Στις εφορίες όσοι δεν υπέβαλλαν ΦΜΑΠ

Στις εφορίες καλούνται να παρουσιαστούν 14.000 φορολογούμενοι οι οποίοι την περίοδο 1997 - 2007 δεν υπέβαλλαν δήλωση ΦΜΑΠ για ένα ή περισσότερα έτη.

Στις εφορίες όσοι δεν υπέβαλλαν ΦΜΑΠ
Στις εφορίες καλούνται να παρουσιαστούν 14.000 φορολογούμενοι οι οποίοι την περίοδο 1997 - 2007 δεν υπέβαλλαν δήλωση ΦΜΑΠ για ένα ή περισσότερα έτη.

Όπως προέκυψε από ελέγχους του υπουργείου Οικονομικών, μεγάλος αριθμός φορολογουμένων - κατόχων μεγάλης ακίνητης περιουσίας, αν και ήταν υποχρεωμένοι, δεν υπέβαλλαν δήλωση ΦΜΑΠ την περίοδο 1997 μέχρι 2007.

Οι φορολογούμενοι αυτοί θα πρέπει να ρυθμίσουν τις υποχρεώσεις τους, υποβάλλοντας τις αντίστοιχες δηλώσεις Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας μέχρι την 31η Μαΐου 2011.

Τις επόμενες μέρες αναμένεται να σταλεί στις εφορίες αναλυτική κατάσταση από τη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων με τα φυσικά πρόσωπα που κατέχουν μεγάλης αξίας ακίνητη περιουσία, άνω του 1.000.000 ευρώ, και τα οποία δεν υπέβαλαν δήλωση ΦΜΑΠ έτους 2007.

Οι προϊστάμενοι των ΔΟΥ θα πρέπει να ενεργοποιήσουν αποτελεσματικά τις απαιτούμενες διαδικασίες για τη διαχείριση των διασταυρωτικών αυτών καταστάσεων.

Συγκεκριμένα, στις περιπτώσεις όπου από τις καταστάσεις που θα αποσταλούν στις ΔΟΥ από τη ΓΓΠΣ προκύπτει και μετά τον έλεγχο της ΔΟΥ ότι δεν έχουν υποβληθεί δηλώσεις ΦΜΑΠ, είτε για όλα τα έτη (1997 - 2007) είτε για κάποια από αυτά, ο υπόχρεος θα καλείται τηλεφωνικά μέχρι τις 31 Μαΐου να προσέλθει στη ΔΟΥ, να υποβάλει τις οικείες δηλώσεις και να καταβάλει τον αναλογούντα φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας, με τις νόμιμες προσαυξήσεις, ή να του επιβληθούν οι λοιπές κυρώσεις όπου προβλέπεται.

Η ίδια διαδικασία θα εφαρμόζεται και στην περίπτωση όπου ο υπόχρεος θα προσκομίσει τη δήλωση μόνος του ή κατόπιν πρόσκλησης που θα αποσταλεί από το υπουργείο Οικονομικών.

Οι 14.000 μεγαλοϊδιοκτήτες ακινήτων έπεσαν στα «δίχτυα» του υπουργείου Οικονομικών με την αλλαγή της νομοθεσίας και την επιβολή του ενιαίου τέλους ακινήτων.

Συγκεκριμένα, αν και δεν υπέβαλλαν τη δήλωση ΦΜΑΠ μέχρι και το 2007 όπου ίσχυσε το μέτρο, ωστόσο υπέβαλαν το 2008 τις δηλώσεις Ε9 για τον υπολογισμό και την καταβολή του ΕΤΑΚ. Σημειώνεται ότι ο υπολογισμός του ΕΤΑΚ γίνεται αυτομάτως από τη ΓΓΠΣ από τα στοιχεία των δηλώσεων του Ε9, ενώ για τον υπολογισμό του ΦΜΑΠ θα έπρεπε ο υπόχρεος να υποβάλλει δήλωση εφόσον η αξία της ακίνητης περιουσίας υπερέβαινε το αφορολόγητο όριο.
 
Υπενθυμίζεται ότι ο ΦΜΑΠ αφορούσε σε φορολογουμένους με ακίνητη περιουσία άνω των 243.600 ευρώ για τους άγαμους, 487.200 ευρώ για τους έγγαμους, με προσαύξηση 61.650 ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα παιδιά και 73.400 ευρώ για καθένα από το τρίτο παιδί και πάνω.
 
Ο φόρος υπολογιζόταν με συντελεστές από 0,354% έως 0,944% επί της αντικειμενικής αξίας, για τα φυσικά πρόσωπα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v