Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αναζητείται νομική φόρμουλα για αυθαίρετα

Τη νομική φόρμουλα με την οποία θα ρυθμιστεί το θέμα των αυθαιρέτων αναζητά η κυβέρνηση ώστε και να μειωθούν τα πρόστιμα και να υπάρξει μια δίκαιη και οριστική λύση στα πλαίσια του συντάγματος, δήλωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Αναζητείται νομική φόρμουλα για αυθαίρετα
Τη νομική φόρμουλα με την οποία θα ρυθμιστεί το θέμα των αυθαιρέτων αναζητά η κυβέρνηση ώστε και να μειωθούν τα πρόστιμα και να υπάρξει μια δίκαιη και οριστική λύση στα πλαίσια του Συντάγματος και των αποφάσεων του ΣτΕ, δήλωσε ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου σε δημοσιογράφους.

Ο υπουργός οικονομικών ανέφερε ότι αναζητείται ο τρόπος για την είσπραξη προστίμων σε πιο βατό πλαίσιο προσθέτοντας: "Θέλουμε να δούμε τι μπορεί να γίνει για να διασφαλιστούν όσοι μπαίνουν στη διαδικασία" ώστε να μην βρεθούν αντιμέτωποι με μια μελλοντική απαίτηση για κατεδάφιση.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου υπογράμμισε ότι εξελίξεις για το θέμα θα υπάρξουν μετά το Πάσχα, ενώ ερωτηθείς αναφορικά με το ενδεχόμενο μια περαίωσης για τα αυθαίρετα είπε πως είναι ένας συμβατός τρόπος. Πρόσθεσε ακόμη ότι οι διαφορές που υπάρχουν με την κ. Μπιρμπίλη επί του θέματος "είναι διαφορές τόνου και όχι ουσίας".

Αναφορικά με το κρίσιμο ζήτημα της επανόδου της Ελλάδας στις αγορές ο κ. Παπακωνσταντινου είπε πως ο στόχος παραμένει να βγει η Ελλάδα στις αγορές το 2012 και ίσως και φέτος.

Μάλιστα ανέφερε ότι αυτό θα γίνει «εάν το επιτόκιο είναι λογικό» χωρίς όμως να διευκρινίσει τι θεωρείται λογικό.

Εναλλακτικά υποστήριξε ότι θα ενεργοποιηθεί η ευρωπαϊκή απόφαση για το μηχανισμό στήριξης (EFSF), που πρακτικά σημαίνει ότι το EFSF θα αγοράζει απευθείας τα ελληνικά ομόλογα.

Και σε αυτή την περίπτωση όμως δεν είναι ξεκάθαροι ούτε οι όροι δανεισμού ούτε ποιες προϋποθέσεις θα πρέπει να πληροί η Ελλάδα ώστε να ενεργοποιηθεί η απόφαση.

Πάντως σημείωσε ότι δεν είναι ούτε στην πρόθεση της Ευρώπης, ούτε της Ελλάδας «να βρεθούμε σε αδιέξοδο». Δήλωσε επίσης ότι η κυβέρνηση δεν μπαίνει γενικώς σε συζητήσεις που αφορούν την αναδιάρθρωση του χρέους.

Εκτίμησε ακόμη ότι τα επιπλέον μέτρα ύψους 3 δισ. ευρώ για φέτος αρκούν για να καλύψουν τις όποιες αποκλίσεις.

Αναφορικά με το ομόλογο της διασποράς διευκρίνισε ότι θα υπάρξουν εξελίξεις από τον Ιούνιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v