Έρευνες για πετρέλαιο σε Ιόνιο, Κρήτη

Τις θαλάσσιες περιοχές της λεκάνης του Ιονίου και της νότιας Κρήτης προκρίνει το υπουργείο Ανάπτυξης για την πραγματοποίηση σεισμικών ερευνών δύο διαστάσεων μη αποκλειστικών δεδομένων (Non-exclusive seismic surveys).

  • του Μιχάλη Καϊταντζίδη
Έρευνες για πετρέλαιο σε Ιόνιο, Κρήτη
Τις θαλάσσιες περιοχές της λεκάνης του Ιονίου και της νότιας Κρήτης προκρίνει το υπουργείο Ανάπτυξης για την πραγματοποίηση σεισμικών ερευνών δύο διαστάσεων μη αποκλειστικών δεδομένων (Non-exclusive seismic surveys).

Πρόκειται για προκαταρκτικές ερευνητικές εργασίες που πραγματοποιούν ειδικά πλοία έπειτα από άδεια την οποία παραχωρεί το κράτος που ελέγχει τις θαλάσσιες περιοχές και προσφέρουν τα αρχικά στοιχεία, βάσει των οποίων θα αποφασιστεί σε ποιες θαλάσσιες περιοχές θα ξεκινήσουν συστηματικές έρευνες. Τα στοιχεία που προκύπτουν από τις σεισμικές έρευνες ανήκουν στην εταιρία που τις πραγματοποιεί, αλλά και στον αναθέτοντα, ενώ αμφότεροι αποκομίζουν οικονομικό όφελος από την πώλησή τους σε τρίτους.

Η εξέλιξη αυτή θεωρείται θετική για την προώθηση των ερευνών υδρογονανθράκων στην Ελλάδα, οι οποίες βρίσκονται σε μηδενικό επίπεδο την τελευταία δεκαετία. Όπως παρατηρούν ειδικοί στο θέμα, θετικό είναι και το γεγονός ότι οι μη αποκλειστικές σεισμικές έρευνες θα γίνουν στη νότια Κρήτη και στο Ιόνιο, περιοχές για τις οποίες το ενδιαφέρον αυξάνει συνεχώς.

Ο λόγος είναι ότι τα ειδικά γεωλογικά χαρακτηριστικά των περιοχών αυτών έχουν πολλές ομοιότητες με περιοχές στις οποίες βρέθηκε φυσικό αέριο, τόσο στην ανατολική Μεσόγειο όσο και στην Κασπία. Έτσι, πρόσφατα η ΒΡ εξασφάλισε παραχωρήσεις νότια της Ιταλίας για πραγματοποίηση ερευνών.

Ωστόσο, για την Ελλάδα ζητούμενο παραμένει ακόμη η δημιουργία του φορέα που θα εκπροσωπεί τα δικαιώματα του ελληνικού δημοσίου στις ερευνητέες περιοχές, ενώ είναι χαρακτηριστική και η ανυπαρξία στρατηγικής στην έρευνα υδρογονανθράκων. Από όσα είναι γνωστά μέχρι στιγμής, η διαδικασία προώθησης του νομοσχέδιου δημιουργίας «φορέα» για επικύρωση ακόμη μία φορά μετατέθηκε για αργότερα, καθώς τελικά δεν θα περιληφθεί στο ενεργειακό νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να «περάσει» αύριο ή μεθαύριο από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Σε ό,τι αφορά στην στρατηγική, το γεγονός ότι χερσαίες περιοχές στις οποίες έχουν γίνει κατά το πρόσφατο παρελθόν προχωρημένες έρευνες με γεωτρήσεις (Αχαία, Καλπάκι, Κατάκολο) συνεχίζουν να παραμένουν εκτός διαδικασιών, παρά την εκδήλωση επενδυτικού ενδιαφέροντος, αποτελεί σοβαρό έλλειμμα.

Επιπλέον, η διαδικασία που επιλέχθηκε για την πραγματοποίηση των σεισμικών, μη αποκλειστικών δεδομένων, ενδέχεται να προκαλέσει καθυστερήσεις, καθώς προβλέπει διαγωνιστικές διαδικασίες. Πάντως, σύμφωνα με τον υφυπουργό ΠΕΚΑ κ. Γιάννη Μανιάτη, που ολοκλήρωσε το περασμένο Σάββατο επίσκεψη στη Νορβηγία, η διαγωνιστική διαδικασία θα ξεκινήσει μέσα στο πρώτο 15νθήμερο του Μαΐου.

Η ανάθεση σεισμικών, μη αποκλειστικών δεδομένων, αποτελεί πάγια τακτική πολλών κρατών, ενώ από τις πλέον εξειδικευμένες εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή είναι οι νορβηγικές TGS-ΝΟPEC και Petroleum Geo Services (PGS), με στελέχη των οποίων ο κ. Μανιάτης συναντήθηκε κατά την επίσκεψή του στη Νορβηγία.

Ιδίως η πρώτη έχει πραγματοποιήσει σεισμικά για λογαριασμό του Ισραήλ, της Κύπρου και της Αιγύπτου στην ανατολική Μεσόγειο. Μάλιστα, σε μία φάση των ερευνών, επέκτεινε τις γραμμές των σεισμικών ερευνών και μέσα στα όρια της υφαλοκρηπίδας της Καρπάθου και της Ρόδου, χωρίς να ζητήσει άδεια από τις ελληνικές αρχές.

Οι πληροφορίες του euro2day αναφέρουν ότι στο πρόσφατο παρελθόν η ίδια εταιρία ζήτησε άδεια, αλλά χωρίς να λάβει απάντηση, ούτε θετική ούτε και αρνητική. Το ενδιαφέρον είναι ότι τις δύο σεισμικές γραμμές που βρίσκονται μέσα στη μη προσδιορισμένη ακόμη ελληνική ΑΟΖ η εταιρία από μόνη της τις χαρακτήρισε ελληνικές.

Τέλος, να σημειωθεί ότι η παροχή άδειας για έρευνες σεισμικών δύο διαστάσεων (2D seismic) σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί οργανωμένη και συστηματική ερευνητική διαδικασία, παρατηρούν στο euro2day ειδικοί στην έρευνα πετρελαίου.

Είναι ένα προκαταρκτικό ερευνητικό στάδιο, καθώς από την αξιολόγηση των δεδομένων που θα προκύψουν ο αρμόδιος κρατικός φορέας, που στην Ελλάδα ακόμη δεν υπάρχει, θα καθορίσει τις θαλάσσιες περιοχές (οικόπεδα) τις οποίες θα διαθέσει στη συνέχεια για έρευνα και εκμετάλλευση, έπειτα από διεθνή διαγωνισμό. Τότε και μόνο θα ξεκινήσουν οι κανονικές έρευνες με τρισδιάστατα σεισμικά, με γεωφυσικές μεθόδους και με γεωτρήσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v