500.000.000 βαρέλια πετρελαίου. Με μία πολύ συντηρητική τιμή, της τάξης των 100 δολ. το βαρέλι (αρκετοί μιλούν για 150 δολ. το βαρέλι), σημαίνουν έσοδα 35-50 δις δολάρια.

Αφαιρώντας τις δαπάνες των επενδύσεων και γεωτρήσεων, καθώς και τα κέρδη των εταιριών εξόρυξης, είναι εύλογο να συζητούμε για δημόσια έσοδα πάνω από 10-15 δις. δολάρια. Αναμφισβήτητα, σοβαρή στήριξη στην συλλογική προσπάθεια ανόρθωσης της εθνικής οικονομίας.

Φίλες και φίλοι αυτές οι δύσκολες ώρες που περνάμε ως κοινωνία, πρέπει να σταθούν η αφορμή για να κοιταχθούμε στον καθρέφτη της ιστορίας και να έρθουμε αντιμέτωποι με τους ίδιους τους εαυτούς μας. Και να παραδεχθούμε ότι αυτό που δεν έχουμε και πρέπει να αποκτήσουμε, είναι μια νέα νοοτροπία.

Νοοτροπία σκληρής προσπάθειας και αξιοκρατίας, στον αντίποδα της υπόγειας συνδιαλλαγής, του βολέματος και της αναξιοκρατίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v