Προβόπουλος για συνενώσεις τραπεζών - εγγυήσεις

Την ανάγκη συνενώσεως και ανασύνταξης του τραπεζικού κλάδου επεσήμανε ο διοικητής της ΤτΕ κ. Γ. Προβόπουλος, ενώ τόνισε ότι «η παροχή κρατικών εγγυήσεων απέτρεψε την εμφάνιση πιστωτικής ασφυξίας». Τι είπε για αναδιάρθρωση.

Προβόπουλος για συνενώσεις τραπεζών - εγγυήσεις
Την ανάγκη συνενώσεως και ανασύνταξης του τραπεζικού κλάδου επεσήμανε πριν από λίγο κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Γ.Σ. της ΤτΕ ο διοικητής Γ. Προβόπουλος, ενώ έδωσε ξεκάθαρη απάντηση όσον αφορά την παροχή εγγυήσεων προς το τραπεζικό σύστημα λέγοντας ότι «η παροχή κρατικών εγγυήσεων απέτρεψε την εμφάνιση συνθηκών πιστωτικής ασφυξίας».

Σε ό,τι αφορά την αναδιάταξη του τραπεζικού κλάδου, ο κ. Προβόπουλος υποστήριξε ότι «οι νέες συνθήκες επιτάσσουν αλλαγή επιχειρηματικού μοντέλου το οποίο θα στηριχθεί σε ολική ανασύνταξη δυνάμεων».

Χαρακτηριστικά ανέφερε «οι ανασυντάξεις και οι συνενώσεις είναι επιτυχέστερες όταν δρομολογούνται με προβλεπτική ικανότητα, λαμβάνουν υπόψη όλα τα δεδομένα και είναι αποτέλεσμα φιλικής διαπραγμάτευσης".

Ωστόσο, διευκρίνισε ότι καμία αναδιάταξη του χρηματοπιστωτικού συστήματος δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ανάγκη συνέχισης της δημοσιονομικής προσπάθειας και επίσπευσης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στο κράτος και την οικονομία.

--- Εγγυήσεις

Σε ό,τι αφορά τον προβληματισμό που έχει αναπτυχθεί σχετικά με την παροχή εγγυήσεων προς τις τράπεζες, ο κ. Προβόπουλος τόνισε ότι αυτές ήταν αναγκαίες και συνεχίζουν να είναι αναγκαίες προς το παρόν, καθώς η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας αποξένωσε τις τράπεζες από τις αγορές, και υπέστησαν πλήγμα φυγής καταθέσεων.

Στο σημείο αυτό υπενθύμισε με νόημα ότι οι εγγυήσεις δεν είναι ρευστό αλλά τίτλοι και ότι δέχονται περικοπή αποτίμησης όταν κατατίθεται στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

«Χωρίς την έκτακτη παροχή ρευστότητας από το Ευρωσύστημα, και με δεδομένο το χρηματοπιστωτικό περιβάλλον, οι τράπεζες θα ήταν αναγκασμένες να επισπεύσουν την είσπραξη απαιτήσεων, να περικόψουν την ανακύκλωση δανείων, να περιορίσουν τις ρυθμίσεις συμβάσεων που διευκολύνουν την εξυπηρέτηση παλαιών δανείων και να απορρίπτουν νέες αιτήσεις δανειοδότησης φερέγγυων πελατών».

--- Προσωρινά

Ο διοικητής της ΤτΕ τόνισε ότι τα μέτρα στήριξης της ρευστότητας που ελήφθησαν από την ΕΚΤ και το κράτος έχουν προσωρινό χαρακτήρα.

Οι τράπεζες πρέπει να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα, και η προσαρμογή αυτή πρέπει να γίνει συντεταγμένα.

«Χρειάζεται δηλαδή το συντομότερο δυνατόν οι τράπεζες να είναι σε θέση να διαμεσολαβούν αυτοδύναμα μεταξύ των αποταμιευτών και επενδυτών έχοντας απεξαρτηθεί από την ανάγκη έκτακτης στήριξης της ΕΚΤ ή του κράτους».

Τέλος, κατά τη διάρκεια της ετήσιας Γ.Σ. και παρουσίας της έκθεσης του διοικητή για την ελληνική οικονομία, ήταν παρόντες σύσσωμες οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών:

Οι κ.κ. Β. Ράπανος και Απ. Ταμβακάκης της Εθνικής Τράπεζας, ο Γ. Κωστόπουλος και Δ. Μαντζούνης της Alpha Bank, ο Ν. Νανόπουλος της Eurobank, ο Μ. Σάλλας της Τρ. Πειραιώς, ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλος.


Όχι σε αναδιάρθρωση χρέους

"Χρειάζεται τώρα μια ισχυρή επανεκκίνηση της προσπάθειας, που θα καλύψει γρήγορα τις υστερήσεις και θα δώσει νέα ορμή στη μεταρρυθμιστική πολιτική", δήλωσε ο κ. Γ. Προβόπουλος κατά την παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης της ΤτΕ.

