Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελληνικό: Και πάρκο και επένδυση από Κατάρ

Την αρχική συμφωνία του Κατάρ επί του σχεδίου του Ισπανού αρχιτέκτονα, κ. Χοσέ Αθεμπίγιο, για το Ελληνικό έχει αποσπάσει, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση και αν το σχέδιο προχωρήσει προσβλέπει σε άμεσα έσοδα €4 δισ.

Ελληνικό: Και πάρκο και επένδυση από Κατάρ
Την αρχική συμφωνία του Κατάρ επί του σχεδίου του Ισπανού αρχιτέκτονα, κ. Χοσέ Αθεμπίγιο, για το Ελληνικό έχει αποσπάσει, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση και αν το σχέδιο προχωρήσει προσβλέπει σε άμεσα έσοδα ύψους 4 δισ. ευρώ.

Ο Ισπανός αρχιτέκτονας έχει καταθέσει στον πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, και στον υπουργό Επικρατείας, Χάρη Παμπούκη, τη σχετική μελέτη διαμόρφωσης του χώρου και ήδη τα πρώτα σχέδια, με βάση πληροφορίες, έχουν αποσταλεί στους ιθύνοντες του μοναδικού προς το παρόν ενδιαφερόμενου επενδυτή, του Εμιράτου του Κατάρ, οι οποίοι κατ' αρχάς συμφωνούν με τα βασικά σημεία του εγχειρήματος.

Προκειμένου να συνδυαστούν η ανάγκη για δημιουργία ενός μεγάλου πνεύμονα πρασίνου, όπως ζητούν οι φορείς της περιοχής, και η προσέλκυση μιας μεγάλης επένδυσης, το σχέδιο Αθεμπίγιο προτείνει την εκμετάλλευση τετραγωγικών… σε ύψος.

Συγκεκριμένα, θα υψωθούν τρεις γιγάντιοι για τα ελληνικά δεδομένα δόμησης ουρανοξύστες, οι χώροι των οποίων θα διατεθούν για επαγγελματική στέγη και κατοικίες (κυρίως τα ρετιρέ), ενώ ο ισόγειος χώρος δύναται να αξιοποιηθεί για εμπορικές δραστηριότητες π.χ. πολυκαταστήματα κ.ά.

Η έκταση για τους τρεις ουρανοξύστες θα παραχωρηθεί με μακροχρόνια ενοικίαση (μέσω του θεσμού της επιφάνειας) και από την παραχώρηση προσδοκάται ότι θα εισρεύσουν στα ταμεία του κράτους έσοδα 4 δισ. ευρώ.

Εν συνεχεία, τα κεφάλαια θα πολλαπλασιαστούν δεδομένης της επένδυσης που θα πραγματοποιήσει το Κατάρ ή οποιοσδήποτε άλλος επενδυτής επιλεγεί, στην περίπτωση όπου ακολουθηθεί η διαδικασία του ανοιχτού διαγωνισμού...

Με τη λύση αυτή το μεγαλύτερο μέρος της έκτασης των 5.300 στρεμμάτων του πρώην αεροδρομίου θα αξιοποιηθεί για τη δημιουργία ενός γιγάντιου πάρκου στο πρότυπο του Σέντραλ Παρκ στη Νέα Υόρκη.

"Η εκμετάλλευση του... αέρα, και συγκεκριμένα οι τρεις ουρανοξύστες, θα μεταβάλει άρδην την εικόνα της πόλης. Τόσο οι επισκέπτες από τον Αργοσαρωνικό όσο και οι πολίτες θα βλέπουν κάτι εντυπωσιακό, το οποίο θα πλαισιώνεται από πλούσιο πράσινο", τονίζει στέλεχος τράπεζας που ασχολείται με την αξιοποίηση του Ελληνικού.

Όσο για τους ενδιαφερόμενους αγοραστές κατοικίας σε έναν από τους τρεις ουρανοξύστες, "θα αποζημιωθούν από την απεριόριστη και μοναδικής θέας ομορφιά που προσφέρει το επίνειο της πρωτεύουσας", σημειώνει το ίδιο στέλεχος.

