ΣτΕ: Συνέχιση των έργων της σήραγγας του Αχελώου

Την, υπο προυποθέσεις, συνέχιση των έργων συντήρησης της σήρραγγας του Αχελώου αποφάσισε η Ολομέλεια του Συμβουλιου της Επικρατείας.

ΣτΕ: Συνέχιση των έργων της σήραγγας του Αχελώου
Την, υπο προυποθέσεις, συνέχιση των έργων συντήρησης της σήρραγγας του Αχελώου αποφάσισε η Ολομέλεια του Συμβουλιου της Επικρατείας.

Πριν από περίπου ένα χρόνο η Ολομέλεια του ΣτΕ είχε σταματήσει όλα τα έργα για την εκτροπή του Αχελώου ποταμου. Εν συνεχεία στο ανώτατο δικαστήριο προσέφυγαν το υπουργείο υποδομών καθώς και τοπικοί φορείς ζητώντας την ανακληση της αποφασης και ισχυριζόμενοι οτι υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης της σήραγγας του Αχελώου.

Αφού προσκομίστηκαν τα απαραίτητα στοιχεία, τελικώς η Ολομέλεια του ΣτΕ έκανε δεκτή την αίτηση του υπουργείου Υποδομών και επέτρεψε την κατασκευή των αναγκαίων έργων για την αποκατάσταση των φθορών στη σήραγγα υπό την προϋπόθεση ότι:

α) τα μέτρα είναι προσωρινά και δεν συνεπάγονται την κατασκευή της τελικής επένδυσης σε οιοδήποτε τμήμα του υπολειπόμενου ανεπένδυτου μέρους της σήραγγας

β) η λήψη των μέτρων διασφαλίζει τη διατήρηση της υφιστάμενης πραγματικής κατάστασης μέχρι τη λήξη της εκκρεμοδικίας

γ) για την εκτέλεση των απαιτούμενων εργασιών η διοίκηση δεσμεύεται ότι δεν θα χρησιμοποιήσει εργοτάξια εγκατεστημένα στις κοίτες του Αχελώου και των παραποτάμων του, η δε απόληψη των απαραίτητων αδρανών υλικών δεν θα γίνει από τις κοίτες των ποταμών, αλλά από νόμιμα λειτουργούντα λατομεία.

Ακόμη, η Ολομέλεια επέτρεψε τη λήψη, κατά περίπτωση, παρόμοιων μέτρων στο μέλλον, υπό την αυστηρή προϋπόθεση ότι πρόκειται για προσωρινά υποστηρικτικά μέτρα και υποχρέωνε το υπουργείο Υποδομών να ενημερώνει το δικαστήριο για τις πραγματοποιούμενες εργασίες, μετά την ολοκλήρωσή τους.

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Υποδομών

Θετική εξέλιξη θεωρεί το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία επιτρέπονται τα έργα προστασίας των εκτελεσμένων υποδομών που αφορούν στη σήραγγα του Αχελώου.

Θα αναλάβουμε αμέσως πρωτοβουλία προς την κατεύθυνση των αναγκαίων εργασιών δηλώνοντας και πάλι ότι σεβόμενοι τις αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου θα κινηθούμε αποκλειστικά και μόνον εντός των ορίων τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v