ΥΠΕΚΑ: Κοντά σε λύση για τον ΧΥΤΑ Κερατέας

Τη συμβιβαστική λύση που αναζητούσαν για το θέμα της κατασκευής του ΧΥΤΑ Κερατέας φαίνεται να βρίσκουν τελικά το υπουργείο Περιβάλλοντος και οι φορείς της περιοχής.

ΥΠΕΚΑ: Κοντά σε λύση για τον ΧΥΤΑ Κερατέας
Τη συμβιβαστική λύση που αναζητούσαν για το θέμα της κατασκευής του ΧΥΤΑ Κερατέας φαίνεται να βρίσκουν τελικά το υπουργείο Περιβάλλοντος και οι φορείς της περιοχής.
 
Στη συνάντηση που είχαν το απόγευμα η υπουργός κ. Τίνα Μπιρμπίλη και η δημοτική αρχή της Λαυρεωτικής υπό τον δήμαρχο κ. Κωνσταντίνο Λεβαντή έγιναν σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση επίλυσης του ζητήματος, καθώς η πρόταση των τοπικών φορέων για τη δημιουργία μονάδας επεξεργασίας των απορριμμάτων στο Βιομηχανικό Πάρκο Κερατέας και όχι στη θέση Ομβριόκαστρο (η οποία μάλιστα θεωρείται αρχαιολογικός χώρος), που προέβλεπε ο περιφερειακός σχεδιασμός για τη διαχείριση των σκουπιδιών της Αττικής, αντιμετωπίζεται πλέον θετικά από το ΥΠΕΚΑ.

Η αλλαγή στάσης από το υπουργείο Περιβάλλοντος, το οποίο μέχρι πρόσφατα απέρριπτε κάθε σκέψη για αλλαγή της χωροθέτησης του ΧΥΤΑ, είχε ως αποτέλεσμα η συνάντηση με τους εκπροσώπους του δήμου Λαυρεωτικής (στον οποίο ανήκει η Κερατέα) να εξελιχθεί σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα.

Μάλιστα, την προσεχή Τετάρτη θα υπάρξει νέα συνάντηση των δύο πλευρών με στόχο να καταλήξουν σε συμφωνία για τον τρόπο και τον χώρο όπου θα γίνεται η διαχείριση των απορριμμάτων της ανατολικής Αττικής.

Η ανακοίνωση από το ΥΠΕΚΑ μετά το πέρας της συνάντησης

Η διαχείριση των απορριμμάτων αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα μας. Για την κυβέρνηση είναι σαφής η επιλογή να περάσουμε ως χώρα και ως κοινωνία από την απαράδεκτη και προσβλητική για τον πολιτισμό μας κατάσταση της απόρριψης των απορριμμάτων στους Χώρους Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ) σε μια κοινωνία ανακύκλωσης και αξιοποίησης των απορριμμάτων.

Στο πλαίσιο της συνολικής αυτής προσπάθειας, η διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική έχει ιδιαίτερη σημασία. Στην Αττική παράγονται σήμερα ετησίως περίπου 2,1 εκατομμύρια τόνοι απορριμμάτων και εκτιμάται ότι το 2020 η ποσότητα αυτή θα προσεγγίζει τους 2,3 εκατομμύρια τόνους.
 
Η ολοκληρωμένη διαχείρισή τους πρέπει να βασίζεται, όπως γίνεται ήδη στις πιο εξελιγμένες στον συγκεκριμένο τομέα ευρωπαϊκές χώρες, με συνδυασμό ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή, επεξεργασίας και αξιοποίησης σε σύγχρονα εργοστάσια διαχείρισης απορριμμάτων και ασφαλή ταφή των υπολειμμάτων και επίσης να υπερκαλύπτονται οι στόχοι για την ανακύκλωση υλικών και την εκτροπή των βιοαποδομήσιμων αποβλήτων (οργανικά κουζίνας, χαρτί κ.λπ.) από την ταφή, με χρονικό ορίζοντα το 2020.

Το σχέδιο για τις μονάδες επεξεργασίας συναρτάται με το συνολικό σχέδιο ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική. Αυτό σημαίνει ότι έχει διαμορφωθεί σε συνάρτηση με τους στόχους ανακύκλωσης συσκευασιών με διαλογή στην πηγή, καθώς και με την προοπτική προώθησης προγραμμάτων διαλογής στην πηγή οργανικών απορριμμάτων (ιδίως στους περιφερειακούς ΟΤΑ ανατολικής και δυτικής Αττικής).

Στην κατεύθυνση αυτή, η κυβέρνηση πιστεύει ότι πρέπει να υπάρξει συνεργασία και συμπόρευση όλων των αρμόδιων φορέων (υπουργεία, αποκεντρωμένη διοίκηση, περιφέρεια, δήμοι κ.λπ.). Αφορά ιδιαίτερα στους δήμους όπου έχουν χωροθετηθεί οι εγκαταστάσεις για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων.

Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκε συνάντηση συνεργασίας και διαλόγου με τον δήμο Λαυρεωτικής.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε κλίμα συνεργασίας και αμοιβαίας εμπιστοσύνης και με ειλικρινή διάθεση για εξεύρεση λύσης σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Στη συνάντηση τέθηκαν και συζητήθηκαν τα ακόλουθα ζητήματα: 

* Στη νοτιοανατολική Αττική στην περιοχή του δήμου Λαυρεωτικής θα λειτουργεί σύγχρονη μονάδα η οποία θα βασίζεται σε δόκιμη και εφαρμοσμένη τεχνολογία διαχείρισης απορριμμάτων που θα έχει ήδη χρησιμοποιηθεί για ανάλογα απόβλητα σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) ή στις ΗΠΑ και στον Καναδά για εύλογο χρονικό διάστημα. 

* Στον χώρο υγειονομικής ταφής θα οδηγούνται μόνο τα υπολείμματα της επεξεργασίας. Ο χώρος θα λειτουργήσει σε συνδυασμό με τα προγράμματα ανακύκλωσης και το εργοστάσιο επεξεργασίας. 

* Ο δήμος Λαυρεωτικής θα συμμετέχει, στο πλαίσιο των προβλέψεων και των δυνατοτήτων της εθνικής νομοθεσίας, στην κατασκευή και λειτουργία των έργων που θα γίνουν στην περιοχή. 

* Στη νοτιοανατολική Αττική θα υλοποιηθεί ολοκληρωμένο πρόγραμμα διαλογής στην πηγή για οργανικά απόβλητα (υπολείμματα τροφών και πράσινα απόβλητα).

Η υπουργός ΠΕΚΑ, κ. Τίνα Μπιρμπίλη, κάλεσε τον δήμο Λαυρεωτικής να καταθέσει την ολοκληρωμένη πρότασή του, τεκμηριωμένη ως προς τα κόστη και τα περιβαλλοντικά οφέλη, η οποία θα συζητηθεί σε επόμενη συνάντηση την ερχόμενη εβδομάδα.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο γενικός γραμματέας Περιβάλλοντος, κ. Άρης Αλεξόπουλος, και από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής ο γενικός γραμματέας, κ. Ηλίας Λιακόπουλος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v