ΕΘΕΛ: Απάτη με πλαστά πιστοποιητικά αιμοδοσίας

Μία ακόμη υπόθεση απάτης καλείται να εξιχνιάσει στις συγκοινωνίες ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, ο οποίος καλείται τώρα να διαλευκάνει και την υπόθεση που αφορά στις χιλιάδες μέρες άδειας υπαλλήλων της ΕΘΕΛ.

  • της Μάρως Τσαντήλα
ΕΘΕΛ: Απάτη με πλαστά πιστοποιητικά αιμοδοσίας
Μία ακόμη υπόθεση απάτης καλείται να εξιχνιάσει στις αστικές συγκοινωνίες ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, ο οποίος μετά τις παράνομες προσλήψεις προσωπικού στην Μετρό και το Τραμ, καλείται τώρα να διαλευκάνει και την υπόθεση που αφορά στις χιλιάδες μέρες άδειας που έχουν λάβει υπάλληλοι της ΕΘΕΛ προσκομίζοντας πλαστά πιστοποιητικά αιμοδοσίας.

Οι επιτήδειοι είχαν στήσει ολόκληρο κύκλωμα που χορηγούσε, επ’ αμοιβή, πλαστά πιστοποιητικά αιμοδοσίας με αποτέλεσμα οι εμπλεκόμενοι υπάλληλοι της ΕΘΕΛ να έχουν καρπωθεί περισσότερες από 3.000 ημέρες. 3.000 ημέρες άδειες τις οποίες όμως δεν δικαιούνταν.

Η υπόθεση «έσκασε» πριν από ένα χρόνο οπότε και διαπιστώθηκε πολύ μεγάλος αριθμός αδειών αιμοδοσίας που είχαν δοθεί με πλαστά πιστοποιητικά την περίοδο 2004 - 2010. Από την εσωτερική έρευνα που διεξήχθη διαπιστώθηκε ότι στην υπόθεση εμπλέκονται περίπου 80 άτομα. 

Τα πειθαρχικά συμβούλια της εταιρείας επέβαλαν ποινές αργίας από 6 εως 30 ημέρες σε δεκάδες εργαζόμενους, ωστόσο σχεδόν οι μισοί από τους εμπλεκόμενους δεν είχαν καμία επίπτωση καθώς στο μεσοδιάστημα συνταξιοδοτήθηκαν και αποχώρησαν από την εταιρεία.

Ενδεικτικό του θράσους που είχαν οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση είναι ότι προσκόμιζαν πλαστές ιατρικές βεβαιώσεις ότι είχαν δώσει αίμα και αιμοπετάλια και στην περίπτωση αυτή έπαιρναν άδεια 4 ημερών.

Οι απώλειες για την εταιρεία είναι πολύ μεγάλες ενώ ο σχετικός φάκελος είναι ήδη στα χέρια του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λ.Ρακιντζή που θα μεταβιβάσει τα στοιχεία στον εισαγγελέα.

Να σημειώσουμε ότι όπως ορίζει ο νόμος οι υπάλληλοι του δημοσίου που προσφέρουν αίμα δικαιούνται πέραν της ημέρας αιμοδοσίας και δύο ημέρες επιπλέον άδειας με πλήρεις αποδοχές.

Τέλος ιατρικά θεωρείται ασφαλές ένας υγιής ενήλικος άνδρας να δώσει αίμα 3 εως 4 φορές το χρόνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v