Ασφάλειες: Ριζικές αλλαγές φέρνει η κρίση

Δραστικές μεταβολές στη δομή του ασφαλιστικού κλάδου αναμένονται μέχρι το τέλος του 2012, καθώς η τρέχουσα οικονομική κρίση έχει δημιουργήσει έντονη και πολυεπίπεδη κινητικότητα.

Ασφάλειες: Ριζικές αλλαγές φέρνει η κρίση
Δραστικές μεταβολές στη δομή του ασφαλιστικού κλάδου αναμένονται μέχρι το τέλος του 2012, καθώς η τρέχουσα οικονομική κρίση έχει δημιουργήσει έντονη και πολυεπίπεδη κινητικότητα.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, στα πιθανότερα σενάρια για το μέλλον συγκαταλέγονται τα εξής:

Α. Η ενίσχυση των μεριδίων των ξένων εταιριών και η συρρίκνωση των ελληνικών. Αυτό λέγεται ότι θα συμβεί για διάφορους λόγους:

α) Οι ξένες εταιρίες διαθέτουν περισσότερο "λίπος" και μεγαλύτερη οικονομική ισχύ, τουλάχιστον σε επίπεδο ομίλων. Μάλιστα, προσαρμόζονται ολοένα και περισσότερο στο μοντέλο λειτουργίας των μητρικών τους, λανσάροντας ουσιαστικά στην εγχώρια αγορά τα ίδια προϊόντα με μικρές προσαρμογές στα τοπικά δεδομένα.

β) Από τις ελληνικές εταιρίες που έχουν λάβει το σήμα από την Τράπεζα της Ελλάδος να προχωρήσουν σε αύξηση του μετοχικού τους κεφαλαίου δεν είναι λίγες εκείνες που δυσκολεύονται να αντλήσουν φρέσκο χρήμα…

γ) Υπάρχουν ελληνικές εταιρίες που μελετούν σοβαρά το ενδεχόμενο να αποχωρήσουν από ζημιογόνους κλάδους (π.χ. υγεία), αφήνοντας το πεδίο ανοιχτό για τις υπόλοιπες δυνάμεις της αγοράς.

δ) Ενώ λίγο-πολύ οι περισσότερες μικρές επιχειρήσεις έχουν κάνει συζητήσεις μεταξύ τους για πιθανά deals λόγω της οικονομικής κρίσης και του Solvency II, καμιά εξαγορά ή συγχώνευση δεν έχει προκύψει και τα χρονικά περιθώρια μέχρι το φθινόπωρο του 2012 (Solvency II) στενεύουν.

ε) Ελληνικές ασφαλιστικές θα συζητούσαν την πώληση θυγατρικών τους εταιριών (ΑΕΔΑΚ κ.λπ.).

Β. Η εντονότερη στροφή των τραπεζικών ασφαλιστικών εταιριών προς το bancassurance, καθώς τα τμήματα agency είναι ακριβά στη λειτουργία τους και τα πρακτοριακά δίκτυα κρύβουν σημαντικούς κινδύνους επισφαλειών, παρά τις τροποποιήσεις των συμφωνιών που έχουν γίνει τελευταία.

Γ. Σημαντικές αλλαγές στα ασφαλιστικά προϊόντα του κλάδου υγείας, καθώς:

α) Κερδίζουν έδαφος οι αποκλειστικές συμφωνίες συγκεκριμένων ασφαλιστικών με συγκεκριμένες κλινικές.
β) Υπάρχουν κλινικές που προσφέρουν προγράμματα υγείας όχι μέσω ασφαλιστικών εταιριών, αλλά μέσω μεγάλων ασφαλιστικών πρακτορείων. Κάποιοι πιστεύουν ότι το επόμενο βήμα θα είναι η προσφορά τέτοιων πακέτων μέσω του Internet.
γ) Η αγορά θα επηρεαστεί από τη στιγμή όπου η κυβέρνηση θα ξεκαθαρίσει την πολιτική της για τα εξωτερικά ιατρεία του ΙΚΑ (πιθανή ιδιωτικοποίηση) και την ενδεχόμενη συνεργασία των κρατικών ταμείων με ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα για όλες τις εξετάσεις.

Δ. Η μητέρα των μαχών για τις ασφαλιστικές θα δοθεί στα συνταξιοδοτικά προγράμματα. Η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών ζητά ριζικές αλλαγές στον νόμο που έφερε τον β΄ πυλώνα (επαγγελματικά ταμεία), με τα φορολογικά κίνητρα να προβλέπονται στον ίδιο τον νόμο και τις ασφαλιστικές εταιρίες να έχουν τη δυνατότητα όχι μόνο να διαχειρίζονται αλλά και να ιδρύουν ταμεία ασφάλισης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v