Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ξεκινά ο τεχνικός έλεγχος μοτοσικλετών από ΚΤΕΟ

Σε πιλοτικό στάδιο βρίσκεται ακόμη η διαδικασία τεχνικού ελέγχου των μοτοσικλετών από τα ΚΤΕΟ καθώς ακόμη οι έλεγχοι δεν έχουν γενικευθεί αλλά πραγματοποιούνται σε ορισμένες περιοχές της χώρας.

  • της Μάρως Τσαντήλα
Ξεκινά ο τεχνικός έλεγχος μοτοσικλετών από ΚΤΕΟ
Σε πιλοτικό στάδιο βρίσκεται ακόμη η διαδικασία τεχνικού ελέγχου των μοτοσικλετών από τα ΚΤΕΟ καθώς παρότι ο σχετικός νόμος ισχύ ήδη από τα τέλη του προηγούμενου χρόνου, ακόμη οι έλεγχοι δεν έχουν γενικευθεί αλλά πραγματοποιούνται σε ορισμένες περιοχές της χώρας.

Ο υποχρεωτικός έλεγχος θα ξεκινήσει, κατά πάσα πιθανότητα από τις αρχές του επόμενου μήνα.

Το αρμόδιο υπουργείο δεν έχει ακόμη προχωρήσει στην έκδοση της υπουργικής απόφασης με την οποία θα ορίζει το κόστος του τεχνικού έλεγχου για τις μοτοσικλέτες αλλά και το κόστος της έκδοσης Κάρτας Θορύβου όπως προβλέπεται επίσης από τον νόμο.

Οι έλεγχοι άρχισαν σε Κόρινθο, Ρόδο, Καρδίτσα
?
Παρά τις καθυστερήσεις σε ορισμένες περιοχές της χώρας έχουν ξεκινήσει οι έλεγχοι ενώ σύντομα αναμένεται ότι θα ακολουθήσουν και σε άλλες περιοχές αφού σταδιακά προχωρά η αδειοδότηση ΚΤΕΟ που μπορούν να πραγματοποιήσουν ελέγχους σε δίκυκλα.

Ήδη από την εταιρεία Autoviosion Τεχνικοί έλεγχοι Δικύκλων διενεργούνται βάσει προγράμματος πρόσκλησης?στα ΙΚΤΕΟ ΚΟΡΙΝΘΟΥ & ΙΚΤΕΟ ΡΟΔΟΥ (περιοχή Ασγούρου). Επίσης και τεχνικοί έλεγχοι στα δίκυκλα έχουν αρχίσει από τις αρχές Απριλίου και στην Καρδίτσα όπου από τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη έχει ανακοινωθεί ι το πρόγραμμα πρόσκλησης των δικύκλων.

Ο όλος σχεδιασμός για τον γενικευμένο τεχνικό έλεγχο των δικύκλων άνω των 50 κ.ε. έχει καθυστερήσει και ως ένα βαθμό για αυτό ευθύνεται το γεγονός ότι τα υφιστάμενα ΚΤΕΟ δεν είχαν την δυνατότητα να πραγματοποιούν ελέγχους σε δίκυκλα αφού δεν προβλέπονταν. Με την καθιέρωση του τεχνικού ελέγχου δικύκλων μεγάλος αριθμός Ιδιωτικών ΚΤΕΟ προσάρμοσαν τον εξοπλισμός τους καταθέτοντας αιτήσεις για την να λάβουν την σχετική άδεια.

Από 2 Μαίου ξεκινούν υποχρεωτικοί έλεγχοι και στη Βέροια

Σύντομα αναμένεται ότι ο τεχνικός έλεγχος δικύκλων θα ξεκινήσει στην Αθήνα αλλά και σε πόλεις της επαρχίας όπου έχει προχωρήσει η διαδικασία αδειοδότηση όπως η Βέροια όπου η ΙΚΤΕΟ HELLAS ανακοίνωσε την έναρξη της διαδικασίας τεχνικού ελέγχου από τις 2 Μαϊου.
Να σημειώσουμε ότι ο έλεγχος των μοτοσικλετών με κινητήρες μεγαλύτερους από 50 κ.εκ. θα γινεται υπό την προϋπόθεση όμως στην οικεία νομαρχία υπάρχει μονάδα η οποία έχει άδεια να διενεργεί τους ελέγχους αυτούς.

Αντίθετα σε περίπτωση που δεν υπάρχει ΚΤΕΟ με σχετική άδεια τότε και μέχρι την δημιουργία της, δεν υφίσταται υποχρέωση ελέγχου.

Οι έλεγχοι θα διενεργούνται κατά το πρότυπο που ισχύει για τα ΙΧ με πρόκληση από την περιφέρεια. Το πρόγραμμα που ακολουθούν τα δίκυκλα για αρχικό και περιοδικό έλεγχο είναι ίδιο με τα αυτοκίνητα.

Δηλαδή, τα καινούρια δίκυκλα θα περνούν ΚΤΕΟ 4 χρόνια μετά από την έκδοσης της πρώτης αδείας τους, με προθεσμία από τρεις εβδομάδες πριν έως μία εβδομάδα? μετά την ημερομηνία αυτή, ενώ ο περιοδικός έλεγχος θα είναι κάθε 2 χρόνια.?

Κόστος

Ακόμη δεν υπάρχει υπουργική απόφαση η οποία να προβλέπει να ότι το κόστος Ελέγχου όμως, όπως αναφέρουν πληροφορίες, για τις μοτοσικλέτες έως 250 κ.εκ., το κόστος θα ανέρχεται σε 30 ευρώ ενώ τα δίκυκλα με κινητήρες άνω των 250 κ.εκ. θα είναι 35 ευρώ. Σε περίπτωση που απαιτείται επανέλεγχος τότε το κόστος του να ανέρχεται σε 8 ευρώ ενώ κοντά στα 8 ευρώ θα είναι και το κόστος για την έκδοση της Κάρτας Ελέγχου Θορύβου θα κυμαίνεται από 8 έως 10 ευρώ.

Στον σχεδιασμό του αρμόδιου υπουργείου περιλαμβάνεται μακροπρόθεσμα η επέκταση του ελέγχου και στα μικρά δίκυκλα με κυβισμό μικρότερο των 50 κυβικών εκατοστών. Όμως για τα δίκυκλα αυτά θα πρέπει προηγουμένως να δημιουργηθεί βάση δεδομένων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v