Γ. Περιστέρης: Η διείσδυση των ΑΠΕ μειώνει τιμές

Η μεγάλη διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας όχι μόνο δεν θα επιβαρύνει τον καταναλωτή, αλλά αντίθετα θα συμβάλει στη μείωση της τιμής της κιλοβατώρας, αναφέρει μελέτη του ΕΜΠ. Τι είπε ο Γ. Περιστέρης. 

  • του Μιχάλη Καϊταντζίδη
Γ. Περιστέρης: Η διείσδυση των ΑΠΕ μειώνει τιμές
Η μεγάλη διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας όχι μόνο δεν θα επιβαρύνει τον καταναλωτή, αλλά αντίθετα θα συμβάλει στη μείωση της τιμής της κιλοβατώρας.

Αυτό προκύπτει από μελέτη του ΕΜΠ που παρουσίασε ο καθηγητής και πρώην πρόεδρος της ΡΑΕ Παντελής Κάπρος και σχολίασε ο Γιώργος Περιστέρης, πρόεδρος του Συνδέσμου Ηλεκτροπαραγωγών από ΑΠΕ, που ανέθεσε τη μελέτη. Αυτή αφορούσε τη διαμόρφωση του τέλους Ανανεώσιμων Πηγών που πληρώνουν οι καταναλωτές μέσω των λογαριασμών, κατά τα επόμενα χρόνια.

Ο λόγος είναι ότι το τελευταίο διάστημα επιχειρείται να καλλιεργηθεί η εντύπωση ότι οι ΑΠΕ ευθύνονται για την υψηλή τιμή της κιλοβατώρας, λόγω του μεγαλύτερου κόστους που έχουν αυτές, συγκριτικά με τη συμβατική ηλεκτροπαραγωγή.

Η εντύπωση αυτή οφείλεται στο ξεπερασμένο και προβληματικό σύστημα το οποίο έχει θεσμοθετήσει η Πολιτεία για την αποτίμηση και τον επιμερισμό του κόστους των ΑΠΕ, τόνισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γιώργος Περιστέρης.

Από την πλευρά του ο κ. Κάπρος, παρουσίασε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία η αυξανόμενη διείσδυση των ΑΠΕ στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας μειώνει το κόστος προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας από την Ημερήσια Αγορά. Ωστόσο όπως παρατήρησε, η μείωση αυτή δεν λαμβάνεται υπόψη, με αποτέλεσμα να διογκώνεται αδικαιολόγητα το ειδικό τέλος ΑΠΕ, το οποίο επιβαρύνει απευθείας τους καταναλωτές.

Στη μελέτη τεκμηριώνεται ότι τα τελευταία χρόνια το τέλος ΑΠΕ είναι υπερτιμημένο προς όφελος των προμηθευτών και εις βάρος των καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας και θα έπρεπε να είναι σημαντικά μικρότερο (45%-51%), εάν η συνεισφορά των ΑΠΕ υπολογίζονταν σωστά και η ημερήσια αγορά ηλεκτρικής ενέργειας λειτουργούσε χωρίς στρεβλώσεις. Επιπλέον, διαπιστώνεται ο προβληματικός χαρακτήρας του τέλους αυτού ως μεθόδου προσδιορισμού και επιμερισμού του κόστους στήριξης των ΑΠΕ στο πλαίσιο της ανάπτυξης έργων ΑΠΕ σε μεγάλη κλίμακα στην Ελλάδα για την επίτευξη των εθνικών στόχων το 2020.

Το σημείο που τόνισε ιδιαίτερα ο κ. Κάπρος, είναι ότι “ο συνδυασμός των στρεβλώσεων που συνεχίζουν να ισχύουν στη λειτουργία της ημερήσιας αγοράς ηλεκτρισμού, σε συνδυασμό με την όλο και αυξανόμενη συμμετοχή των ΑΠΕ στην ημερήσια αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, επιβάλλουν τη ριζική αλλαγή των κανόνων της λειτουργίας της”.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της μελέτης για την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας το 2011 και το βαθμό διείσδυσης των ΑΠΕ, η μείωση της χονδρικής τιμής (Οριακή Τιμή) λόγω των ΑΠΕ, θα είναι 9,5 ευρώ η μεγαβατώρα (1.000 κιλοβατώρες), γεγονός που σημαίνει ότι οι προμηθευτές, θα αγοράσουν ηλεκτρική ενέργεια από τον ΔΕΣΜΗΕ φθηνότερη κατά 734 εκατομμύρια Ευρώ. Το 2011 επίσης, οι συνολικές πληρωμές προς τις μονάδες ΑΠΕ, εκτιμώνται σε 625 εκατομμύρια Ευρώ. Όπως τόνισε ο κ. Κάπρος, η διαφορά των 110 εκατομμυρίων Ευρώ, που προκύπτει από τη μείωση της ΟΤΣ χάρη στη διείσδυση των ΑΠΕ και την αποπληρωμή των μονάδων ΑΠΕ βάσει εγγυημένης τιμής, είναι ένα καθαρό όφελος που πρέπει να απολαύσει ο καταναλωτής.

Ο κ. Περιστέρης είπε στους δημοσιογράφους ότι τη μελέτη του ΕΜΠ θα παρουσιάσουν σε όλους τους θεσμικούς φορείς, όπως υπουργεία, ΡΑΕ και ΔΕΣΜΗΕ. Τόνισε δε ότι η βιομηχανία των ΑΠΕ, παρά τις δυσκολίες και τη γραφειοκρατία, δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας, μειώνει την εξάρτηση της χώρας από εισαγόμενα καύσιμα και συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v