Η Τράπεζα της Ελλάδος, αναφορικά με τα σενάρια για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, εκτιμά ότι μια τέτοια επιλογή δεν είναι ούτε αναγκαία ούτε επιθυμητή και σύμφωνα με τον κ. Προβόπουλο θα είχε καταστροφικές συνέπειες όσον αφορά στην πρόσβαση της ίδιας της κυβέρνησης και των επιχειρήσεων στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων αλλά και πολύ αρνητικές επιπτώσεις στα περιουσιακά στοιχεία των ασφαλιστικών ταμείων, των τραπεζών και των ιδιωτών που έχουν επενδύσει σε τίτλους του ελληνικού δημοσίου.

Ο κ. Προβόπουλος υποστήριξε ότι με το μνημόνιο αποτράπηκαν οι ολέθριες εξελίξεις που έναν χρόνο πριν έμοιαζαν αναπόφευκτες και δόθηκε στην οικονομία ένα χρονικό περιθώριο να προχωρήσει στις αλλαγές που ούτως ή άλλως με ή χωρίς το μνημόνιο έπρεπε να γίνουν.

Ο κ. Προβόπουλος εντοπίζει καθυστερήσεις και αντικειμενικές δυσκολίες που συντηρούν αβεβαιότητες στις αγορές, όπως:

-Η δυναμική του χρέους που παραμένει δυσμενής.
-Η ανταγωνιστικότητα, που βελτιώθηκε ελαφρά, αλλά δεν βελτιώθηκε η διαρθρωτική ανταγωνιστικότητα.
-Η μη ύπαρξη ουσιαστικής βελτίωσης των τομέων που παράγουν πρωτογενή ελλείμματα (λειτουργία δημόσιου τομέα).
-Το ότι δεν προχωρούν όσο βαθιά χρειάζεται οι διαρθρωτικές αλλαγές.
-Τα επίπεδα της ύφεσης.
-Η απώλεια θέσεων εργασίας.
-Η ελλιπής και αποσπασματική ενημέρωση και δημόσια συζήτηση για τα αίτια της κρίσης.

Μάλιστα, ο κ. Προβόπουλος υποστήριξε ότι δεν έχει εξηγηθεί με πειστικό τρόπο η προτεινόμενη διέξοδος και αυτή η έλλειψη πληροφόρησης εξηγεί τη στάση μέρους της κοινής γνώμης απέναντι στις αλλαγές. Πάντως, πρόσθεσε ότι υπάρχουν αντιδράσεις που απλώς επιδίωκαν να μην αλλάξει τίποτα και να υπάρξει επιστροφή στις πρακτικές του παρελθόντος.

---Προβλέψεις για το 2011

Σύμφωνα με τον διοικητή της ΤτΕ, οι προβλέψεις για φέτος δεν επιτρέπουν εφησυχασμό.

Η ύφεση εκτιμάται στο 3% ή λίγο περισσότερο, η ανεργία υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει το 15%, ο πληθωρισμός το 3,25%, η πιστωτική επέκταση στον ιδιωτικό τομέα θα παραμείνει σε αρνητικά επίπεδα, η ανταγωνιστικότητα θα βελτιωθεί και το έλλειμμα ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών θα περιοριστεί κάτω του 9% του ΑΕΠ.

Ο κ. Προβόπουλος υποστήριξε ότι το πρότυπο ανάπτυξης που εφαρμόστηκε έχει εξαντλήσει τα όριά του και το νέο πρότυπο θα πρέπει να στηρίζεται στην αποταμίευση, στις επενδύσεις και στις εξαγωγές. Ωστόσο, διαπίστωσε ότι το νέο πρότυπο καθυστερεί ακόμη.

Ζήτησε επιτάχυνση των αλλαγών στον δημόσιο τομέα, ενδυνάμωση του ανταγωνισμού, ενίσχυση της ευελιξίας και της κινητικότητας στην αγορά εργασίας, βελτίωση της απορρόφησης των κοινοτικών πόρων, αύξηση της αποτελεσματικότητας στην εκπαίδευση και στην καινοτομία και έρευνα και αλλαγή του σημερινού προτύπου παραγωγής και κατανάλωσης ενέργειας.

Υποστήριξε ότι το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής για να έχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα θα πρέπει να εξαλείψει τους παράγοντες που γεννούν ελλείμματα και κυρίως να περικόψει τις δαπάνες, ενώ ανέφερε ότι το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων μπορεί, αν εφαρμοστεί με τόλμη και ταχύτητα, να συμβάλει ουσιαστικά στον περιορισμό του χρέους και να ενισχύσει τη ροή ξένων άμεσων επενδύσεων.




ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v