Σε ό,τι αφορά τις ενεργειακές προδιαγραφές των τριών κτιρίων, θα είναι με βάση τα πιο σύγχρονα περιβαλλοντικά πρότυπα αφού θα αξιοποιούν εναλλακτικές πηγές ενέργειας όπως ο ήλιος και ο αέρας. "Στα 5.300 στρέμματα δεν θα περνά ούτε ένα καλώδιο της ΔΕΗ", αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Στο οικιστικό μέρος περιλαμβάνεται και η κατασκευή σύγχρονης και πολυτελούς ξενοδοχειακής μονάδας, η οποία θα μπορεί να φιλοξενεί το διεθνές τζετ σετ. Η κυβέρνηση, βάσει των ίδιων πηγών, δεν εγκαταλείπει την ιδέα για δημιουργία μιας high tech βιβλιοθήκης, ψηφιακού κυρίως χαρακτήρα, η οποία θα διαθέτει τα πλέον σύγχρονα συγγράμματα αλλά και κλασικά αριστουργήματα σε ψηφιοποιημένη μορφή.

Πράσινη η πίστα

Πρόθεση της κυβέρνησης είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη κάλυψη της έκτασης με πράσινο. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως εξετάζεται το πάρκο που θα δημιουργηθεί να καλύπτει έκταση ίση με την... πίστα του παλαιού αεροδρομίου.

Το πάρκο θα περιλαμβάνει πλούσια βλάστηση και χώρους αναψυχής, γι' αυτό και εξετάζεται η δυνατότητα να διατηρηθούν οι κτιριακές εγκαταστάσεις του παλαιού αεροδρομίου και να μετατραπούν σε χώρους άθλησης και ψυχαγωγίας. Επίσης, στο πάρκο θα υπάρχουν κατά τα πρότυπα του Σέντραλ Παρκ μικρές τεχνητές λίμνες και χώροι ξεκούρασης και θα δίνεται η δυνατότητα επίδοσης σε εκκεντρικά σπορ.

Δύο μαρίνες

Το Σέντραλ Παρκ της Αθήνας θα διαθέτει και άμεση πρόσβαση στη θάλασσα μέσω της υπογειοποίησης της Λεωφόρου Ποσειδώνος. Στο παραλιακό κομμάτι θα κατασκευαστούν δύο μαρίνες με στόχο να φιλοξενούν πολυτελή σκάφη τόσο των τουριστών όσο και των μόνιμων κατοίκων που θα επενδύσουν στο Ελληνικό.

"Σήμερα υπάρχει η μαρίνα του Αγίου Κοσμά, ωστόσο το σχέδιο προβλέπει αναδιάταξη και ανακατασκευή ώστε να δημιουργηθούν δύο μαρίνες οι οποίες θα εξυπηρετούν τους ιδιοκτήτες σκαφών", αναφέρει το ίδιο στέλεχος.

Κατάρ ή διαγωνισμός;

Οι επικεφαλής της επενδυτικής εταιρίας του Εμιράτου του Κατάρ είναι, με βάση τις ίδιες πηγές, γνώστες των βασικών αξόνων της μελέτης Αθεμπίγιο και φέρεται ότι συμφωνούν. Βέβαια, στην κυβέρνηση, εξαιτίας των εσωκομματικών και όχι μόνο διαφωνιών, επικρατεί προβληματισμός για τον τρόπο αξιοποίησης του Ελληνικού.

Ο υπουργός Επικρατείας, Χάρης Παμπούκης, φέρεται αποφασισμένος να αναθέσει με τη μέθοδο του fast track την επένδυση στους Άραβες του Κατάρ, με τους οποίους έχει υπογραφεί και σχετικό προσύμφωνο, ωστόσο λαμβάνει υπόψη του και όσους διατείνονται πως πρέπει να προκηρυχθεί διεθνής διαγωνισμός.

"Στην πρώτη περίπτωση, η διαδικασία παραχώρησης αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέχρι το τέλος Ιουνίου. Στη δεύτερη, θα χρειαστεί τουλάχιστον ένα έτος και στην παρούσα κατάσταση κάτι τέτοιο δεν βοηθά στο παραμικρό την ώθηση των επενδύσεων", επισημαίνεται.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v